Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2019.07.16
Az utóbbi időben hatalmas trend lett az ökotudatos nyaralás a fiatalok körében, az Instagramot elárasztják az #ecotravel és a #responsibletravel hashtagek. Sokan így fejezik ki, hogyan figyelnek a környezetre nyaralás alatt is, arról nem is beszélve, hogy az ő pénztárcájukban valószínűleg több is marad. Ha eddig csak kívülről szemlélted ezt a trendet, akkor itt az ideje, hogy belevágj, és az idei nyaralásod alkalmával már Te magad mutass jó példát!

Utazzunk! De mivel?

Ha utazni szeretnél, a környezettudatosság egyik legalapabb módja az, ha nem szeled át a fél világot. Nemcsak messze várnak a kalandok! Keress a lakóhelyedhez közel szállást, ahova kényelmesen, gyorsan – a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyva – eljuthatsz. Azért nem kell lóháton, vagy gyalog menned; választhatod a vonatot, vagy a közösségi közlekedést!

Előrelátás, hatalmas áldás

Fontos, hogy még otthon átgondold, mire lesz szükség a nyaraláson, főleg akkor, ha az ökotudatosság ösvényén indulsz el. Lehet például saját evő-ivó szetted: praktikus, ha magaddal viszed a saját kulacsodat, amit bármikor és akárhányszor újra tölthetsz, hiszen így nem fogsz fölöslegesen eldobni egyetlen műanyag flakont sem! Kis tárolóedényeket is a flakon mellé csaphatsz nasiknak, gyümölcsnek. Egy öko szalvétából pedig a túrák során sokkal jobb érzés lesz falatozni, mint a celofán csomagolásból. Helyi piacozáshoz vidd otthonról a textilszatyrodat és abba pakold a termelői finomságokat!

Ökotudat és kalandok

A szálláshelyen is törekedj arra, hogy szelektíven gyűjtsd a szemetet. Akármennyire is igyekszel, megeshet, hogy termelsz némi hulladékot. Ilyenkor keress szelektív kukákat és oda dob a szemetedet! Ha kirándulás közben keletkezne szemét, ne az erdei kukákba dobd azt, mert az is környezet-szennyezésnek minősül! Vidd inkább vissza a szálláshelyedre, és az ottani szelektívbe helyezd azokat.

A rövidebb távokon sétálj, a hosszabakhoz pattanj biciklire. Ha a sajátodat nem is vitted magaddal, már rengeteg helyen bérelhetsz kétkerekűt. Ha pedig nem tudsz lemondani a négy kerékről, sok autókölcsönző kínál elektromos autót. Lehetőség szerint ezt válaszd.

Hozd magaddal az energiát!

Ne használj feleslegesen áramot, se otthon, se a szállodában. Pakolj olyan kütyüket, amiket otthon feltöltöttél és biztosan kitartanak nyaralás végéig!

Egy kellemes strandolós nap után például válaszd a FOREO LUNA 3 arctisztítóját, amely egy töltéssel 650 használatot bír, így biztosan nem kell újratöltened a nyaralás alatt. Telefonodnak, laptopodnak vigyél napelemes powerbankot, ami igazán környezetkímélő megoldás, hiszen egy kirándulás alatt a hátizsákod oldalzsebére függesztve összegyűjtöd a szükséges áramot.

Környezettudatosan élni bár egyéni döntés kérdése, de tudjuk, nem sikerülhet egyik-napról a másikra. Ha ezeknek a tanácsoknak akár a felét betartod, akkor már nyugodt szívvel használhatod az #ecotravel hashtaget!