Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.10
Ha nem születnek meg valamennyi légitársaság számára az egységes személyszállítás szabályai július elejéig, akkor a Ciprusi Köztársaság bevezeti saját követelményeit. Közben már készülnek a turizmus újraindítására, és ami jó hír: idén olcsóbb lesz Cipruson nyaralni mint korábban. Interjú Melinda Hamatilával, aki a Ciprusi Idegenfogalmi Hivatal idegenvezetőjeként kíséri a magyar csoportokat és már 32 éve Cipruson él.

Kalmár Melinda, vagyis Melinda Hamatila, a Ciprusi Idegenfogalmi Hivatal idegenvezetőjeként kíséri a magyar csoportokat Cipruson. Amit ő nem tud a szigetről, az nincs is, ezt szokták mondani. Nem véletlen, hogy tud mindent, hiszen több mint 32 éve érkezett ide hazánkból feleségnek és 20 éve vezeti az idegeneket. Görög férjével a Műszaki Egyetemen ismerkedtek meg, majd a diploma után Ciprusba költöztek.

A 2013-as ciprusi válság idején találkoztam vele először, később pedig amikor már elvonult a vihar a fejük fölül. Magukhoz tértek Cipruson már azóta, de most újabb ellenség, a vírus kopogtatott az ajtón.

Felfedezték Pafoszt a magyarok, és jó idő is volt Cipruson. Sokan voltunk nálatok?

Igen, a nagyon jó nyár után, novemberben és decemberben is szép volt az idő, elhúzódott a szezon. Karácsonykor és szilveszterkor is sok magyar vendég fordult meg a szigeten. Idén először a pafoszi repülőtérre is nagyon sok magyar vendég érkezett szervezetten és önállóan is. Még februárban és március elején is voltak szervezett kiscsoportos kirándulásaim a pafoszi szállodákból.

Aztán megjelent a vírus, és múlt időbe tette a turizmust egy időre….

Még ki se pihentük a szezont, amikor hirtelen megjelentek az első fertőzöttek. A sziget az egyik pillanatról a másikra kiürült! Mi pedig munka nélkül maradtunk!

Cipruson az első fertőzöttet március 9-én regisztrálták, március 21-e óta légtérzár van, amelyet május 17-éig meghosszabbítottak.

Fotó: Bódi Ágnes

Fel sem fogtuk először, hogy ez mit jelent nekünk, a családunknak és a szigetnek. Az első héten kialudhattam végre magam, megcsináltam a nagytakarítást, amire egész évben nem volt idő. Ugyanis aki a turizmusban vendégekkel dolgozik, annak nem 8 órás a munkaideje, hanem 24 órás ügyeletben van hónapokon keresztül. És amikor már a kertet is sikerült rendbe tennem, március 24-től részleges kijárási tilalom lett a szigeten.

Mit jelent a vírus Ciprus gazdaságára, ahol húzóágazat a turizmus?

Ciprus gazdaságilag is megsínylette a vírust, mivel a nemzeti jövedelem közel 80 százalékát a szolgáltatások biztosítják, amely magába foglalja az idegenforgalmat, a turizmust és a kereskedelmet is. A sziget lakossága 1 millió 200 000 főre tehető, május 8-ai adatok szerint 890 a fertőzött, közülük 20 százalékuknak volt szüksége speciális kórházi ellátásra, 15-en meghaltak, a fertőzöttek 80 százaléka pedig házi karanténban, folyamatos orvosi konzultáció mellett vészelte át a betegséget! A szigorú intézkedéseknek köszönhetően viszonylag kevesen betegedtek meg.

Fotó: Bódi Ágnes

Jót tett a szigetnek, hogy kevesebb a turista?

Egy kicsit fellélegzett, és mivel jócskán volt idén csapadék, a növényzet is felfrissült, a városokban nem ritka a madárcsicsergés és a tenger is kristálytiszta. Olyan nagyon ritka emlősállat, mint a barátfóka a limaszoli Szent Rafael hotel Marinájában békésen úszkál, és a partok mentén egyre több delfint is lehet látni.

Mire számítsunk, mikor fogadhat már Ciprus turistákat?

Júniustól szépen lassan mindennek működnie kell.

A szállodák a tervek szerint június 9-étől lesznek nyitva, az első vendégek ciprusiak lesznek. Július közepétől indulna a rendszeres személyszállítás a larnakai és a pafoszi repülőtérre.

Fotó: Bódi Ágnes

Az idegenforgalmi minisztérium már tárgyal a légitársaságokkal és az utazásszervezőkkel, a miniszter azt reméli, hogy az Európai Bizottság valamennyi légitársaság számára képes lesz kidolgozni az egységes személyszállítás szabályait. Ha ez július elejéig nem történik meg, akkor a Ciprusi Köztársaság bevezeti saját követelményeit.

Milyen a hangulat most Cipruson? Félnek az ott lakók, hogy jönnek a turisták, vagy várják már őket?

Egyre kevésbé félnek. Kezdik kihasználni a napi sportolási lehetőséget, az úszást a tengerben, vagy a reggeli és a késő délutáni sétákat, hiszen már 30 fok van és a tenger is kellemes. Turizmus szempontjából Ciprus az egyik legbiztonságosabb helynek számít.

Melinda Hamatila

A Turisztikai Világszervezet a 2019-es adatokhoz képest a nemzetközi turistaérkezések 60-80 százalékos visszaesésére kalkulál. Ti mire számítotok? Véleményed szerint egy ideig olcsóbbak lesznek a szállások?

A ciprusi nyaralás szervezetten, a szállodákban és az apartmanokban egészen biztos olcsóbb lesz, mivel a szállodák tulajdonosai látványosan alacsonyabb áron szeretnék értékesíteni a szállodai szobákat és az apartmanokat. Reméljük, lassan minden működik majd.

Úgy legyen. Mindenkinek ezt kívánjuk! #szeretunkutazni

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon, hogy értesülj további híreinkről is!