Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.09

Játék és tánc 10 percben – Családi hagyományőrzés karantén idején címmel indult szombaton a Várkert Bazár nyolc részes online programsorozata.

A sorozat a hagyományőrzés, népi babonák, játékok sorát mutatja be, gerincét pedig a tánctanulás jelenti, amelyhez a család minden tagja csatlakozhat.

A Nyitra vidéki falvak népszokása szerint május elsejével, a májusfa állítását követően mehettek a lányok bálba, táncmulatságra.
A Játék és tánc sorozat minden hétvégén más-más népcsoportok táncait mutatja be szombatonként egészen június végéig. A tánctanulás mellett a videók egy-egy népszokást, parasztregulát, gyermekdalt, ritmusjátékot is megismertetnek a nézőkkel, akik betekinthetnek a népviseletek mesés világába Fitos Dezső táncművész, koreográfus és művészeti vezető, valamint Kocsis Enikő táncművész, koreográfus és művészeti vezető közreműködésével.
Az első epizód szombat 16 órától Tavaszkezdő népszokások – Moldvai tánctanítással címmel jelentkezik, míg május 16-án a Szerelmi babonák – Felcsíki tánctanítással tematikát követhetik a nézők.
A további epizódok témái: Vásár – Rábaközi tánctanítással, Disznótoros – Bukovinai tánctanítással, Lakodalmas – Zalai tánctanítással, Szüret – Sárközi tánctanítással, Fonó – Gyimesi tánctanítással, végül pedig a Maszkurázás – Szatmári tánctanítással című rész zárja a sorozatot június 27-én. (MTI)