Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.05.09
Szombaton reggel Facebook-oldalán jelentette be leállását a Robinson Tours. Az 1995 óta működő utazási iroda vagyoni biztosítása 380 millió forintra szól. Ez a biztosítási tétel fedezi az utasoknak még vissza nem fizetett szolgáltatások és utazási csomagok díját, viszont ezt már a biztosítótól kell kérniük az érintetteknek. A Robinson Tours szervezésében jelenleg egyetlen utas sem tartózkodik külföldön.

A nagy mennyiségű lemondott utak száma mellett, az új utak foglalásának elmaradása miatt nehéz helyzetbe került a Robinson Travel. A 25 éve működő magyar utazási iroda a Facebook-oldalán jelentette be, hogy leáll.

“Kilátástalan és tervezhetetlen a jelenlegi helyzet rendeződésének időpontja, ezért szerintünk ugyancsak egy felelős döntés részünkről, hogy leállunk” – írják.

Közleményük szerint a Robinson Tours szervezésében jelenleg egyetlen utas sem tartózkodik külföldön.

Mint írják, a cég vagyoni biztosítása 380 millió forintra szól. Ez a biztosítási tétel teljes mértékben fedezi az utasoknak még vissza nem fizetett utazási csomagok értékeit, tehát az ügyintézés során mindenki teljes mértében visszakapja az útra befizetett díját, vagy a lemondott utazási csomagok esetén a visszatérítésre váró összegeket.

A bejelentés tartalmazó Facebook-bejegyzés teljes szövege itt olvasható:

“Kedves Utasaink, Kollégák és Barátaink!

25 évnyi több százezer magas színvonalon kiszolgált Vendég után eljött egy nehéz pillanat a Robinson Tours életében. A mai nappal utazási irodánk leteszi a lantot, ezzel lezár egy korszakot. 1995 óta sok mindenen mentünk keresztül: voltak világválságságok, terrorcselekmények a világban, természeti csapások a világ különböző tájain, amelyeket gazdaságilag sikeresen vészeltünk át és a helyzetnek megfelelően változtattunk terveinken, alakítottuk át ajánlatainkat. Mindig sikeresen vettük az akadályokat. Amikor terveztünk, akkor mindig visszafogottan, konzervatívan tettük azt. Ha bővültünk, akkor azt óvatosan és körültekintően tettük, ha csökkenteni kellett, akkor nem csináltunk belőle presztízskérdést.

Mi áll a döntés mögött? 2019 decembere óta egy olyan helyzet állt elő, amely a Covid-19 vírusra hivatkozva idáig még nem tapasztalt utazási, és egyéb korlátozásokat hozott. Határokat zártak le, leállt a légi forgalom, bezártak a szállodák, éttermek, múzeumok és a hétköznapi életünk is korlátok közé szorult. Beláthatatlan időre leállt a beutaztatás és a kiutaztatás is. Hogy mindez indokolt volt-e vagy sem? Nem tisztem ezt eldönteni, és ha lecseng ez a helyzet, jobban ki lehet elemezni. Egy viszont tény: több hónapra leállt az üzleti élet sok gazdasági szektorban, elsőként a turizmusban, teljesen lenullázva a bevételi oldalt.

Senki nem tudja megbecsülni, hogy világszinten a szabad, korlátozások nélküli élet mikor áll helyre. Az azonban biztos, hogy legalább hónapokban mérhető ez az idő. A Robinson Tours mindig is konzervatívan, megfontoltan állította össze az üzleti tervét, de egy ilyen több hónapos rendkívüli, teljes leállást nem megszokott dolog betervezni egy költségvetésbe. Az Utasok az út lemondása esetén 14 napon belül vissza kell, hogy kapják az szerződésük szerint őket megillető összeget. Ezt idáig minden esetben betartottuk, és rögtön teljesítettük a visszafizetéseket. Így volt ez 2020 januárjában is, amikor több száz utas előlegét kellett visszafizetnünk a hainani járataink március-szeptember közötti járattörlései miatt. Beutaztatási részlegünk pár nap alatt több száz Utasunk hazautazását segítette, többletköltségeket is bevállalva, márciusban Magyarország határainak lezárásakor. Azonban a mostani, nagy mennyiségű lemondott utak száma mellett, az új utak foglalásának elmaradása példátlan esemény. Sok országban a szállodáknak és az utazási irodáknak lehetősége van a pénzben való visszatérítést voucherrel helyettesíteni (mint például Spanyolország, Görögország, Franciaország, Olaszország, Belgium vagy Portugália), sok légitársaság már ugyancsak vouchereket ad vissza pénz helyett – vagy ha vissza is fizet, akkor több hét vagy hónap után teszi azt. Ezt a tényt tapasztalhatják azok is, akik maguknak szervezik az útjaikat. Az utazási irodákat sokkal nagyobb kötelezettségvállalásra kényszerítik, mint amilyen lehetőséget biztosítanak nekünk a külföldi partnereink, nincs összhangban a magyar szabályozás a külföldi szabályozással. Magyarországon ilyen voucheres lehetőséget nem biztosítottak, és a Kormány munkahelymegtartó és vállalattámogatási intézkedései nem nyújtanak tényleges segítséget a 80 munkatárs foglalkoztatására, megtartására.

