Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.11.19
Csodás panorámájával, híres fellegvárával, a Visegrádi Királyi palotával és múzeumával, lovagi tornabemutatóival kihagyhatatlan élmény Visegrád a hazai és a külhoni turisták számára.

Összegyűjtöttük mi mindent érdemes megnézni a fővárostól néhány kilométerre lévő Visegrádon, ahol 1991-ben írták alá a kölcsönös együttműködésről szóló visegrádi egyezményt. Ehhez szorosan hozzátartozik, amit Cseke László, a Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület elnöke mondott: a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, amely hazánk legrangosabb, és méreteit tekintve is legnagyobb középkori fesztiválja, az 1335-ös, Károly Róbert által összehívott 1335-ös visegrádi kongresszusnak állítunk emléket.

forrás: visitvisegrad.hu

Ez a tanácskozás hosszú időre meghatározta a térség rendjét, hiszen Károly Róbert király meghívására ideérkezett a lengyel király, vendégül látta a cseh királyt fiával, a morva herceggel együtt, és megjelent a német lovagrend küldöttsége is. Ennek a találkozónak állított emléket a néhai Antall József, amikor először létrehozta a visegrádi hármakat, amelyben Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország szerepelt. Az egyezmény aláírására akkor a már épülő-szépülő királyi palota egyik termében került sor.

A Fellegvárban a Szent Korona-másolata

Évről évre több tízezren látogatnak el a város legmagasabb pontján fekvő Fellegvárba, melynek teraszáról rendkívüli panoráma nyílik a Dunakanyarra, és mely több, elsősorban a középkorról szóló izgalmas kiállításnak is otthont ad. A Szent Koronát és a koronaékszereket történelmünk különböző periódusaiban többször is őrizték a Fellegvárban. E ténynek állít emléket a vár falai között ma is megtekinthető, tökéletesen hű Szent Korona-másolatot bemutató kiállítás. A Fellegvárat évente 400 ezer látogató keresi fel.

Hol raboskodott Salamon király?

A Fellegvárhoz hasonlóan a Salamon-torony számos esküvői ceremónia színhelye napjainkban is, illetve a hozzá kapcsolódó tornapályán rendezik meg minden év júliusának második hétvégéjén a Palotajátékokat, amely a Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozatának középkori lovagi torna bemutatói. Cseke László szerint, aki a lovagrend vezetője is, a visegrádi palotáé Európa egyetlen olyan királyi udvara, ahol a lovagi tornapálya ugyanott van, mint hat-hétszáz évvel ezelőtt. Cseke László édesapja munkáját követi, aki már az 50-es évektől kezdve szervezte Visegrád turizmusát. Az első idegenforgalmi iroda kitalálója, számtalan könyv szerzője ugyanúgy történelemtanár is volt, mint fia és unokája.

forrás: visitvisegrad.hu

A Salamon-toronynak, Visegrád egyik szimbólumának legnagyobb rejtélye éppen megtévesztő elnevezése. Salamon király ugyanis semmiképpen sem raboskodhatott a Fellegvár lakótornyában, hiszen Salamon a XI. században volt foglya Visegrádon László királynak, a kettős várrendszer elkészültéről azonban csak 1256-ban ad hírt az első, hivatalos oklevél IV. Béla uralkodásának korából. Akkor van „igazunk” tehát, ha a XIII. század közepén, a Fellegvárral egy időben, annak szerves elemeként épült várrészt visegrádi alsó várnak, vagy lakótoronynak nevezzük – mondta Cseke László.

500 éves reneszánsz palotakert

A palotát 150 ezren látogatják évente, és a turisztikai iroda felmérése szerint a látogatók zöme először életében osztálykiránduláson volt Visegrádon. Erre erősítenek rá már 20 éve, amikor tavasszal élő játékos programokat szerveznek évente mintegy 20 ezer diáknak, egész napos középkori programot szerveznek élő történelmi órákkal. A palota kertjében a középkori kert növényeinek maradványait találták meg a régészek, amelyeket 2001-ben visszaültettek, így született meg a reneszánsz kert 500 évvel ezelőtti terméseivel.

