Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.01.15
A magyar bor és borkultúra nem idegen Debrecen városától. Történelmi tény, hogy Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt. Érmellék a harmadik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított Tokaj és Balaton-felvidék után. Az egész Kárpát-medencében először, a Debrecentől alig 40 kilométerre fekvő Bihardiószegen alapítottak 1870-ben vincellér iskolát. Ahogyan Borbély Gábor „Szőlőművelés és borgazdálkodás az Érmelléken” című könyvében fogalmaz: „rangot, tekintélyt jelentett a módos debreceni polgárok körében, ha szőlőjük volt az Érmelléken.”

Debrecen városa 2015 óta minden évben neves borászok és sommelier-k segítségével választja ki az ország legjobb borai közül Debrecen Város Borát. Debrecen szándéka, hogy a Debrecen Város Bora címkével ellátott borok méltó módon mutassák meg a magyar termőhelyben rejlő egyedi értékeket és igazi borélményekkel ajándékozzanak meg minket!

Debrecen Város Bora versenyen a Debreceni Bormustra TOP20 borászata vett részt, amelyek között több olyan pincészet is szerepelt, amelyek közül az Év Bortermelője vagy a Borászok Borásza címmel  is büszkélkedhetett. Ennek megfelelően 2019. december 16-án a borbírálóknak kiegyenlítetten magas minőségű borok közül kellett több körös vakkóstolás alapján Debrecen Város Bora cím nyertes borait kiválasztani. A Hotel Lyciumban megrendezett borbírálaton 8 borvidék 82 borát kóstolta meg a tizennyolc tagú grémium.

Az Egri borvidékről Gál Lajos Pincészet, Petrény Pincészet, St. Andrea, Thummerer Pince, a Tokaji borvidékről Dobogó Pincészet, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok, Hétszőlő Szőlőbirtok, Holdvölgy Pincészet, Patricius Birtok, a Mátrai borvidékről a Nyilas Pincészet, Szőke Mátyás Pincészet, a Szekszárdi borvidékről Eszterbauer Pincészet, Mészáros Borház, Takler Borbirtok, a Hajós-Bajai borvidékről Koch Borászat, a Villányi borvidékről Heumann Pincészet, Koch Borászat, a Kunsági Borvidékről Gedeon Birtok, Font Pincészet, illetve a Balatonboglári borvidékről a Garamvári Pincészet nevezte be borait.

Debrecen Város Bora eseményei 2020-ban:

1. Debrecen Város Bálja 2020 január 18-án, Debrecen Város Bora borszelekció kóstoló

2. Debrecen Város Bora borvacsora helyi éttermekben (egyeztetett időpontban)

3. Debrecen Város Bora sétáló borkóstoló 2020. március 27-én a Debreceni Tavaszi Fesztivál keretében, ahol a borszerető közönségnek a borászok kínálják boraikat.

4. Debrecziner Gourmet Fesztivál 2020. június 13-14-15-án, ahol többek között Debrecen Város Bora borszelekció kóstolására és megvásárlása is lehetőség nyílik.

5. Bor és Jazznapok 2020. augusztus 6-9-án, ahol Debrecen Város Bora borszelekciót nem csak kóstolni lehet, hanem a borászok részvételével kiscsoportos, interaktív borkóstolókon is részt lehet venni.

6. A VisitDebrecen Turisztikai Információs pontján egész évben meg lehet vásárolni a borokat.

Debrecen Város Bora címet kaptak 2020-ban:

Fehér klasszikus: Mátrai Rajna Rizling 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös klasszikus: Szekszárdi Cabernet Franc classic 2017, Mészáros Borház

Rozé klasszikus: Szekszárdi Pinot noir Rosé 2019, Takler Borbirtok

Fehér prémium: Mátrai Paskomi Chardonnay 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös prémium: Villányi Franc 2017, Koch Borház, VinArt Pincészet

Desszert: Intuition No1 Zéta édes szamorodni 2008, Holdvölgy Pincészet

Pezsgő: Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2016, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok

Debrecen Város Bora borszelekciója részletesen:

Mátrai Rajnai Rizling 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet, Gyöngyöstarján, Mátrai Borvidék

A mátrai nap aranysugarait visszatükröző színe és a rendkívül összetett illata és ízvilága teszti izgalmassá és szerethetővé ezt kellemes, könnyed, de mégis tartalmas, zamatos, igazi rajnai rizlinget. www.szokematyas.hu

Szekszárdi Cabernet Franc 2017, classic, Mészáros Borház, Szekszárdi Borvidék

Illatában, fűszeres, elegáns és intenzív, ízében cseresznye, meggy, fekete gyümölcsök érezhetők. Szájban selymes hatás, csokoládéval és fűszeres felütéssel. Szerkezete kiegyensúlyozott, kerek, tanninjai szépen integrálódtak a borban. www.meszarosborhaz.hu

Szekszárdi Pinot Noir Rosé 2019, Takler Borbirtok, Szekszárdi Borvidék

Ez a bor 100% szekszárdi pinot noirból készült, tartályos erjesztéssel. Halvány lazac színű, narancsos árnyalattal, feszes savgerinccel, a hozzáadott kevés szén-dioxid frissíti, gyümölcsösebbé, izgalmasabbá, üdébbé, zamatosabbá teszi. www.takler.com

