Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.06.19
Az új Toulouse-i járattal ősz elejétől könnyebben elérhető lesz Délnyugat-Franciaország és ha már a rózsaszín városról van szó, akkor érdemes Carcassonne erődvárosát, Lourdes-ot és a Canal du midi csatornát is felfedezni. A Ryanair első járata ráadásul a tervezettnél korábban indul. A levendulamezők lassan virágba borulnak, így Provence-ban érdemes bejárni a levendula útját. Ha pedig Cannes-ban jár, akkor hajózzon át a Lérins szigetekre.

Toulouse… „boldogan!”

Másfél órára található a Földközi-tengertől és a Pireneusoktól a rózsaszín város. Toulouse egyszerre spanyol, olasz és közben mégis vérbeli dél-francia város. Csavarogjon nagyokat a szépen felújított középkori utcácskákon vagy a Canal du Midi csatorna partjánál. Fedezze fel a térség látnivalóit és szurkoljon végig egy rögbi meccset is! Akár űrhajóssá is válhat itt a Cité de l’Espace múzeumban vagy kipróbálhatja milyen egy Airbus A380-as pilótájának lenni. Esténként pedig élvezze a helyi éttermeket, tapas bárokat, fesztiválokat és programokat!

Toulouse kihagyhatatlan látnivalói

  • A Place du Capitole és a csodálatos Városháza
  • A Saint-Sernin Bazilika, mely a Compostellába vezető zarándokút egyik fő látványossága és a legnagyobb nyugat-római templom.
  • Az óváros és gyönyörű épületei: az Assézat palota (Bemberg alapítvány székhelye) és a Bernuy palota.
  • A Canal du Midi csatorna, mely az Unesco világörökség része.  A Garonne rakpartja: a Henri-Martin sétány, a Filtres mező és a Raymond-VI park
  • A múzeumok: a Természettörténeti Múzeum, az Augustins (szépművészeti), a Saint-Raymond (antik), az Abattoirs (modern- és kortárs művészet), a Georges Labit (Ázsia), a Paul Dupuy (művészeti) múzeum.
  • A Cité de l’Espace űrváros és az Airbus összeszerelő-műhelyek (A380, Concorde)
  • A helyi gasztronómiai finomságok: sólet (cassoulet), kolbász, libamáj, az armagnac pálinka, az ibolyával készület termékek, a fenetra sütemény, a brique du Capitole cukorka…
  • A Plan Lumière fényjáték, mely esténként egy hatalmas freskóvá varázsolja a várost
© Thinkstock_javarman3 / ee.france.fr

UNESCO Világörökség: Carcassonne, egy középkori erődváros

Franciaország déli részén fekszik a Lourdes-ba vezető útvonalon, 1 órára Toulouse -tól és 3 órára Barcelonától.

Carcassonne középkori erődvárosa egy korábbi római erőd romjain épült, a 13. századi Albigens keresztes hadjárat központja volt. Az erődváros lábánál található külvárosi rész lerombolása után Szent Lajos király 1245-ben engedélyezett a lakosoknak egy új város felépítését: a Bastide Saint Louis-t. A 17. században fontos ruhakereskedelmi helyszín volt, a 19.században pedig a borkereskedésnek köszönhetően aktív kulturális élet volt itt jelen. Napjainkban Carcassonne világszerte ismert az UNESCO Világörökség listájára felkerült középkori erődvárosnak és a Canal du Midi csatornának (17.sz.) köszönhetően.

Kihagyhatatlan látnivalók

  • A középkori erődváros 52 tornyával és 3 km hosszú várfalával: az erődvárosban tett séta alkalmával a történelem hagyatékai tárulnak fel a szemünk előtt. Láthatjuk, hogyan fejlődött a védelmi technika a háborúk alatt.
  • Saint Nazaire Bazilika (11-13.sz.) és üvegablakai (12-16.sz.), melyeket Közép-Franciaország legszebbjei között tartanak számon. A román- és gótikus művészet gyönyörű keveréke.
  • A Château comtal a tornyokkal megerősített bárói kastély (11-13. sz.). Alsó részében kőtári múzeum található, számos időszakos kiállítással. Újraélhető az erődváros történelme egy filmen keresztül. Csodás kilátás nyílik a Bastide Saint Louis-ra!
  • A pont vieux, az alsó- és felsővárost összekötő híd. Kivételes panoráma nyílik innen a középkori erődvárosra.
  • A Bastide Saint Louis (13.sz) számos különleges épületével (17-18.sz), a Saint Michel katedrálissal, a Saint Vincent templommal, piacával, a Carnot terével, mely a helyiek fő találkozóhelye (minden kedden, csütörtökön és szombaton piacot tartanak itt).
  • A Canal du Midi a Földközi-tengert és az Atlanti-óceánt összekötő csatorna Pierre Paul Riquet mesterműve a Napkirály időszakából. Carcassonne kikötőjéből indulva hajóval is felfedezhető a csatorna lenyűgöző látványa.
  • A Carcassone körül található kathar vidék apátságai és kastélyai.
  • Borvidékek, melyek néhány lépésre találhatóak az erődvárostól.