Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.03.13
A koronavírus-járvány terjedése miatt péntek éjféltől utazási tilalom van érvényben az Európából az Amerikai Egyesült Államokba utazók számára. Mire számíthatnak azok, akik pont most utaztak volna az USA-ba? Az amerikai utakra szakosodott Lupus-Travel Utazási Iroda tulajdonosa, Farkas Miklós válaszolt a kérdéseinkre.

Mit tehetnek azok a magyarok, akik a 30 napos felfüggesztés ideje alatt utaztak volna Amerikába?

Forduljanak az utazási irodához, légitársasághoz, ahol a repülőjegyüket vették, ott tudnak nekik segíteni. A légitársaságok folyamatosan frissítik a jegyekkel kapcsolatos teendőket. Az utazási irodák úgy gondolom kivétel nélkül segítenek az utasaiknak és naprakész információt adnak.

Visszatéríthető-e/átfoglalható-e a repülőjegy, a szállás, az autóbérlés és a foglalt programok ára? Ha igen, mi a teendő?

Nincs általános válasz. Van oylan eset amikor minden pénzt visszakaphat az utazó, de van ahol sajnos neki is viselni kell a költségeket. Függ az úticéltól, a légitársaságtól, az utazás időpontjától. Az utazás időpontjának a módosítása egy későbbi időpontra általában ingyenes, a jegy árának a visszatérítését már nem minden légitársaság engedélyezi.

Mi a helyzet azokkal a magyarokkal, akik jelenleg Amerikában tartózkodnak?

A légitársaságok egyelőre nem állították le teljesen a járatokat. Sok járatot törölnek, a járatok gyakoriságát csökkentik, de a nagyobb légitársaságok továbbra is üzemeltetenek járatokat az USA és Europa között. Ugyanakkor azt javaslom, hogy mindenki keresse meg az utazási irodát ahol a repülőjegyét vette, mert ott tudnak naprakész információt adni az utazással esteleges menetrend vagy járatmódosítással kapcsolatban.

Érdemes-e a 30 napos felfüggesztés utánra közvetlenül utazást tervezni? Mennyire valószínű, hogy kiterjesztik a tilalmat?

Ha nem muszáj rögtön utána utazni, akkor nem javaslom. Jelenleg minden bizonytalan, nem tudjuk, hogy a 30 nap mire lesz elég, nem hosszabbítják-e meg. Ha mindenképpen utazni kell valakinek, akkor azért van egy jó hírem is. A légitársaságok nagy része a március közepéig, végéig vásárolt repülőjegyekre engedélyezi az egyszeri ingyenes időpont módosítást. Jegyfoglaláskor fogyeljünk rá, hogy a megvásárolt jegyre is vonatkozzon ez a szabály.