Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.09.25
Ismét bővül a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben látható Munkácsy-kiállítás. A két kép közül az egyiket még sehol sem állították ki. A kiállítás május 17-én nyílt meg, és minden darabja Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójába tartoznak, a Munkácsy-gyűjtemény két új képét pedig szeptember 24-én, kedden mutatták be az m21 Galériában.

A kiállítást szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK) ezzel a tárlattal tiszteleg a 175 éve született festőóriás előtt. A kiállítás november 10-ig tekinthető meg az m21 Galériában.

A két új festményről

Munkácsy Mihály az 1870-es évek elején az aranyéremmel jutalmazott Siralomház után elbizonytalanodva, szorongva, újabb nagy kompozíciókon töprengve tájképeket festett. Szeretett a kastélyhoz tartozó parkos erdőben dolgozni, ahol a család hölgytagjai színes napernyőkkel sétálgattak az árnyékos ösvényeken. Itt készült az Erdőrészlet több vázlata, változata is, köztük a most kiállított borongós hangulatú, 45 x 56 cm nagyságú tájkép is, amely az Erdőrészlet II. címet viseli. Ez az a kép amelyet elsőként most, a Zsolnay Negyedben látható a nagyközönség előtt.

A másik alkotás A bogrács, amely témája egy komikus esemény: a pusztán vacsorát főző menyecske rémülten látja, hogy egy arra szaladó kutya feldöntötte a tűzön rotyogó bográcsot.

Kiváló zsánertéma, amelyet a fiatal festő zseniálisan oldott meg: miközben folytatja a klasszicizáló biedermeier hagyományt, túl is lép rajta: kis mérete ellenére a kép egyszerre komikus és komoly, monumentális és dinamikus. Mind monumentalitását, mind dinamizmusát a klasszikus formák és arányok alkalmazása, a két menyecske jól eltalált mozdulata és a lobogó vörös drapériák vibrálása biztosítja. Érdemes külön figyelmet fordítani a nyújtózkodva integető alak könnyed, ívelt mozdulatára, amely talán nem véletlenül idézi fel vizuális emlékeink tárházában az 1863-ban megtalált szamothrakéi Niké szárnyaló alakját. (Ormós Zsigmondtól Munkácsy naprakészen értesülhetett a jelentős felfedezésről.)

Részletek: https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/munkacsy-a-zsolnay-negyedben