Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.03.20
A koronavírus-járvány terjedése miatt Franciaországban két hétre kihirdetett kijárási korlátozások meghosszabbítása "több mint valószínű szükséges" lesz a francia egészségügyi hatóságok szerint, miközben az általános karantén harmadik napján Korzikán, a Francia Riviérán és Bretagne-ban a polgármesterek egymás után zárták le a partra vezető utakat, miután megítélésük szerint a napos tavaszi időben a franciák túl sok időt töltenek a szabadban.

“A pandémia dinamikája azon múlik, hogy mindenki betartja-e az egészségügyi előírásokat és az elkülönülést” – mondta csütörtökön Genevieve Chene, a francia közegészségügyi ügynökség igazgatója a Franceinfo hírrádióban, hozzátéve, hogy a betegség terjedésében 2-4 hét múlva várható csak jelentős fékeződés.

Az egészségügyi hatóságok szerda esti tájékoztatása szerint 89-cel 264-re nőtt a Covid-19  vírusfertozés  áldozatainak száma. A járvány januári kezdete óta 9134 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 3626-an vannak kórházban, 931-en intenzív osztályokon. A súlyos betegek fele 60 évesnél fiatalabb, de az elhunytak 93 százaléka 65 esztendősnél idősebb volt.

A kedd délben érvénybe lépett kijárási korlátozások ellenére – amelyek megszegése 135 eurós (mintegy 46 ezer forintos)helyszíni bírságot von maga után – még mindig viszonylag sokan járnak el sétálni, futni, kerékpározni vagy családosan kirándulni. Emmanuel Macron államfő szerint a franciák nem veszik elég komolyan a kijárási korlátozásokat.

“Amikor azt látom, hogy az emberek továbbra is kijárnak a parkokba, a tengerpartra vagy a piacokra, úgy vélem, hogy nem értették meg az üzenetet” – mondta a francia elnök csütörtök délután a párizsi Pasteur Intézetben a koronavírus elleni oltóanyagon dolgozó kutatóknál tett látogatásán.

“Egyesek azt hiszik, hogy hőstettet hajtanak azzal végre, hogy megszegik a szabályokat. Hát nem, hülyén viselkednek és főleg a saját egészségüket veszélyeztetik” – fogalmazott Christophe Castaner belügyminiszter az Europe 1 kereskedelmi rádióban.

A kijárások korlátozásának ellenőrzésére az utcákra vezényelt 100 ezer rendőr és csendőr a korlátozások első 24 órája alatt 70 ezer embert igazoltatott, és 4095 esetben szabott bírságot azokra, akik nem indokolt esetben, vagy igazolás nélkül hagyták el a lakhelyüket.

A dél-franciaországi és breton tengerparti helyeken azonban még mindig sokan futottak vagy kerékpároztak – igazolással – , de olyanok is voltak, akik horgászni indultak. A koronavírus egyik első franciaországi gócpontjában, a breton Morbihan megyében ezért március 31-ig a hatóságok lezárták a tengerpartokat és az odavezető gyalogösvényeket. Hasonló rendeletek jelentettek meg dél-franciaországi településeken, Nizzában, Marseille-ben és Cannes-ban is, ahol mostantól a tengerparti sétálás is 135 eurós bírságot von maga után.

Párizsban a parkokat már hétfőn lezáratta a fővárosi önkormányzat, de az utcákon délutánonként sokan sétáltak családosan. A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek a munkahelyükre, ahogy vásárolni, orvoshoz is, vagy kutyát sétáltatni és egyénileg sportolni is engedélyezett, de nem csoportosulhatnak.

A francia kormány közben jelezte hogy 50 millió eurót és 170 hotelszobát biztosít Párizsban a hajléktalanok elszállásolására az általános karantén időszakára. 

“Az a cél, hogy minden hajléktalannak fedelet biztosítsunk az elkülönítés időszakában” – mondta Julien Denormandie lakhatási miniszter a France Inter francia közrádióban. Az Accor szállodacsoport hatszáz szobát ajánlott fel a kormánynak, amely két olyan befogadóhely megnyitását is tervezi, ahol olyan hajléktalanokat helyeznek fel, akik potenciálisan fertőzöttek, de kórházi ellátásra még nem szorulnak.

Emmanuel Macron egyébként csütörtökön azt kérte a vállalatoktól, hogy az egészségbiztonsági előírások betartásával mindenképpen folytassák a munkát és a termelést.

MTI