Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.12.04

Két hézagpótló könyvet mutattak be a Budapesti Szlovák Intézetben december 3-án, amikor a Szlovák Turisztikai Képviselet a Zsolnai Turisztikai régiót mutatta be. Itt láthatták először Pusztay Sándor: Beszélő kövek, 77 vár- és várkastély Szlovákiában és Barna Béla-Pusztay Sándor: A Kis- és a Nagy-Fátra Zsolna, Árva, Turóc és Liptó vidékén című könyveit.

A Kis- és a Nagy-Fátra (Túrakalauz)

A Zsolnai régiót, és benne a  Kis- és Nagy-Fátrát mutatja be Barna Béla és Pusztay Sándor most megjelent túrakalauza. A könyv címét adó Kis-Fátra (Malá Fatra) és a Nagy-Fátra (Veľká Fatra) vonzzák a bakancsos turistákat, a kerékpározókat, vagy télen a síelőket.

Túrakalauzukból érdemes kiemelni Árva várát (Oravsky hrad), amely a legszebb középkori várak közé tartozik, de itt található a kilátóhelyként is kiváló Sztrecsény (Strečno), nem messze tőle az Öreg vár (Starý hrad), Zsolnalitva (Lietava), a szujói (Súlovský) és a Liptói vár (Liptovský hrad). Több községben találkozhatunk a népi építészet műemlékeivel, amelyek közül kiemelkedik Vlkolínec (Farkasd), amely szerepel az UNESCO világörökség-listáján.

A vidék természeti szempontból is nagyon érdekes, nagyrészt hegyes, változó tengerszint feletti magassággal, amelyet a Vág, a Kyszuca és a Túróc folyók szelnek át. Legmagasabb csúcsa a Bystrá (2248 m), amely a Nyugati-Tátrában található.

Pusztay Sándor: Mesélő kövek

Szlovákia olyan nagyszámú várral büszkélkedhet, amellyel kevés ország dicsekedhet. A mai felnövekvő nemzedék számára a Szlovákia területén található várak tudományos alapossággal történt feldolgozása nagy segítséget jelent a múlt megismerésében.

Szlovákia területén az egykor épült várakból, ma megközelítően százhúsz található. Ezek egy része rom, nagy többségük azonban felújított vagy azokon állagmegőrző munkálatokat végeztek. A kastélyok száma több mint száz lehetett, amelynek fele még napjainkban is megtalálható.

A várak és várkastélyok állapota különböző, egy részük eredeti állapotukban megmaradt, más részüket felújították vagy az állagmegóvási munkálatok megkezdődtek. A felújítások nagy része Európa Uniós, állami, vagy önkormányzati pénzeszközök felhasználásával történt, illetve jelenleg is folyik.

A várak, várkastélyok jelentős része – gépkocsival vagy gyalogosan – a nagyközönség számára megközelíthető, bárki számára látogatható. A könyvben 77 várat és átépített várkastélyt mutatnak be.

Mindkét könyvet a Kornétás Kiadó adta ki.