Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.05.06
Szingapúr egy Ázsia délkeleti részén található figyelemreméltó városállam, amely remekül ötvözi a csúcstechnológiát és az ázsiai kultúrát. Üzleti központ és turistaparadicsom egyben. Az ország magából a Szingapúr szigetbõl és 58 kisebb szigetből áll.

A hatalmas modern épületek között igazi természeti csodákat fedezhetünk fel. Dzsungelt, madárparkokat, és gyönyörű tengerparti strandokat is láthatunk, míg egy kicsit odébb a világ első légkondicionált utcája és egy modern üzleti negyed található. Egészen futurikus látványt nyújt az ökoturizmus célpontja, a Gardens by the Bay köré épült tizennyolc mesterséges, napenergiát gyűjtő óriási fa, amelyek kilátóként is szolgálnak.

Fotó: Koczka Máté

A három toronyépületet egy hajótestre emlékeztető résszel összekötő Marina Bay Sands környékén sétálva belekóstolhatunk az ország gazdagságába, a szimbolikus épülettől néhány percre pedig Szingapúr jelképét, a szökőkútként üzemelő oroszlán fejű és haltestű élőlényt ábrázoló Merlion szobrot csodálhatjuk meg. A Szingapúrba látogató turistáknak a szórakozásról sem kell lemondaniuk. A Clarke Quay nyüzsgő éjszakai életet ígér, míg a Sentosa szigeten rengeteg természeti és mesterséges látványosságot csodálhatunk meg.

Fotó: Koczka Máté

Szingapúrban komoly rend és fegyelem uralkodik. Ez a világ egyik legtisztább és legbiztonságosabb országa, amelyet a városvezetés a komoly elrettentő bírságok kiszabásával vívott ki. Vaskos csekkre számíthat, aki közterületen szemetel, köpköd, cigarettázik, rágógumit ragasztgat, vagy akár nem öblíti le a WC-t a nyilvános illemhelyen. A rágógumi bevitele már eleve büntetendő, úgyhogy mindenképp ürítsük ki a zsebeinket, mielőtt felülünk a repülőgépre. Az ország lakosai elfogadják és betartják a szabályokat, mert tudják, hogy a javukat szolgálja. Viszont a Szingapúrba érkező turistáktól is ugyanezt várják el, ottlétünk alatt figyeljünk oda a törvények betartására!

Fotó: Koczka Máté

A városállam egyik fontos jellemzője multikulturalizmusa: a többségi kínaiak mellett malájok, indiaiak, ausztrálok és európaiak is lakják, különleges karaktert biztosítva az országnak. Szingapúr hivatalos nyelve az angol, a maláj, a tamil és a mandarin is egyaránt. Ezt komolyan is veszik: az országban minden feliratot négy nyelven olvashatunk, és a metrókocsiban lévő hangosbemondó is külön üdvözli az eme négy nyelvet beszélőket. Itt mindenki harmóniában él és respektálja egymás nyelveit, kultúráját és szokásait. A fantasztikus ázsiai mixtúra az utazóknak is szerencsés: nem csak a különböző országok eredeti gasztronómiájába, hanem hétköznapjaiba is belepillanthatunk. Szingapúrban ugyanúgy sétálhatunk kínai negyedekben, mint egy körzetben, melyet “Kis India” néven emlegetnek, egy arab utcán.

Fotó: Koczka Máté

Szingapúr közlekedése a társadalmi és a gazdasági élethez hasonlóan kiválóan szervezett és szinte tökéletes. Az úthálózata modern, a tömegközlekedés pedig a legmodernebb rendszerekkel, pontosan, egyszerűen és olcsón működik. Csúcsforgalomban a metrók (MRT) nagyon tele szoktak lenni.