Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.02.25
Te is régóta kacsintgatsz a vállalkozói életforma felé? Tudjuk, nem könnyű hátrahagyni az alkalmazotti létet, és belevetni magunkat egy kockázatokkal teli kihívásba. Kétségtelen, hogy egy ilyen döntést alaposan meg kell fontolni! Ebben most az Üzlet és Utazás rendezvény előadói lesznek segítségedre, akik sikerrel vették ezt az akadályt.

1. Vedd sorra a legfontosabb kérdéseket!
Belme Ági, a Travel In&Around alapítója szerint minden a megfelelő kérdésekkel kezdődik, amiket először muszáj feltennünk önmagunknak. “Ha egyszerre változtatunk meg mindent, az igazi sokk az elménknek. Hogy ezt elkerüljem, én ezeket gondoltam át felmondás előtt: jó-e az időzítés? Mekkora változást hoz az életembe ez a felmondás? Anyagilag megengedhetem-e magamnak? Jó úton vagyok-e ott, ahol vagyok? Van-e kitartásom az új ötletek megvalósításához?”

2. Nézz szembe reálisan a helyzeteddel!Ezzel Dallos Zoltán, az Üzlet&Utazás magazin alapítója is egyetért. Az üzletember szerint a legfontosabb, hogy már előre reálisan mérjük fel a saját igényeinket és korlátainkat is. „Szögezzük le, nem mindenkinek való a vállalkozói életforma. Semmiképp se menj fejjel a falnak! Gondold át pontról pontra, lépésről lépésre, mit is szeretnél elérni. Ehhez készíts pénzügyi tervet, hiszen az első hónapok még inkább a kiadásokról, mintsem a bevételről szólnak. Ezen túl nagyon fontos szempont, hogy ha még nem érzed biztosnak magad, ne lépj ki a munkahelyedről! Csakis akkor engedd el a főállásod, ha már szinte 100 százalékig biztos vagy abban, hogy képes vagy a saját lábadon is megállni.”

3. Keresd azok társaságát, akik motiválnak!Minden változás simábban megy, ha körülvesz egy támogató közeg, amelynek tagjai hisznek benned és a céljaidban. Ezt emeli ki Bolya Imre, karizmatikus előadó, aki szerint meg kell keresnünk a nekünk való társaságot. “Teremts magadnak egy támogató környezetet! Óriási inspirációt fog adni az utadon. Keresd sikeres vállalkozók társaságát, akik már elérték azt, ahova te tartasz. Járj el rendezvényekre, ahol rendszeresen találkozol a hozzád hasonló vállalkozókkal, hogy egymást inspiráljátok.”

Fotó: Üzlet és utazás

4. Építs ki erős szociális hálót!Az emberi kapcsolatok nem csak ahhoz elengedhetetlenek, hogy lelkileg megkönnyítsék a váltás terheit. Praktikus okokból is szükség van rájuk, hogy átvészeljük a kezdeti bizonytalanságot – emeli ki Tóth Gábor, a Tudatos fiatalok közösségének alapítója. “Sok félelmetes kérdés felmerülhet. Például: mi lesz, ha nem sikerül és elfogy a pénzem? Utcára kerülök? Ezért is fontos, hogy az ember kiépítsen egy szociális hálót, egy támogató közösséget, ahol valaki azt mondja: “Ha balul sülnek el a dolgok, lakhatsz nálam. Elférsz a kanapén.” Ez nem csak jól eső, emberi gesztus, de tényleg meg tudja nyugtatni az embert, hogy akárhogy is lesz, nem jön el a világ vége.”

5. Tedd félre a félelmeidet, és vesd bele magadat!És ha már mindez adott, akkor jöhet a legvakmerőbb mutatvány: mély levegő, és ugorhatsz! “Nem tartod magadat felkészültnek? Megértelek, ezzel mindenki így volt az elején” – hangsúlyozza Domán Zsolt, a DO! Marketing alapítója. „A vállalkozást mindenki úgy kezdi, hogy szárnyak nélkül leugrik a sziklaszirtről és aztán zuhanás közben megtanul repülni. Mi következik ebből?! Az, hogy itt az ideje cselekedned! Nem holnap, nem a jövőhéten, most! Ha nem vágsz bele, akkor a kispadon üldögélve nem fognak kinőni a szárnyaid!”

Ennek első lépéseként érdemes ellátogatnod a X. Üzlet és Utazás rendezvényre március 5-én, a Lurdy Ház mozijában, ahol közvetlenül a szakemberektől hallhatod személyes tapasztalataikat arról, ők hogyan élték meg a nagy fordulatot! Az előadók utazási történeteiket is megosztják, hiszen a szabadúszó életstílusnak hála sokaknak alkalma nyílik kalandozni a nagyvilágban. Emellett számtalan gyakorlati tippet és értékes tudnivalót is átadnak, aminek kezdő vállalkozóként óriási hasznát veheted a saját bizniszed beindításához. Tekints erre a rendezvényre úgy, mint az első fontos befektetésre a jövőd érdekében!