Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.02.06
Múlt vasárnap 7 hajóval indult útnak a HidegenLégió, hogy körbevitorlázza a Balatont, és megmutassa, hogy a tó ilyenkor is hajózható. A túra jól sikerült, bár az elmúlt napok szokatlanul szeles időjárása kettévágta az amúgy 5 naposra tervezett programot. A vihar elvonult, és a meteorológusok előrejelzése szerint a hétvégére szikrázó napsütés és 8 fok várható, így nincs akadálya annak, hogy Balatonlellén megrendezésre kerüljön az idei év első balatoni vitorlásversenye, a IV. Farsangi Regatta. A téli vitorlázás nagyon időjárás függő, ami abból is látszik, hogy míg idén a szél, tavaly a jég okozott némi bizonytalanságot. A tavalyi Farsangi Regatta verseny elindítását a jég majdnem megakadályozta, de végül egy izgalmas verseny tanúi lehettünk, amiről egy gyönyörű image film is készült.

A most szombaton megrendezésre kerülő IV. Farsangi Regatta a Téli Vitorlás Versenysorozat harmadik állomása. A Mikulás és a Szilveszteri Regatta után – ahol mindkét versenyen igen népes mezőny állt rajthoz – izgalmasan áll a pontverseny, még egyáltalán nem látszik, vajon ki nyeri az idei összesített megmérettetést. A mezőnyben ugyanúgy rajthoz állnak profi, sokat látott versenyzők, mint ahogyan amatőrök is. “Mi mindig úgy jövünk le, hogy ha van szerencsénk, akkor vitorlázunk egy jót, játszunk egyet a többiekkel, ha meg nincsen – mondjuk befagyott a tó, akkor eszünk egy jót, beszélgetünk, és hazamegyünk.” – mondta Soponyai Géza, a tavalyi sorozat győztese.

A téli hajózásban kiemelten fontos szerepet játszik a biztonság is. “Mindig nagyon szívesen jövünk erre a rendezvényre, nagy dolgunk eddig szerencsére nem volt. A hajót jól fel kell készíteni, hogy műszakilag ne legyen meglepetés, és a csúszás veszélyekre fokozottan oda kell figyelni!” figyelmeztetett Bagyó Sándor, a versenyt biztosító Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

A szombati eseményen a parton maradók sem maradnak élmények nélkül, hisz Luszi, a Balaton első egész évben működő hajójárata farsangi hajózásra invitálja azokat, akik testközelből szeretnék megcsodálni a téli Balatont. 

A Téli Vitorlás Versenysorozat március 14-én zárul a IV. Tavaszi Regattával.