Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.06.25
A „Bazi nagy görög lagzi” című film óta tudjuk, hogy minden szó visszavezethető a görög nyelvre. De ugye azt is tudjuk, hogy ha egy kicsit körül nézünk a világban, előbb-utóbb szinte mindenről kiderül, hogy magyar gyökere, magyar eredete van.

Nincs ez másként az amerikai borral sem. A kicsit is borértők tudják, hogy az USA legismertebb borvidéke a kaliforniai Napa és Sonoma Valley. Két párhuzamos völgy egymástól néhány kilométerre, nem messze San Franciscotól.

De azt kevesen tudják, hogy az első szőlőtőkéket egy magyar nemes, Haraszthy Ágoston ültette a 19. század közepén és őt tekintik a kaliforniai bortermelés megalapítójának. Talán nem véletlen, hogy Sonoma egyik testvérvárosa nem más mint Tokaj.

Fotó: Farkas Miklós

Haraszthy Ágoston 1812-ben született majd 1840-ben kiköltözött Amerikába az egész családjával együtt. Nemes volt, de sosem volt grófi címe, ennek ellenére, hogy jobban tudjon érvényesülni, Amerikában grófnak adta ki magát. Családja tokaji gyökereinek köszönhetően hitt a szőlőben, a borban. Először Wisconsinban próbálkozott szőlőtermesztéssel, borászkodással, de hamar rájött, hogy nem ideális a klíma, ezért továbbutazott Kaliforniába. San Diegoban 3 évig seriff majd rendőrfőnök volt, közben megszállottan kereste a megfelelő helyet, ami alkalmas a szőlőtermesztésre, azaz a bortermelésre.

Fotó: Farkas Miklós

1857-ben talált rá Sonoma völgyre ahol több mint 200 hektár földet vett és megalapította az azóta is működő Buena Vista borászatot. Kínai munkásokkal több éven keresztül vágatta ki a domboldalból a ma is látogatható borospincét – ez volt Kalifornia első borospincéje. Féléves utazást tett Európába, ahol több mint 300 féle szőlőfajtát válogatott össze és ültette el sonomai birtokán. Sajnos néhány évvel később, 1867-ben csődbe ment, meg kellett váljon a birtoktól. Ekkor Nicaraguába költözött, cukornád termesztéssel kezdett foglalkozni, mígnem saját birtokán egy krokodil áldozata lett.

Fotó: Farkas Miklós

A Buena Vista borászat a mai napig működik, látogatható. Ha Sonomaban járunk mindképpen érdemes meglátogatni a borászatot és részt venni egy vezetett túrán. A bejáratnál egy magyar turista számára szívmelengető látvány fogadja az idelátogatót: három zászlórúd, melyek egyikén a magyar zászló lengedez, a másik kettő természetesen az Egyesült Államok és Kalifornia állam zászlója. Szép, gondozott kerten keresztül vezet utunk a régi présház felé, mely ma a fogadóépület, borbolt és kostoló helyiség. Útközben nagyméretű cirádás táblákról ismerkedhetünk meg Haraszthy Ágoston életével, a borászat történetével és néhány érdekességgel Kalifornia és Amerika történelméből.

Fotó: Farkas Miklós

A központi történelmi épületet gyönyörűen rendbe hozták, innen indulnak a túrák, de érdemes előre foglalni, hogy legyen helyünk. A látogatás természetesen borkostolóval kezdődik, majd a pincében a hordók között sétálhatunk végig. Végül az épület felső emeletén egy ultramodern múzeumot nézhetünk meg, ahol igazi amerikai showműsor keretében ismerkedhetünk meg, a szőlőtermelés folyamatával, az elmúlt 150 évben a szőlő termesztéshez használt kisebb és nagyobb szerszámokkal, korabeli ruhákkal. A picében több kostoló helyiség található, többek között egy modern, elegáns terem, ahol elsősorban pezsgőkostolókat tartanak.

Fotó: Farkas Miklós

Borok között megtalálható a régió jellegzetes vörösbora, a Pinot Noir, a tipikus amerikai bor a Zinfandel és a magyar gyökerekre való tekintettel a Tokaji Aszú – évente többször látogat el magyar borász Tokajból, az ő segítségével és a Magyarországról származó aszú eszencia segítségével készítik helyben. A borok elnevezésénél is visszanyúltak a történelmi gyökerekhez, pl. „Az Alapító”, „A Gróf Cabernet Sauvignon”-ja, de sok bor Haraszthy Ágoston gyermekei és unokái nevét viseli.

Szerző: Farkas Miklós

Fotó: Farkas Miklós