Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.02.28
Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője tájékoztatóra hívta partnereit és a sajtó képviselőit a Hungexpo Budapest Vásárközpontban megrendezett Utazás 2020 kiállítás első napján.

– Évről évre nagyobb a stand, az idén 120 négyzetméter területet foglalunk el, itt van Nagyszombat, és a nyitrai régió is bemutatja magát. Az érdeklődők tájékoztatást kapnak többek között Kassáról, a Szlovák paradicsomról, a tutajozásról, Pozsonyról és Iglóról is – mondta Jelínková.

Szlovákia rekordévet zárt, tavaly 6,5 millió turista látogatta meg északi szomszédunkat, ez 15 százalékos emelkedést mutat az előző évhez viszonyítva, hazánkból 11 százalékkal többen lépték át turistaként a határt, de ez a szám nem pontos, mivel a statisztikában nem szerepel az egy napra érkezők és a baráti, családi kapcsolatokat ápoló látogatások száma. A látogatások emelkedése köszönhető annak is, hogy januártól bevezették Szlovákiában is az üdülési csekket.

Fotó: Bódi Ágnes

Mint minden évben, idén is bemutattak egy régiót, most a Magas Tátrára került sor, amelynek bemutatója előtt egy videofilmet vetítettek le a látnivalókról. A Tátra hegységet rendkívül sok természeti szépségének köszönhetően „miniatűr Alpoknak” is szokták nevezni. A legjobb lesiklópályák a Csorba-tónál (Štrbské pleso – Areál Snov) és a Tátralomnic (Tatranská Lomnica) feletti Kőpataki-tónál (Skalnaté pleso) találhatóak, ahol a síszezon május közepéig is eltart. A Tátrában ezenkívül több klimatikus gyógyhely is található.

A Magas Tátra Régió minden látogató számára ajtót nyit, aki Szlovákia természeti, kulturális és történelmi kincseit kívánja megismerni – mondta a Magas Tátra turisztikai képviselője.

Fotó: Bódi Ágnes

A látványosságok között említette meg többek között, hogy a Tátrai Jégdomb március 31-éig még látogatható, a gasztronómia szerelmeseinek pedig április végéig Jasznán rendeznek Tátrai élmények vacsoráját.

A tájékoztatót szokás szerint jó hangulatú ebéd, borkóstolás és szakmai beszélgetés zárta.