Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.12.20
A magyar bor és a japán ételek nagyon jól működhetnek együtt – derült ki a 150 éves japán-magyar diplomáciai kapcsolatokat ünneplő „Hungarian Wine Grand Tasting Tokyo” eseményen, ahol a Bognár Pincészet Villányi válogatása nagy sikert aratott. A Tokióban megrendezett workshopokon többek között arra is fény derült Elizabeth Gabay Master of Wine segítségével, hogy milyen borokkal érdemes párosítani a jellegzetes japán ételeket.

A japán konyha sokszínű és izgalmas, sokszor szigorúan tradicionálisnak tűnik. Sok étel megtévesztően egyszerű, néha csak egy-két összetevőt tartalmaznak. Az ázsiai fogások kedvelőinek most összegyűjtöttük, hogy mik a legütősebb ízkombinációk, melyek garantáltan feldobják az esti vacsorát.

Sushi és sashimi

Semmi nem hasonlítható össze a frissen vágott, minőségi nyers hal ízével és érzésével. A sushi és a sashimi tiszta ízei hasonlóan tiszta és könnyed borízt igényelnek, így legjobb kiegészítőjük egy könnyű pezsgő vagy gyöngyözőbor lehet. Ha valaki ódzkodik a buborékoktól, tökéletes választás egy gyümölcsös irsai olivér.

Katsu és karaage

A katsu (a rántott hús japán megfelelője) és a karaage (japán frittírozott csirkefalatok) típusú ételek lágy és barátságos ízeit aromás és teltebb fehérborral, például chardonnay-vel ajánlott kiegészíteni. Kiváló lehet azonban egy könnyedebb, gyümölcsösebb vörösbor – például az aszalt szilvás aromával rendelkező Merlot – is melléjük.

Sunomono

A nagy népszerűségnek örvendő japán uborkasaláta összetevői (daikon retek, gyömbér, uborka) igazi frissítő és tisztító hatással rendelkeznek. Tökéletes választás melléjük egy ropogós savtartalmú, friss és citrusos olaszrizling vagy egy komplexebb zamatú, fehérvirágos-citrusos sauvignon blanc.

Japán levesek

A japán konyha kiemelt ételei közé soroljuk a leveseket, melyeket – eltérően az általunk megszokottól – sokszor az étkezés végén fogyasztanak. Az általunk legismertebb leves a miso leves, ami halalapléből (dashi), valamint miso pasztából készül. A bor és az umami párosítása nem könnyű feladat, ám egy közepes testű, gyümölcshangsúlyos cabernet sauvignon-nal nem lőhetünk mellé.

Ha valakinek meghoztuk a kedvét a japán-magyar ízkombinációhoz, ajánljuk hozzá a „Hungarian Wine Grand Tasting Tokyo” eseményen is bemutatott borokat a Bognár Pincészettől.

További információk a borokról: https://bognarpinceszet.hu/