Fotó: Robinson Tours

Kilátástalan és tervezhetetlen a jelenlegi helyzet rendeződésének időpontja, ezért szerintünk ugyancsak egy felelős döntés részünkről, hogy leállunk. Felelősen kimondjuk, hogy ezen a nyáron nem tudjuk hogyan, hova és egyáltalán lehet-e majd külföldre utazni. Ezzel a döntéssel lehetőséget adunk Utasainknak, hogy visszakapják befizetett előlegeiket. Még mindig sokan szeretnének utazni, de sok ember elveszítette munkáját, elfogyott a szabadsága, vagy fél a sajtó által keltett hisztéria miatt. Nem szeretnénk, ha utasaink kényszerként élnék meg az utazást, amely az élményekről és feltöltődésről kell, hogy szóljon.

Ha valaki külföldi útját tervezi, éppen a fent leírtak miatt azt ajánlom, hogy utazási irodát válasszanak! Hiszen az utazási irodák kötelezettségei és vagyoni biztosítása, anyagi garancia arra, hogy az utas ne maradjon egyedül egy csődbe ment légitársasággal vagy szállodával szemben. Az utazási iroda helyben van, jobban számon kérhető és biztosan segít utasainak, ha baj van.

Minden Utasunknak és Partnerünknek köszönjük az eddigi bizalmat és együttműködést!

Mindenkinek jó egészséget és pozitív élményekben gazdag nyarat kívánunk! Ha most nem sikerül külföldön, akkor legalább Magyarországon. Hiszen itthon is sok felfedezésre váró hely vár ránk! Reméljük, hogy minél hamarabb nyílnak a határok és újból világgá mehetünk, még több élménnyel gazdagodva! A továbbiakban is segítségükre leszünk, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az ügyintézés.

Mi a teendő a mostani helyzetben az Utasainknak?
1. Azon utasok, akik irodánkban vagy bármely partnerirodánkban, valamely Robinson Tours által szervezett csomagtúrás utazásra fizettek be:

A Robinson Tours az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) számú kormányrendeletnek mindenben megfelelő vagyoni biztosítékkal rendelkezik a Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepénél. Ez alapján amennyiben a Robinson Tours felügyeletét ellátó Fővárosi Kormányhivatal is megállapítja az utazási iroda fizetésképtelenségét, akkor engedélyt ad a biztosítónak, hogy a jogszabályban előírt összegig és módon utólag visszatérítse a már befizetett előlegeket és részvételi díjakat ezen Utasoknak. A Colonnade Biztosító az érintett Utasokkal közvetlenül kapcsolatba fog lépni.

A Robinson Tours szervezésében egy utas sem tartózkodik külföldön. Cégünk vagyoni biztosítása 380 millió forintra szól. Ez a biztosítási tétel teljes mértékben fedezi az utasoknak még vissza nem fizetett utazási csomagok értékeit, tehát az ügyintézés során mindenki teljes mértében visszakapja az útra befizetett díját, vagy a lemondott utazási csomagok esetén a visszatérítésre váró összegeket.

A visszatérítéssel kapcsolatos kérdéseit és igényét, valamint a szükséges dokumentumokat kérjük, továbbítsa a Colonnade Biztosító részére:

Colonnade Insurance S.A. magyarországi fióktelepe
Tel.: 06-1 460-1400 (munkanapokon és munkaidőben), email: biztositek@colonnade.hu
A Robinson Tours kötvényszáma: 990 0000053

Az utazásokhoz foglalt útlemondási (sztornó) biztosítás nem visszatéríthető. A Robinson Toursnál befizetett baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás (BBP) visszatérítését kérje a Biztosítótól, vagy ha a befizetett utazásához a biztosítását partnerirodában kötötte, akkor az adott partnerirodában.

2. Azon Utasok, amelyek valamely Robinson Tours partnerirodában fizettek be más utazásszervező útjára:
Ebben az esetben kérjük, vegyék fel a kapcsolatot közvetlenül az adott utazásszervező központjával. Minden további befizetést, módosítást vagy lemondást az adott Utazásszervezővel közvetlenül kell rendeznie. Az adott Utazásszervező nevét és elérhetőségét megtalálja az utazási szerződésén. A Robinson Tours tevékenységének megszüntetése semmilyen módon nem hat ki az ilyen jellegű utak lebonyolítására, azok a továbbiakban is érvényesek!

Amennyiben utazást nem foglalt, csak BBP biztosítást kötött bármely Robinson Tours fiókirodában, és azt lemondaná, akkor azt közvetlenül a Colonnade biztosítóval intézheti. Amennyiben utazási szándéka változatlan, akkor a biztosítása a továbbiakban is érvényes, hiszen a szerződő partner a Colonnade Biztosító, aki a biztosítási szolgáltatást nyújtja.

3. Ha mégis segítségre lenne szükség a Robinson Tourstól, abban, amit a biztosító nem tud megválaszolni, akkor a következő e-mail címen állunk rendelkezésükre: vb.robinsontours@gmail.com. Kérjük, adjanak meg telefonos elérhetőséget a gyorsabb ügyintézés érdekében.

Előre is köszönjük a türelmüket, bizalmukat és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért!

Jakócs Áron”