Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.07
Tavaly a Neckermannak köszönhetően négynapos tanulmányútra utazhattam Fuerteventurára, erre a csodás szigetre, amely más, mint a többi, itt a hegyek és a föld színe miatt a barna ötven árnyalatát lehet felfedezni. Moises Jorge Naranjo, Fuerteventura Idegenforgalmi Bizottságának ügyvezető igazgatója kíséretében majdnem mindent láttunk, amit érdemes, csak kevés volt az idő. A szívünk visszahúz, de hogy és mikor jutunk most el a Kanári-szigetekre?

Erről kérdeztük Szöllősi Györgyöt, aki évek óta ott él és idegenforgalommal foglalkozik. Tenerifén az odaérkezők magyarok zöme ismeri, hiszen ő intézi többek között a transzfer feladatokat is. Az ő segítségével jutnak el az érkezők a repülőtérről a szálláshelyükre.

A szigetekre történő érkezést követően minden beutazó számára kötelező a 14 napos ellenőrzött karantén letöltése? Hogyan lehet egyáltalán bejutni a szigetekre?

Turisták jelenleg egyáltalán nem léphetnek be a Kanári-szigetekre a kialakult helyzet miatt. A következő 6-8 hétben várható információ a beutazással kapcsolatban. A nemzetközi turistaforgalom beindulásáig nem javasolt a gépjárművel történő beutazás sem, mert a Kanári-szigetek hatóságai megtagadhatják a belépést. Most a szigetekre történő beutazás feltétele a “kis zöld kártya” bemutatása (rezidens kártya), amivel csak a helyi lakosok rendelkeznek és a rezidens státuszukat igazolják. A kártya neve: CERTIFICADO DE REGISTRO DE CIUDADANO DE LA UNIÓN.

Az alábbi dokumentumokat a spanyol hatóságok nem fogadják el a rezidens státusz igazolására:

– NIE igazolás (fehér A4-es dokumentum)
– Lakcímigazolás (Certificado de Empadronamiento)
– Munkaviszony vagy vállalkozás igazolása

Fotó: Szöllősi György

Milyen igazolvány jó? Mi ez a kis zöld kártya? Ebben a helyzetben mit fed az a szó, hogy rezidens?

Rezidens az aki itt él, tehát lakcímmel rendelkezik és itt dolgozik. Ezt igazolja a kis zöld kártya.

Ha már ott vagyunk, milyen úton jutunk majd haza Magyarországra?

Az utazáshoz külön engedély nem szükséges, de a Budapestig szóló repülőjegy bemutatását kérhetik a tenerifei repülőtéren. A jelenlegi információk szerint májusban minden kedden és szombaton indul a WizzAir járata a Tenerife Sur – London Luton útvonalon, ahonnan szintén WizzAir járattal utazhatnak tovább Magyarországra.

Fotó: Szöllősi György

Mi a véleménye, mikor indulhatnak a magyar turisták a szigetekre?

A nemzetközi turistaforgalom beindulása a mai álláspont szerint júliustól lehetséges. Pedro Sánchez spanyol kormányfő április 28-án este jelentette be a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos enyhítésének menetrendjét. A négy fázisra osztott terv megyénként (provincia) illetve a Kanári-szigetek és Baleár-szigetek esetében szigetenként, szigorú hatósági és kormányzati előírásokkal zajlik majd.

Az átmenet minimum 6-8 hetet jelent. A részletekért ajánljuk figyelmükbe az El País illusztrációval ellátott cikkét: https://elpais.com/sociedad/2020/04/28/actualidad/1588099170_587777.html

Fotó: Szöllősi György

Hogy látja, milyen változást hozott a szigetek életébe a kényszerű karantén?

Mi itt úgy érezzük, hogy a sziget fellélegzik és a természet megújulásnak indul. Visszatértek a madarak a városokba, a sziget déli részén (Las Americas – Los Cristinanos) a papagájok szabadon csipegetnek és a delfinek és a bálnák is nagyobb létszámban vannak jelen az óceánban.

Volt-e megbetegedés, nem félnek-e attól, hogy a turisták behurcolják a fertőzést?

Szerencsére a szigorú intézkedéseknek köszönhetően kevesen betegedtek meg. Mi személy szerint nem tartunk a turisták által behozott fertőzéstől. A Kanári-Szigetek kormánya azon dolgozik, hogy miképpen tudják majd szűrni a beutazókat. Úgy érezzük, hogy itt az emberek kevésbé félnek, már mindenki kihasználja a napi sportolás lehetőségét és újra indultak a reggeli/esti séták a parton. a szörfösök is visszatértek a vízbe.

Fotó: Szöllősi György

*** Érezd magad velünk otthon Tenerifén! mbtourstenerife@gmail.com+36702189999, +34680651413 ***