Fotó: Royal Club Hotel

Az élő középkor városa modern hotelekkel

Visegrád gasztronómiai kínálatában elegáns szállodai éttermek, történelmi hangulatú vendéglátóhelyek, és családias kisvendéglők szerepelnek. Belán Miklós, a Royal Club Hotel igazgatója elmondása szerint a Visegrád központjától 400 méter távolságra lévő 4* superior Royal Club Hotel a Dunakanyar egyik legszebb részén található, a Dunára, Dunakanyarra, Fellegvárra néző panorámával. A város földrajzi helyzetét, természeti, történelmi és gyógyvíz adta lehetőségeit kihasználva készítik a programokat. A szálloda különtermében konferenciákat, tréningeket, esküvőket tartanak. Saját wellness, sport és szabadidős lehetőségeik is vannak. Sűrűn foglalják le csapatépítő tréningekre is.

Fotó: Royal Club Hotel

A wellness központban kültéri és beltéri medence, egy 34 fokos beltéri pezsgőfürdős medence, egy 34 fokos belső gyermekmedence, finn és infraszauna aromaterápiával, színterápiával, Kneipp taposó medence, szolárium és egy relaxációs himalájai só szoba biztosítja is van. De szerveznek kirándulásokat, túrákat is. Bebizonyosodott, hogy sikeres volt az az ötletük, hogy a szállodában kisebb és nagyobb állatokat egyaránt szívesen látnak.

Fotó: Patak Park Hotel

Szervesen hozzájuk tartozik a Patak Park Hotel, amely Visegrád első felnőttbarát szállodája a Dunakanyar egyik legszebb részén az erdővel szegélyezett Apátkúti-patak partján található. A négycsillagos színvonalú Patak Park Hotel 2012 júliusában nyílt meg Visegrádon. A hotel számos lehetőséget kínál azoknak is, akik az aktív kikapcsolódás érdekében látogatnak el ide. A tervek szerint ez a komplexum is állatbarát státuszt kap majd. Az erdei panorámás kültéri jakuzzijuk sok vendéget vonz.

Fotó: Patak Park Hotel

Ebben a vadregényes környezetben lévő hotelben sűrűn főznek szarvasgulyást, amelyet legutóbb is megkóstoltak a vendégek, Kmetkó Olivér konyhafőnök séf készít el nagy szakértelemmel, még a receptet is mellékeli a kíváncsi vendégek számára.

Fotó: Patak Park Hotel

Pisztrángos tavak – Fogja meg az ebédjét!

Ha kilépünk a szállodából, pár száz méterre belül bent vagyunk a csodás tájban, játszótér, turista útvonalak, Visegrádot Szentkúttal összekötő ösvény található. A halszeretőkre a pisztrángos tavak várnak, amelyek az 1971-es a vadászati világkiállítás idején már ismertek voltak. Fogja meg az ebédjét címmel már olyan programot indítottak, amelyben a megfogott halat az Ördögorom étteremben megsütik számukra. Három tóban már régen fickándoznak a halak, lehet horgászni, tavasszal pedig elkészülnek a negyedikkel is. Télen a négyévszakos családi Nagyvillám Sípálya hóágyúzott pályája síelőknek snowboardozóknak, szánkózóknak, télen-nyáron a bobpálya, a gokart, a 45 pályás kalandpark és a minigolfpálya nyújt szórakozást. A bátrakra vár Magyarország első Canopy pályája. A szállodákban megtaláljuk a túraútvonalakat is a kiemelt látnivalókkal.

Fotó: Koczka Máté

Visegrád télen-nyáron egyaránt vonzó a turisták számára, jöhetnek hajón, vagy busszal, mindig gyönyörű a táj, szállásokkal, kulturális és sportos programokkal várják a vendégeket.