Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.08.01
Klapka György egykori ékszerbirodalma átalakult, tulajdonost és arculatot váltott. A Vámház körúti üzlethelyiség Kemenes Cukrászda és Bisztró néven vasárnaptól, augusztus 4-étől várja a vendégeket, ahol a házias sütemények mellett meleg ebéddel is kínálják a vendégeket.

A Kemenes családi vállalkozás alig egy évtized leforgása alatt vívott ki magának hírnevet a cukrásziparban. A Lipóti Pékségnek is beszállító vállalkozás 2015-ben nyitotta legelső önálló cukrászdáját, most pedig a Vámház körút 9-alatt harmadik egységüket nyitják.

Kemenes Edith, a cukrászda alapítója, és két lánya a csütörtöki sajtóbejáráson minden kérdésre szívesen válaszoltak, és a meghívottak megkóstolhatták süteményeiket és a kis falatkákat is, amelyek mindenféle tartósítószer, ízfokozó és térfogatnövelő nélkül csak természetes anyagokból készültek.

Fotó: Bódi Ágnes

A tájékoztatón elhangzott, hogy a cukrászdában a hagyományos sütemények, a zserbó és az almáspite mellett, a modern ízek kedvelői is megtalálhatják kedvenceiket macaron, sajttorta vagy akár gyümölcsös mousse formájában. Az édességek mellett az éhes vendégek betérhetnek egy-egy levesre, vagy salátára is.

A családi cég csupán 8 éve indult, de 2012 júliusára a Kemenes Cukrász Manufaktúra Kft. már a Lipóti Pékség kizárólagos cukrásztermék beszállítója lett. Emellett önálló márkaépítésbe is fogtak, az első cukrászdájuk Biatorbágyon, 2015 decemberében nyitott meg, alig két évre rá pedig már Budapest I. kerületében indultak a másodikkal.

A Vámház körúti cukrászda a cég harmadik egysége, a munkálatokat az év elején kezdték el, a közel 700 négyzetméteres terület belső építészete és berendezése saját erős beruházással valósult meg.

Fotó: Bódi Ágnes

A kezdetekben csupán öt emberrel dolgozott együtt Edith, de két lánya mellett ma már mintegy 70 ember munkálkodik a vendégek kedvére. A közös munka nem mehet a családi tradíciók rovására. Edith mindenekelőtt a családjából merít erőt. „Nálunk a család a legfontosabb, az összetartozás érzése nagyon erős. Annyira, hogy amikor a lányaim házasok lettek, úgy döntöttek, hogy közösen építkezzünk. Egy telek, külön egy-egy lakrésszel. Külön, de mégis együtt és ezt nagyon élvezzük. A vasárnapi közös ebédek szentek és sérthetetlenek. Akármilyen rohanó világban élünk, erre muszáj időt szakítani.” – mondta Edith, aki nagyon büszke két lányára és öt unokájára. 2011-ben a legelső süteményeket 3 éves unokái kóstolhatták először, akik jóízűen megették az egészet, így adva áldásukat a cég elindulásához. A büszke nagymama ma már saját konyháját is úgy alakíttatta át, hogy akár felvételek is készülhessenek, miközben unokáival együtt készíti a süteményeket.