Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.07.26
Világszínvonalú programokkal, nemzetközi hírű fellépőkkel és csodálatos helyszínekkel várja a látogatókat szeptember 1. és 9. között Budapest legnagyobb zsidó művészeti rendezvényét, a 22. Zsidó Kulturális Fesztivált.

Az esemény beharangozó sajtóbemutatóját július 24-én, csütörtökön tartották meg a fővárosban, melyen több művészen kívül részt vett Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere, dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH elnöke és Mester Tamás, a BZSH elnöke. A moderátor Farkasházi Réka volt.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a számos különböző szellemi hatásból táplálkozó, kivételesen gazdag magyar zsidó kultúra bemutatása a fesztiválnak nemcsak a feladata, hanem szívügye is. Hiszen a közös kultúra köti össze a zsidókat és a nem zsidókat, vallásosokat és nem vallásosokat, fiatalokat és időseket, anyaországi és határon túli magyarokat.

Fotó: Székelyhidi Ica

Dohány utcai zsinagóga, a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál kiemelt helyszíne idén is. A rendezvénysorozat nyitókoncertjén, szeptember 1-jén a Budapest Klezmer Band két különleges vendéggel, Jordán Adéllal és Fesztbaum Bélával egészül ki. Bródy János dalokba fordult költészetével varázsolja el a közönséget, míg a klezmer királynője Illényi Katica és a Sárik Péter Trió egy rendhagyó koncertre készül.

Szeptember 3-án egy „háromgenerációs” koncertnek lehetünk tanúi, hiszen a nemzetközi hírű Vujicsics együttes, a Söndörgő együttes és a VIGaD zenekar külön-külön és együtt is színpadra áll, vendégük pedig a hazai zenei élet egyik kiválósága, Tolcsvay László lesz.

Fotó: Székelyhidi Ica

Neves művészek közreműködésével emlékeznek a népszerű művészházaspárra, Sárosi Katalin táncdalénekesre és Zsoldos Imre trombitaművészre, aki idén lenne 100 éves. Szeptember 8-án Balázs Fecó olyan nagyszerű zenészekkel tesz időutazást, mint Keresztes Ildikó, Gerendás Péter és Szűcs Antal Gábor.

A fesztivál utolsó napján egy igazi nyáresti program várja a közönséget, hiszen a „Budapest, te csodás” című operettgálán Bársony Bálint és zenekara, kiváló hazai énekesekkel a mai hangzást vegyíti az operettek csodálatos, legnépszerűbb slágereivel.

Fotó: Székelyhidi Ica

A Hegedűs Gyulai utcai zsinagóga nyitó napján olyan trió áll össze, amelynek három tagja közösen még soha nem lépett színpadra: Zsédényi Adrienn Zséda énekesnő, Darvas Ferenc zeneszerző és Müller Péter Sziámi előadóművész, költő.

Az ország egyik kiváló klezmer együttese a Sabbathsong Klezmer Band Oláh Gergővel és Pajor Tamással igazi örömzenélést mutat be, a Malek Andrea Soulistic formáció híres magyar és külföldi zsidó dalszerzők műveiből válogat, míg Szirtes Edina Mókus magyar költők ismert verseivel lép színpadra. A szefárd zene hazai királynője, Pandzarisz Diána és zenésztársai az ősi szefárd zsidó dallamokat vegyítik a popzenével, míg a Debrecen Dixiland Jazz Band népszerű dixieland-örökzöld dallamokkal készül. Zerkovitz Béla, a slágergyáros élettörténetét pedig színpadi játékban láthatják Koltai Róbert, Kun Ágnes Anna, Fellegi Balázs és Nógrádi Gergely előadásában.

Fotó: Székelyhidi Ica

A Goldmark terem is számos programnak ad otthont. Bauer Andrea és barátai különleges zenei élményt nyújtanak egyetlen este alatt, az Itt és Most Társulat improvizációs estje során a tízparancsolat témáját járja körbe. Laczkó Vass Róbert színművész és Veress Gáspár zongoraművész tolmácsolásában a közismertebb Ady-dalok mellett ritkán, és meglehet, ez idáig talán sosem hallott dalok szólalnak meg, majd szeptember 5-én Rák Kati színművész Marmorstein Berta „igaz” történetét meséli el.

A Wesselényi17 Komolyzenei Szalon új helyszín, amely egy szokásos kamarakoncertnél sokkal közvetlenebb, amely lehetőséget biztosít a klasszikus zenével és a zenészekkel való kötetlen találkozásra. Villányi Dániel és Almira Emiri zongoraművészek koncertjei mellett, Karasszon Eszter gordonkaművész kulisszatitkokkal is készül, ahol testvérével Karasszon Dénes gordonkaművésszel, majd Mali Emese zongoraművésszel és Farkas Mira hárfaművésszel közösen játszik, majd mesélnek a darabokról, szerzőkről, hangszerekről.

Fotó: Székelyhidi Ica

Korcsolán Orsolya hegedűművész az Anima Musicae Kamarazenekarral egy fergeteges és formabontó programmal jelentkezik szeptember 5-én a Budapest Music Centerben, ahol zenéjükkel táncokat idéznek meg három, szögesen ellentétes zeneszerző fantáziájából. A Frankel Leó úti zsinagógában pedig Banda Pál gordonkaművész előadásában Bach két csellószvitjét hallhatják majd.

A Bálint Házban ingyenes programokkal, könyvbemutatókkal, filmvetítésekkel és beszélgetésekkel várnak mindenkit.

További információk, részletek és jegyek:

https://zsido-kulturalis-fesztival-2019.broadway.hu/

www.zsidokulturalisfesztival.hu

Dohány utcai Zsinagóga
1074 Budapest, VII. kerület Dohány utca 8.

Hegedűs Gyula utcai zsinagóga
1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 3

Budapesti Zsidó Hitközség Goldmark terme
1077 Budapest, VII. kerület Wesselényi utca 7.

Wesselényi17 (ERöMŰVHÁZ)
1077 Budapest, VII. kerület Wesselényi utca 17.

Frankel Leó úti Zsinagóga
1023 Budapest, II. kerület Frankel Leó út 49.

PROGRAMOK

Dohány utcai zsinagóga

2019. szeptember 1. (vasárnap), 19.00

Budapest Klezmer Band

Sztárvendégek: Jordán Adél, Fesztbaum Béla

2019. szeptember 2. (hétfő), 19.00

Bródy János koncert

2019. szeptember 3. (kedd), 19.00

Vujicsics együttes, Söndörgő együttes és Tolcsvay László

2019. szeptember 4. (szerda), 19.00

Szerelmi történet

Zsoldos Imre 100 – Sárosi Katalin emlékest sztárfellépőkkel

2019. szeptember 5. (csütörtök), 19.00

Illényi Katica

Közreműködik: Sárik Péter Trió

2019. szeptember 8. (vasárnap), 19.00

Balázs Fecó

Sztárvendégek: Keresztes Ildikó, Gerendás Péter, Szűcs Antal Gábor

2019. szeptember 9. (hétfő), 19.00

OPERETTGÁLA – Budapest, Te csodás