Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2020.04.18
Kampong Chhnang városában eddig 120 ökrös szekér várta a szárazföldön és vízen érkező turistákat, de a koronavírus következményei miatt vágóhídra kellett küldeni az állatokat.

A Kambodzsai Királyság idegenforgalmát, hasonlóan a többi környező országhoz drámaian érinti a COVID-19 virus megjelenése és terjedése. A fővárostól 60 kilométerre északra található Kampong Chhnang városa komoly turisztikai vonzerővel rendelkezett. 120 ökrös szekér várta a szárazföldön és vízen érkező turistákat. Több száz éves templomokat látogathattak meg és megismerkedhettek a helyi lakosok életével az eredeti kambodzsai népi kultúrával. Gazdag madárvilág, zöld rizsültetvények és a lélegzetelállító szépségű Pea Reang Lake, csak egy néhány a látnivalók közül.

Naponta 300-400 turista érkezett, akik biztosították a helyi lakosság megélhetését és ideális lehetőséget nyújtottak Phnom Penh-ből egynapos kirándulásokra.   „ Egy-egy rövidebb túra ára 5-6 dollárba került.” tájékozatott Sárdi Rudolf a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának Magyarországi és Kelet-európai képviselője.

A turizmus leállása kényszerítette  a falu  lakóit, hogy az ökröket a vágóhídra küldjék. Így az ökrös kocsik elhagyatottan állnak a helyi posta épülete előtt vagy a cölöpre épült házak alagsorában.

Az Ökrös Kocsi Szövetségének elnöke reményének adott hangot, hogy a sok évtized alatt felépített idegenforgalmi szektort a járvány elmúlásával sikerül vissza állítani. Egy pár ökör beszerzési ára 1000 dollár körül mozog. Így az állatok pótlása rendkívüli nehézséget okoz majd a falu lakóinak.

KAMBODZSAI KIRÁLYSÁG IDEGENFORGALMI MINISZTÉRIUMÁNAK MAGYARORSZÁGI ÉS KELET-URÓPAI KÉPVISELTE / Sárdi Rudolf