Páskomi Chardonnay 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet, Gyöngyöstarján, Mátrai Borvidék

A Mátrai borvidék napsütötte Páskom dűlőjében született bor, melynek gyümölcsösen üde ízvilágát csodálatosan egészíti ki az elegáns fűszeres barrique érlelés. Élénk savtartalmú, karakteres illatú bor, sok gyümölcsös jeggyel, amit az új barrique hordók kellemes vaníliaaromái még jobban kiemelnek, és további ízekkel gazdagítanak. www.szokematyas.hu

Villányi Franc 2017, VinArt Pincészet, Villányi Borvidék

Ez a bor egyesíti a fajta és a terroir minden jó tulajdonságát. Feketébe hajló vörös színe, összetett, fűszeres, gyümölcsös, intenzív illata, az ízeiben megtalálható sokszínűség és beltartalom teszi izgalmassá és naggyá ezt a ma még nagyon fiatal bort. www.vinart.hu

Intuition N01 Zéta édes szamorodni 2008, Holdvölgy, Mád, Tokaji Borvidék

A bor maradék cukorban megközelíti a hatputtonyos aszúk cukortartalmát, kivételes savtartalmával mégis igézően vibráló és lendületes. Illatában narancs, narancshéj, szegfűszeg, fahéj és déli fűszerek jelennek meg. Ízében folytatódik a narancsos vonal, kiegészülve citrusokkal, mézzel, passiógyümölccsel és krémességgel. www.holdvolgy.com

Tokaji Extra Brut pezsgő 2016, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok, Tarcal, Tokaji Borvidék

Illatában a furmint gyümölcsös jegyei és a krémesség mellett megjelenik a tokaji ásványosság, a dűlő mineralitása. Amikor belekóstolunk, finoman gyöngyöző apró buborékok öntik el a szánkat, s közben a zamatos, roppanós zöldalma friss, vibráló ízét érezhetjük. www.grofdegenfeld.com

Bemutatkoznak a Debrecen Város Bora cím idei nyertes pincészetei:

Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki 2017-ben az Év Bortermelője elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

A Takler Szőlőbirtok az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, a Takler család is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően került Szekszárdra. Családi vállalkozásukat hárman irányítják – Takler Ferenc (az Év Bortermelője 2004-ben) és két fia, ifj. Takler Ferenc és Takler András. Jelenleg 70 hektáron gazdálkodnak. 2019-ben szőlőbirtokuk Magyarország legszebb nagybirtoka.

A Mészáros Borház az egyik legnagyobb vállalkozás a Szekszárdi borvidéken. A 120 hektáros pincészet a Baranya-völgy, Hidas-Petre, Bödő, Bodzási, Kerék-hegy, Malom oldal, Iván-völgy, Strázsa-hegy, Tót-völgy, Virág-hegy, Görögszó dűlőkben termeszt elsősorban irsai olivér, chardonnay, kadarka, pinot noir, kékfrankos, cabernet franc és sauvignon és merlot fajtákat. 2012-ben az Év pincészete díjat kapták meg. A Magyar Bor Akadémia döntése alapján 2016-ban pedig Mészáros Pál lett az Év Bortermelője! Szintén 2016-ban nyerték el a “Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” díjat is.

Koch Csaba, a szőlész-borász szakmérnök a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést, az „Év Bortermelője Magyarországon 2019” címet tavaly kapta meg.  Családja tíz generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. A Koch Borászat jelenleg 150 hektáron gazdálkodik a Hajós-Bajai borvidéken. VinArt néven működő pincészete pedig néhány éve a Villányi borvidéken bizonyít. A Koch Borászat 2014-ben az Év Pincészete lett, 2017-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, 2019-ben pedig a rangos CUECO – Best European Winery elismerést kapta meg.

A német-magyar származású Degenfeld grófi családnak évszázados hagyományai vannak Tokaj-Hegyalján a szőlőtermesztésben és borkészítésben. A család leszármazottai 1994-ben határozták el, hogy újjáélesztik a szőlőbirtokot. 1996 óta a legjobb dűlők szőlőtermésén indult útjára a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet. A tulajdonosok ma már 100 hektáros birtokrésszel rendelkeznek, melyből 35 hektár az aktív termőterület. A tulajdonosok az ökológiai szemléletű gazdálkodás mellett tették le a voksot. Ma a tokaji Degenfeld palota és az egykori tarcali vincellériskolából kialakított kastélyszálló is része a birtoknak. 

A Holdvölgy Borászat 27 hektáron gazdálkodik. A birtok Tokaj-Hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 7 különböző dűlő 20 parcelláján terül el. Az érlelő pince összesen 1,8 km hosszú járataival a környék egyik legrégebbi és leghosszabb pincerendszere, amelynek egyes részeit már a XVI. században elkezdték megépíteni. A pince névadója egy mádi dűlő, ahol a pincészet termőterületéből a legnagyobb rész található. A Holdvölgy mellett az Úrágya, a Nyúlászó, a Kakasok, a Betsek, a Király és a Dorgó-tető. Jól csengő dűlő nevek… A mádi Holdvölgy Borászat a borvidék innovatívabb pincészetei közé tartozik és nem csupán a modern borászati technológia és design miatt.