Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.11.15
A síelésre alkalmas helyeken felkészültek a téli sportok kedvelőinek érkezésére: így van ez a két legnagyobb amatőr síverseny helyszínén is. Nem csak erről, hanem Szlovákia téli újdonságairól, az ottani sportolási lehetőségekről és a programokról, illetve a szükséges tudnivalókról tartottak prezentációt november 13-án, szerdán a Szlovák Intézetben.

Sona Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője köszöntője után a terület turisztikai szakemberei mutatták be a téli kínálatot és egy könyvbemutatóra is sor került.

Az eseményen  Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, illetve Pavol Hamžík, a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete beszéltek a szlovákiai Magas Tátrához fűződő kapcsolatukról, és a két ország jó kapcsolatát emelték ki. Michal Sikora, Csorba polgármestere arról beszélt, hogy a két országot a közös történelem és a szomszédság köti össze, és bemutatta a Csorba-tó és környékét feltérképező könyvét, amelyet  fotóalbummal illusztráltak.

A Magyar Síszövetség január 16-án kezdődő hivatalos versenyéről, a 18. Hórukk Amatőr Sí és Snowboard Bajnokságról Klausmann Viktor, a Magyar Síakadémia elnöke beszélt, amelyet a Magas-Tátrában jövő év január 16. és 19. között rendeznek. Az amatőr családi síbajnokság sok bulival és mókával zajlik, a versenyprogramról a Magyar Síakadémia csapata gondoskodik, sokan tőlük tanulnak meg itt síelni. Klausmann Viktor arról beszélt, hogy a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal által is támogatott HÓRUKK amatőr síkupával elsősorban a családokat szeretnék megszólítani.

A 28. Honda Kupa – Donovaly Honda Kupa Országos Amatőr Gyermeksíbajnokságról – amelyet 2019. február 8-án rendeznek – Fehér Gyula számolt be. Ez az az egyetlen olyan országos nagy síverseny, ahol csak amatőr sízők indulhatnak. A SkiOutlet.hu szervező csapata lassan már három évtizede szervezi ezt az amatőr versenyt, 9. alkalommal már Donovalyban, amely nemcsak az alpesi sízők, hanem a sífutók paradicsoma is.

Minden évben nagy látogatottságnak örvend a poprádi Tátrai Jégtemplom, vagy ahogy többen ismerik Jégdomb, vagy Jégkatedrális, amelyben idén a párizsi Notre Dame születik meg.

A vendéglátó Soňa Jelínkova arra hívta fel a figyelmet, hogy a turisztikai szakemberek szerint a szlovák síparadicsomok nemcsak azért népszerűek a magyarok körében, mert olcsóbbak az osztrákoknál, hanem azért is, mert például Budapestről mindössze 3 órányi autózással elérhetők.

Ugyanezen a véleményen volt Farkas Miklós, a Lupus Travel vezetője is, aki három éve vette át a rendezvényt, elmondta, hogy a síelés Donovalyn mindig biztosítva van, mert a pályákat hóágyúzzák és ingyenes korcsolyapálya is várja a sportolókat, a minőséget pedig a Magyar Síakadémia csapata biztosítja. Javaslata szerint a síbérleteket itt, hazákban érdemes megvenni, mert itt a síelni vágyók kedvezménnyel juthatnak hozzá.

 Az eseményen az immár szokásos szlovák ételkülönlegességek várták a vendégeket, ugyanakkor bemutatkozott termékeivel Sápi Csaba gyümölcsborász is. A jó hangulatú esten Katona István tíz kiállított, a Magas Tátra természeti szépségeiről készült festményében is gyönyörködhettek a résztvevők.