Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.12.05
Mesébe illő karácsonyi hangulat veszi körül az adventi vásárra érkezőket Nagyszombaton, a Szentháromság téren. A város legszebb karácsonyfája alatt megállva a hagyományos ételek, a forró mézbor és a forralt bor illata csábít sétára. Karácsonyi ajándékokat is vásárolhatunk a több mint 100 árustól, akik szigorú ellenőrzés után vehették csak birtokukban a kisházakat, itt nem vehetünk bóvlit, csak olyat, amit nyugodtan a fa alá tehetünk majd.

Nagyszombat, szlovákul Trnava már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt. A „Borostyánút” is érintette és itt húzódott a Prágát Budával összekötő út is. Aki az egészre városra kíváncsi, az a Városi toronyról nézhet körbe, onnan pazar kilátás nyílik a fényekkel megvilágított utcákra, tornyokra, házakra. Az 57 méter magas tornyot 29 méter magasan kilátópárkány övezi, ide 143 lépcsőfok vezet fel. Efölött a múló időt mutatja egy ősrégi mechanikus óraszerkezet.

Nagyszombat, a Kis Róma

Szlovákia első királyi városi kiváltságot élvező városa még ma is a legkeresettebb városok egyike, 14 egyedülálló vallási műemléket rejt, és itt volt az első kálvária. A Keresztelő Szent János-székesegyházban megnézhetjük az egyedülálló fa oltárt, amely Európa legnagyobb és legszebb oltárai közé tartozik. A város legértékesebb egyházi műemlékei közé tartozik az első jelentősebb kora barokk épület Szlovákia területén, az Egyetemi templom, amelynek remeke az 1640-ből származó barokk főoltár.

Alexandra Galambová és Alexander Prostinák, a Nagyszombati régió turisztikai szakemberei hívták meg és kísérték újságíró csoportunkat, a városban és a környéken. A két itt eltöltött nap alatt megismertük a térség gasztronómiai kínálatát, a mézbor előállításának rejtélyeit, a híres teniszakadémiát, az ortodox zsinagóga-kávéházat, a gyönyörű templomokat, a kis Rómának nevezett várost. Mindezt Slavomír Dzvoník idegenvezető szakavatott kalauzolásával jártuk végig.

Fotó: Bódi Ágnes

Nemcsak Szlovákiában, hanem a közép-európai régióban is egyedülálló építménynek számít a város területét körülhatároló, a 13. század első feléből származó városi erődítmény. A városháza nyugati szárnya a városi önkormányzat első épülete volt, amelyről azt feltételezik, hogy a többszörös felújítások következtében megsemmisült. A föld alatt egy gótikus boltíves pincét rejt, és mivel később a Hóhér szolgálatában állt, az emeleten egy börtön is található.

Az első mézbor születése

A Nagyszombati régió a világhírű borászatok mellett mézbor pincészettel is büszkélkedhet, a mézbor hamarabb létezett mint az ember. A fák méhek által lakott üregeiben a méz az esővízzel keveredve megerjedt, és így létrejött az első mézbor. Szlovákiában karácsonyi hagyomány a mézbor – avat be a szlovák szokásokba Soňa Jelínková, a Magyarországi Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, miközben meglátogattuk az APIMED mézbor pincészetet. Felfedeztük titkait, az újdonságnak számító Mária Henrieta rózsaszín mézbort vagy a különböző ízesítésű Ambrozia mézbort is. Megtudtuk, hogyan készül a jó mézbor, egy liter minőségi mézborhoz fél kiló mézet használnak fel, amely lehet vegyes virágméz, napraforgó-, hárs- vagy akácméz is.

Fotó: Bódi Ágnes

A teljes körű felújításon átesett csodálatos ortodox zsinagóga épületében egy kávézó üzemel. Mi is beültünk egy kis sütire és kávéra.

A sport városa lesz Nagyszombat

A Hajdóczy utcában megnéztük a TC EMPIRE Trnava teniszkomplexumot, amely Szlovákia egyik legnagyobb és legszebb teniszkomplexuma. A klubépület mellett felépült a négycsillagos EMPIRE szálloda, amelyben egy teniszcsarnok is található több teniszpályával, amelyet szintén a Grand Slam Australian Open-en használnak. Van wellness központ, masszázsok és fitnesz központ is, Tomas Boleman sportdirektor meghívására látogattuk végig az épületeket, a pályákat, és meggyőződtünk arról, hogy szakácsuk kiválóan főz. A több hektáros területen nemcsak a tenisz, de számtalan sportcentrum található, kiváló uszodával, sportpályákkal, mindez már készülés arra, amikor a város a sport városa lesz a következő évben.

Érdemes ezt a gyönyörű várost meglátogatni, és újra és újra felkeresni értékes kincseit.

Fotó: Bódi Ágnes