Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.07.26
Szászország immár két UNESCO-világörökségi helyszínnel büszkélkedhet: az UNESCO-világörökségi bizottság Bakuban megtartott 43. ülésen július 6-án úgy határozott, hogy felveszi az UNESCO-világörökségi listára az „Érchegység/Krušnohoří bányászati régiót”. A „Muskaui-park/Park Mużakowski” már 2004-ben közös lengyel-német világörökségként megkapta ezt a kitűntető címet.

Az UNESCO-világörökségi cím beszédesen alátámasztja Szászország hírét Németország első számú kulturális úticéljaként. A Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen mbH Veronika Hiebl ügyvezetővel az élén a világörökségi helyszínné való kinevezésben nagy lehetőséget lát arra, hogy az Érchegység mint Szászország több mint ezer éves kultúrájának fontos része karakterisztikus jegyeivel még inkább a nemzetközi turisztikai marketing fókuszába kerüljön.

Több mint 8 millió bel- és külföldi vendég dönt minden évben Szászország mint úticél mellett. A látogatókat leginkább a nemzetközi hírű művészeti és kulturális látnivalók, illetve a természet szépségei érdeklik.

Az Érchegység évente több mint egy millió érkezéssel és több mint három millió vendégéjszakával Szászország egyik legkedveltebb üdülési régiója. Az idilli tájak, a megismételhetetlen folyóvölgyek és a festői városok a bányászat több mint 800 éves történelmében gyökereznek, a régió ennek az iparágnak köszönheti gazdagságát, hírnevét és gazdasági jelentősségét. A bányászat ezen felül az Érchegység tájait is látványosan meghatározza. Aki szívesen indul felfedezőútra, a jövőben ezt számos módon megteheti: legyen szó túrázásról a faúsztatási csatornák mentén, a bányabejáratok vagy a bányadombok mellett vagy a bányászvárosokban való sétákról és a föld alatti kincseskamrák meglátogatásáról – a bányászat tanúi mindenütt láhatóvá válnak.

Ám a régió híres mélyen gyökerező hagyományairól és szokásairól is, amelyek itt még a mindennapok részei. Így például a hegyi parádék és a „Mettenschicht” (a karácsony előtti utolsó elszállított réteg utáni vacsora és ünnepség) még ma is fontos részét képezik az Érchegység karácsonyi időszakának. A különlegesség pedig: az Érchegység/Krušnohoří bányászati régió határon átnyúlóan fedezhető fel. Az országhatárok eltűnnek, két nemzetiség találkozik – egy régió, amely a történelem során összenőt, ezennel még közelebb kerül egymáshoz.   Az „Érchegység/Krušnohoří bányászati régió” 22 részből tevődik össze: 17 a németországi, 5 pedig a csehországi oldalon található. A válogatott bányászati tárgyi bizonyítékok a szász-cseh ércbányászat legfontosabb területeit és korszakait reprezentálják. Minden rész különböző, a bányászati örökséggel kapcsolatban álló tárgyat mutat be, ezekből mintegy 400 a szászországi oldalon található: egyedi bányák és tárnarendszerek, kohókomplexumok, történelmi bányászati városok, csodás templomok, lenyűgöző, a bányászattal kapcsolatos műalkotások és tipikus tájegységi jellemzők, mint a bányadombok és a bányaárkok. Sehol máshol Németországban nem találunk ennyi bányászati emléket – ezen világörökségi helyszín különleges univerzális értékét pedig mind a 22 alkotórészének összege adja.

A világörökségi cím a legnagyobb kitűntetés, amelyet egy kulturális örökség elérhet: 2019-ben az UNESCO-világörökségi bizottsága 29 helyszínt vett fel a listájára. Az UNESCO-világörökségek listáján jelenleg 1121 kulturális és természeti helyszín áll 167 országban, ezek közül 46 teljesen vagy részben Németországban található. Szászország a Muskaui-park/ Park Mużakowski és az Érchegység/Krušnohoří bányászati régió címekkel két világörökségi helyszínnel büszkélkedhet.

További információk: www.montanregion-erzgebirge.de