Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2020.05.07
Deák Mártont, a Balaton Dock Kft ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogyan érinti működésüket a koronavírus. Az Alsóörs Marina és Fenyves Yacht Club vezetője bizakodó: optimista forgatókönyv szerint az éves bevétel 60%-át még el tudják érni. Szerinte mint pezsgősüvegből a dugó, úgy rakétázna fel a balatoni turizmus, így a hajózás, a kikötői élet is, ha feloldanák a korlátozásokat Budapesten és Pest megyében is.

Hogyan érintette a koronavírus a céget?

A vendéglátás bevétele szinte teljesen megszűnt. Augusztusig az összes rendezvényt és vitorlásversenyt lemondták. Ez 100 milliós bevételkiesést jelent. Célunk, hogy a jól összeszokott vendéglátó csapatunkat a lehetőségek határáig megtartsuk. Ezért elbocsátásokra az általunk üzemeltetett két kikötőben nem került sor. A Kormányzat által nyújtott többféle kedvezmény sokat segít, de így is havonta közel 10 millió Ft-ot kell tartalékainkból felhasználni érdemi árbevétel nélkül.

Mostanában derül ki, hogy az üzemeltetési és utazási megszorításokat mennyire és milyen ütemben lazítják. Látunk esélyt arra, hogy a nyári üdülési szezon nem marad el, amely nélkülözhetetlen a cégünk fennmaradásához, mindent megteszünk ennek érdekében, de még minden bizonytalan.

Fotók: Alsóörs Marina és Fenyves Yacht Club

Mikor nyitnak újra a kikötők?

A kikötők egy percre sem „zártak” be. Gőzerővel folyt és folyik a hajók karbantartása, a nyári szezonra való felkészítése. Csak hajósok nincsenek egyenlőre. A két kikötőnkben összesen 500 férőhely van, amelyből 400 feletti telítettség van. Ez a hajószám rengeteg karbantartási munkát jelent a vitorlásszezon kezdetén. Mivel a főzést és az elvitelre történő kiszolgálást nem tiltották be, eddig is működött az ételek házhozszállítása és az elvitelre főzés. A legfrissebb óvatos lazítások következtében május 8-án mindkét kikötőben megnyitnak a szabadtéri (teraszos) vendéglátások, illetve szállodánk vendéget is tud fogadni.

Hogy látják, mekkora most az érdeklődés?

Azt gondoljuk, hogy a lakosság „félelem érzete” lassan oldódik és azt gondoljuk, hogy 1-2 héten belül hirtelen növekedés lesz. Ha megszűnne a Budapest – Pest megye kijárási korlátozása, akkor

mint pezsgősüvegből a dugó, rakétázna fel a balatoni turizmus, így a hajózás, a kikötői élet is.

Fotók: Alsóörs Marina és Fenyves Yacht Club

Milyen óvintézkedéseket tesznek?

Betartjuk az előírt távolságrendeletet. A felszolgálók szájmaszkkal és gumikesztyűben szolgálnak fel. Munkakezdés előtt testhőmérsékletet mérünk. Több helyen kézfertőtlenítők vannak kihelyezve. Nagyteljesítményű ózongenerátorokat vásárolunk, amelyek által kibocsátott atomi oxigén minden élőt, gombát és vírust elpusztítanak. Rendszeresen fogunk fertőleníteni ezekkel. A szállodákban a vendégváltás után a szobákat szintén fertőtleníteni fogjuk ózonnal és külön hangsúlyt fektetünk a takarítás minőségére. Ez eddig sem volt másképp, de fontos a minőségbiztosításra odafigyelni.

Fotók: Alsóörs Marina és Fenyves Yacht Club

Mire számítanak, mennyire lesz forgalmas az idei nyár és az ősz?

Nagyon nehéz megbecsülni, mert a vírus „viselkedése” kiszámíthatatlan, így a korlátozó intézkedések is azok. Erre nem lehet tervezni. Abban az esetben, ha július 1-ig a korlátozások zöme, elsősorban az utazási korlátozások megszűnnek, és az emberek utazási kedve is megjön, akkor az éves bevétel kb. 60%-át el tudjuk érni. A fizetőképes kereslet gyors visszatérésében azonban még bizonytalanok vagyunk, tekintettel a pandémia miatt kialakult munkanélküliségre. Elsősorban a magyar vendégekre számítunk ebben az évben.

Fotók: Alsóörs Marina és Fenyves Yacht Club

Milyen újdonságokkal készülnek?

Alsóörsön és Fenyvesen július 3-án pénteken szeretnénk „ünnepélyes” Vírusbúcsúztató rendezvényt tartani hajósainknak. De ez az időpont is esetleges, függ a korlátozások feloldásától. Ha júniusra megszűnnek a kijárási korlátozások, akkor van a dátumnak realitása. Ha az esemény megtartása biztos lesz, akkor annak részleteiről szívesen adunk tájékoztatást.

Balatonfenyvesen teljesen megújul, kibővül a Sólyaterasz, ezzel még színvonalasabb vendéglátást kínálunk a kikötőhöz közel a bérlőink és a látogatók részére.

Alsóörsön “KÉK ALMA” néven friss, új arculattal, megújult étlappal működik tovább a megszokott színvonalú éttermünk az ALsóörs MArina szavak kezdőbetűiből.

Terveznek-e ebben az évben háziversenyt?

Minden évben szoktunk ilyet csinálni. Várhatóan augusztus második felében, szeptemberben lesz ilyen Családi Nappal összekötött háziverseny mindkét kikötőnkben, amelyről honlapunkon www.alsoorsmarina.hu és www.fenyvesyachtclub.hu, illetve a Facebook-on adunk tájékoztatást.