Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.01.29
Aki hétvégi programot keres magának és nem riad vissza egy másfél órás repülőúttól, annak nem ajánlunk mást, mint a híres olasz város, Milánó felfedezését. (Férfiak, figyelem: közeleg a Valentin-nap, tökéletes ajándék és kaland is egyben.)

Milánó belvárosa igazán modern, számunkra is ismert cégek irodaházait lehet itt megtalálni, mindenféle különleges formájú építménnyel együtt. A tiszta utcák, terek, parkok persze bővelkednek a helyi látnivalókban.

A Piazza del Duomo az a hely, ahonnan érdemes elindulni. A főtér tele van híres reneszánsz és gót stílusú építményekkel. Itt találjátok ugyanis a Milánói dómot, a Galleria Vittorio Emanuele II-t, mely összeköti a főteret a Piazza della Scalával, valamint a Művészeti Múzeum (Museum of the Milan Cathedral). Igazán szerencsésnek mondhatom magam, amiért jártam már a dóm tetején, ugyanakkor készüljetek fel, igazán hatalmas sorban állásra lehet számítani a jegyértékesítésnél, még off-seasonben is. Kellemes meglepetés volt nekem, hogy a Dóm tetejére csak lifttel lehet felmenni, lefelé azonban udvariasan ajánlották a lift mellett a lépcsőzés lehetőségét (ezzel egyébként felkerült a CNN 13 legijesztőbb lépcsőzetével rendelkező helyei közé). Aki nem szeretne a Dóm tetején sétálni, annak szeretettel ajánlom, a szemben lévő La Rinascente épületben található tetőtéri kávézót, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Dómra.

Fotó: Koczka Máté

Van azonban egy kiállítás, mely kevésbé ismert, mégis kihagyhatatlan, ez a Leonardo3 Múzeum. A Leonardo3 kiállítás 2020 december végéig várja látógatóit. Ezt a helyet iskoláskorú, nagyobb óvodás gyermekeknek is előszeretettel ajánlom, mert bár a Dóm tetejére nem vittem volna fel az öt éves korú gyermekem, ezt a kiállítást viszont nagyon élvezte volna. És csak pár perces sétára található a Dómtól.

Fotó: leonardo3.net

Ha már Milánóban vagytok, akkor javaslom, próbáljátok ki az igazi olasz tészta készítést is. Mi az Airbnb élmények szolgáltatásai között találtuk meg Pietrot, aki kifejezetten turistáknak tart pasta és tiramiszu készítő workshopokat.

Fotó: Koczka Máté

Róla annyit kell tudjatok, hogy friss ikresapuka, aki három dologról beszél szeretettel és humorral: az édesanyjáról, az ikreiről és az olasz tészta világáról. Ezen a workshopon (és ezt saját tapasztalatból írom) nem marad tiszta a kezed, és nem marad üresen a hasad. Szóval igazi főnyeremény.

Fotó: Koczka Máté

Nyilván kihagytam egy csomó milánói nevezetességet, de ha rám hallgattok, akkor nem zsúfoljátok tele a kint töltött napjaitokat a „kötelezően megnézendő látnivalókkal”. Kell az idő ugyanis, a szerencsés véletleneknek, a kis utcákban felfedezett cukrászdáknak, az olasz élelmiszer boltoknak, na meg az igazi olasz piac felfedezésének (Itt zárójelben írom csak, hogy az olasz piacon friss epret, narancsot, mandarint, sajtokat találtok, már érzem is az olasz mandarin ízét).

Koczkáné Burány Tünde