Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.08

A korlátozások feloldása után akár 20-30 százalékos kedvezményt is adnak majd a szálláshelyek a vendégeknek – vélik a Szállás.hu szakértői, akik szerint azok fognak majd jobban kijönni a válságból, akik gyorsan tudnak alkalmazkodni az új igényekhez.

Az online szállásfoglaló portál MTI-nek küldött ágazati elemzésében Szigetvári József, a Szállás.hu vezérigazgatója kifejtette, hogy a szállásokon a teljes ellátás népszerűsége megugrik, miután hónapokig mindenkinek magának kell a bevásárlást és a főzést megoldani.

A kijárási tilalom végén népszerűek lesznek a kuponos ajánlatok, az olcsóbb szálláskategóriák és az akciók, mert sokan csak ezeket engedhetik majd meg maguknak. A cég előrejelzései szerint várhatóan inkább a saját autós vagy biciklis kirándulást fogják választani a vendégek a repülős és vonatos utazásokkal szemben.
A Szállás.hu szerint a belföldi turizmus így akár még az idén újraindulhat, de előrejelzések szerint a nemzetközi utazásokra, így a külföldiek érkezésére akár másfél évet kell várni. A belföldi turizmus újraindításával, élénkítésével sokat lehet tenni azért, hogy kevesebben váljanak munkanélkülivé és kisebb legyen a gazdasági visszaesés.

A szakértők szerint már most is érdemes foglalni az őszi és téli szezonra, mivel kedvezményes szállásokat lehet találni lemondási díj nélkül.
A Szállás.hu elemzői szerint idén 43-48 százalékkal csökken a vendégéjszakák száma, ez közel 250-300 milliárd forint kiesést okoz a turizmusban. A magyar gazdaság a multiplikátorhatás miatt ennek háromszorosát, közel 800-900 milliárd forintot veszít.

Az elemzésben megállapítják, hogy a Magyarországon 428 ezer munkahelyet teremtő, a magyar GDP 8,5 százalékát generáló turizmus iparág 2020. március 14-én leállt és radikális változásnak indult.

Egy németországi elemzés szerint az emberek 91 százaléka jelenleg kevesebbet költ az éttermi látogatásokra és a szabadidős tevékenységekre, ötből négyen az utazásra fordított kiadásaikat is visszafogták – mondta Szigetvári József.

Ezzel ördögi kör indul el, mert ha nem költenek az emberek az étteremben, akkor a helyi étterem tulajdonosa is kevesebbet vásárol a helyi zöldségesnél, elhalasztja a fogászati kezelést, az autóvásárlást és így tovább – tette hozzá.
A KSH adatai szerint 2019-ben a külföldiek és a magyarok összesen 31 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon.

Mivel az ágazatot ért veszteség nemcsak önmagára, hanem más szektorokra is hatással van, a magyar gazdaság ennek nagyságrendileg a háromszorosát, közel 800-900 milliárd forintot veszíthet az elemzés szerint. (MTI)