Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2020.01.15
Dubaj új látványosságokkal és eseményekkel indítja 2020-at. Mutatjuk az idei mérföldköveket, látványosságokat, fesztiválokat és fejlesztéseket.

A VÁROS MÉRFÖLDKÖVEI

A Burdzs Kalifa 10. évfordulójaA világ legmagasabb tornya, a Burdzs Kalifa 2020 januárjában ünnepli a 10. évfordulóját. A torony kétségtelenül egy ikonná nőtte ki magát Dubaj láthatárán, és 2010-es nyitása óta látogatói a világ minden tájáról érkeztek.

DXB-n 2020. január 1-jétől betiltják az egyszer használatos műanyagokat A Dubai International Airport, a világ legforgalmasabb nemzetközi utazásokat lebonyolító repülőtere, 2020 januárjától minden egyszer használatos műanyagot betilt a helyszínen. Ebbe beletartoznak a műanyag evőeszközök, a szívószálak és a bevásárlószatyrok az üzletekben. A Dubai World Central (DWC) szintén kiiktatja az egyszer használatos műanyagot, vagyis összesen 5,500 tonna egyszer használatos műanyagtól szabadulnak meg minden évben.

A dubaji éttermek ingyenesen kínálnak szűrt vizetAnnak érdekében, hogy csökkentsék a műanyaghasználatot, 2020-tól az összes dubaji étterem és szálloda kínál szűrt vizet a vendégeinek – a palackozott víz alternatívájaként. 

FESZTIVÁLOK

Dubaji Food Fesztivál

Egy ünnepség mindennek, ami gasztronómia: a Közel-Kelet egyetlen valóban városszerte futó food fesztiválja, a Dubaji Food Fesztivál, 18 napig kínált ellenállhatatlan finomságaival ismét megrendezésre kerül 2020. február 26. és március 14. között. A látogatók belekóstolhatnak a város változatos kulináris kínálatába, egy zsúfolt programtervvel, mely tele van izgalmas ételhez köthető eseményekkel és promóciókkal, kiemelt figyelmet biztosítva Dubaj egyedi ételkínálatának, személyiségeinek és világklasszis étkezési élményeinek.


Dubaj ízei (Taste of Dubai)

A Dubaj ízei (Taste of Dubai) egy háromnapos esemény, mely a város legjobb éttermeit, top séfjeit, élő zenéjét és elsőszámú étel-és italmárkáit mutatja be. A következő esemény 2020. március 12 és 14. között kerül megrendezésre a Dubai Media City Amfiteátrumban.

Art Dubai 2020

A vezető nemzetközi művészeti vásár, az Art Dubai idején a művészek, a galéria-tulajdonosok és a műgyűjtők a világ minden tájáról Dubajban sereglenek össze, hogy részt vegyenek a vásáron, mely a dubaji művészeti szezon egyik alappillére. A nemzetközi művészeti világban az eseményt nagyra értékelik, és egy nagyszerű lehetőséget kínál a feltörekvő tehetségek számára, hogy bemutatkozhassanak az elismert központok és az ismert művészek társaságában.                  

Dátum: 2020. március 25 – 28., Helyszín: Madinat Jumeirah


​Ramadán Dubajban

A Ramadán szent hónapja tökéletes időzítés, ha a város egy másik oldalát is szeretnénk megismerni, hiszen számos egyedi esemény, alkalom és összejövetel kerül megrendezésre, melyekhez csatlakozni lehet, hogy többet fedezzünk fel a helyi kultúráról és megkóstolhassuk az autentikus Emirátusok-beli ételeket, illetve megismerhessük a hagyományos ünnepségeket. 2020-ban a Ramadán várhatóan április 24-re esik majd.

LÁTVÁNYOSSÁGOK


Ain Dubai

A Bluewaters Island-en található Ain Dubai egy további látványosság, mellyel Dubaj megdöntötte a világrekordokat. A hatalmas óriáskerék döbbenetes 250 méteres magasságban tetőzik, mellyel a világ legmagasabbja és lélegzetelállító kilátással kecsegtet a város gyönyörű partszakaszára, lenyűgöző láthatárára, illetve az olyan híres látnivalókra, mint a Burdzs al-Arab, a Pálma-sziget és a Burdzs Kalifa. Aljában egy szórakoztató zónát hoznak létre egy hatalmas LED-kijelzővel, melyet az óriáskerékre szerelnek fel. Az Ain Dubai mellett a Bluewaters Islanden szállodák, vásárlóegységek, éttermek és lakóparkok kaptak még helyet.


A jövő múzeuma

A Dubaji Jövő Alapítvány által megalapított Jövő múzeuma a világ legnagyszerűbb innovációit, prototípus-ötleteit és felfedezéseit mutatja be, miközben lehetővé teszi a látogatók számára, hogy interaktívan nézzenek körül a képernyők segítségével. Továbbá haladó kurzusoknak, workshopoknak és beszélgetéseknek is otthont ad a meglévő modern technológiával és tudományos megoldásokkal, melyekkel felfedezhetőek a futurisztikus innovációk.


Mohammed bin Rashid könyvtár 

A Mohammed bin Rashid Könyvtárban a legújabb és legkülönlegesebb könyvek egyedi gyűjteménye található meg a különböző életkorú és érdeklődési körű olvasók számára. A 92,903 m2-es fejlesztés magába foglal egy 500 férőhelyes színházat, és az Al Jaddafban található, a Dubaj-öbölre néz. Több mint 4,5 millió könyvnek, 1 millió hangos könyvnek és 2 millió e-booknak ad otthont. A könyvtár több helyszínt is kínál az interakciókhoz, az eseményekhez, a programokhoz és az oktatási, illetve kulturális fesztiválokhoz. 

FEJLESZTÉSEK
2020-as metró

A 2020-as metróvonal (Route 2020) projektje a Dubaji Metró kiterjesztését jelenti, mely a 2020-as Világkiállítás több millió látogatóját hivatott kiszolgálni. A 15 km-es kibővítés több dubaji látványosságot is érint, beleértve a Gardenst, a Discovery Gardenst, az Al Furjant, a Jumeirah Golf Estates-t és a Dubai Investment Parkot, mielőtt megérkezne a 2020-as Világkiállítás helyszínére. Az utasokat 2020 májusától szállítja majd, öt hónappal az Expo megnyitása előtt. Irányonként óránként 23,000 utast szállít, míg kezdetekben napi 125,000 utassal számolnak – a 2020-as Világkiállítás helyszínét és a környékét teszi elérhetővé, kiterjed az Expo-falutól és az Expo Malltól nyugatra, míg az Expo Yardtól keletre.