Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.04.22
Idén 50. alkalommal ünnepeljük a Föld Napját. Az Emirates, a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, elkötelezett bolygónk védelme mellett: miközben a világ egyik legmodernebb és leghatékonyabb légiflottáját működteti, folyamatosan dolgozik azon, hogy csökkentse a környezet terhelését és aktívan részt vállal a vadvilág és az előhelyek megőrzésében. A Föld Napja alkalmából a légitársaság bemutatja különböző fenntarthatósági kezdeményezéseit.

A kibocsátás csökkentése

Csupán 6,5 éves átlagéletkorral az Emirates üzemelteti a világ egyik legfiatalabb szélestörzsű repülőgépflottáját, amely esetében a fölös üzemanyag-fogyasztás és kibocsátás elkerülését egy átfogó üzemanyag-hatékonysági program segíti. A légitársaság olyan útvonaltervező rendszert használ, amely minden járat esetén javaslatot tesz a lehető leghatékonyabb repülési útvonalra a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével. A repülőgép-hajtóművek tisztítására az Emirates egy innovatív habtisztító technikát használ, amelynek köszönhetően megközelítőleg 200 tonnával kevesebb széndioxidot bocsát ki évente. A repülőgépek tisztítására használt, úgynevezett „szárazmosó” technológia segítségével pedig évente 11 millió liter vizet takarít meg. A légitársaság emellett napenergia rendszereket is épített, hogy fenntartható energiával lássa el két legnagyobb létesítményét, az Egyesült Arab Emírségekben lévő Emirates Engine Maintenance Centre-t, és az Emirates Flight Catering-et. Ezek várhatóan 3,8 millió kilogrammal csökkentik majd a légitársaság éves széndioxid-kibocsátását.

Felelős fogyasztás

Az Emirates minden egyes járatán kb. 50.000-60.000 eszközt használnak, beleértve a felszolgált ételeket, a kozmetikumokat, a biztonsági felszerelést és az ágyneműt.A fedélzeten használt szívószálak már papírból készülnek, és a műanyag keverőpálcikákat is felváltották a fából készült környezetbarátabb alternatívák, és a repülés alatti vásárlásokhoz is papírzacskókat adnak műanyag helyett – ezzel évente megközelítőleg 81,7 millió egyszerhasználatos műanyageszközzel kevesebb szemetet termelve. 2017-ben az Emirates bevezette a műanyag palackokból készült ökotakaróját is az Economy osztály utasai számára – minden ilyen takaró 28 darab újrahasznosított műanyag palackból készül, ezzela mai napig 88 millió műanyag palackot hasznosítottak újra.

A vadvilág és az élőhelyek védelme

Az Emirates 1999 ótaaktívan részt vesz a veszélyeztetett előhelyek megóvásában. Alapítója például a Dubai Desert Conversation Reserve (DCCR)-nek, amely a sivatagi állat- és növényvilágot védő rezervátum. Az Emirates One&Only Wolgan Valley Ausztrália egyik első olyan luxusüdülőhelye, amelyet egy rezervátumban hoztak létre, odafigyelve a felhasznált energia és a vízfogyasztás minimalizálására. A légitársaság emellett szintén határozottan fellép az illegális vadászat ellen, és zéró toleranciát alkalmaz a tiltott fajták és a vadászati trófeák szállítására, illetve bármilyen, illegális vadászati tevékenységre.