Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.06.19
Június van, 30 fok a Szent György-hegyen is. Azt mondják, ilyenkor csak víz közelben lehet bírni, vagy friss szellőben a hegyen, de ezt már én teszem hozzá. Sokat nem lehet egy helyben ülni persze, annyi minden történik, már nem csak hétvégéken, hanem hét közben is. Zsibong Badacsony, korzóznak Füreden, tele a domboldal Csopakon, nyílik a levendula, megnyílt a badacsonyi Hableány, az offline túrások telefon nélkül másszák meg a hegyet és bámulnak a panorámába, a tapasok éjszakája majdnem a leghosszabb éjszaka az évben - nyári meleg és finom falatok várnak mindenkit.

>> Megnyílt a badacsonyi Hableány június 14-én —- A Laposa Birtok központja teljes gőzzel üzemel // Sajtóanyag csatolva

A Hableány nyitásával egy több évszázados történet folytatódik. Ez a történet szól Badacsonyról, a Balatonról, a fejlődő turizmusról, a helyiekről és a Laposa családról. Szól a Balaton fejlődéséről, a gasztronómiáról, a borról, a borvidékről. Ez a történet egy igazi balatoni történet.

Azt biztosan tudjuk, hogy az 1800-as évek közepétől már vendéglő működött ezen a helyen. Hamar közösségi hellyé, a vitorlás élet központjává vált. Hellyel-közzel azóta is működött, igaz, állapota folyamatosan romlott. A Laposa család beruházásának központi eleme volt, hogy az épület méltó maradjon történetéhez, jelentéséhez, és új funkciókkal gazdagodjon. Birtokközpont, borászat, gasztronómiai tér, vendéglátóhely lesz, ahol a múlt és a jelen összeér.


>> GASZTROHEGY extra – Tapasok éjszakája június 21. 18:00-24:00 — BADACSONY

Pénteken, az év egyik leghosszabb éjszakáján a résztvevő gasztrohelyek extra tapasokkal készülnek Badacsonyban: finom falatok, kóstolók helyi alapanyagokból, tökéletesre hangolva. Minden résztvevő helyen több tapast is kóstolhattok, érdemes hát nekiindulni, és bejárni a hegyet! Lesz itt füstölt tokhal, krémek kovászolt kenyéren, szarvasgomba, töltött tészták (derelye, pelmenyi, ravioli), huszonegynéhány órás lecsó, marhapörkölt lepénnyel, velőscsont, nyúl curry, marhanyelv szendvics,
››› KÓSTOLD meg direkt erre az alkalomra kitalált fúziós tapasainkat: felbukkannak helyi alapanyagok, szezonális termények és persze spanyol hozzávalók is
››› NYÁRESTE, hegyi séta, BADACSONYI borok, tapasok, szóval a legjobb program a héten
››› HÁROM tapas az igazság: a tapasokat együtt és külön is kóstolhatjátok
Résztvevő éttermek: frissTerasz, Szőlőhegy Bisztró, Tilia Borvendéglő, Bonvino Borbár, Pláne Badacsony borterasz, Istvándy Borműhely, Borbarátok Étterem, Tölgyes Kúria, Kisfaludy-ház

>> KIS KERTI ZENE a Szomszéd kertjében – CSOPAK – június 20-21.—-
Indul végre a vakáció és az első hétre a csopaki Szomszéd kertje is erős programmal készül. Egy kerti mini fesztivállal nyitják az igazi szezont:
– Június 20. csütörtök Gero és Évi – 19:00
– Június 21. péntek Gravity Blues Band – 19:00
A zenék mellé igazi kerti hangulat, gyerekmenü, kutyák, leanderek, árnyék, vagy ha épp kell, napsütés, sör, fröccs és komfort food, frissen, szezonálisan!

>> Újra OFFLINE TÚRA – A Szent GYörgy-hegy bekebelezése — június 23. vasárnap – Kisapáti
Kapcsold ki, kapcsolj ki, kapcsolódj ki, kapcsolódj! Az offline túrákat szervező csapat azt találta ki, hogy a túra elején elveszi a résztvevők telefonját, hogy mindenki a jelenben tudjon lenni, élvezni a természetet, a pillanatot, a beszélgetéseket. Vagy épp a csendet! Minden túrában vannak gasztro-megállók, de a Szent György-hegyi különleges lesz ebből a szempontból: a Búzalelke Pékségben kezdődik egy reggelivel, és a PAP Wines teraszán végződik egy pohár bor és egy tál vega étel mellett – ebben a lakásétteremben ugyanis a lett-magyar pár készít indiai útjaik által ihletett ételeket.
Gyere és felejtsd el a külvilágot egy pár órára, kapcsolj offline üzemmódba! Felejtsd el a telefonodat és a virtuális világot, lesz helyette jelen-lét, friss levegő, itt&most, tó, fák, figyelem, hegyek, ízek, vulkanizmus, forrásvíz, emberek, bor, meglepetés móka. Még talán beszélgetések is!
@ Igen, pár órára elveszik a telefonokat.
@ Igen, lesznek finomságok.
@ Igen, készülnek képek, de fényképezőgépet hozni ér!
// SZENT GYÖRGY-HEGY újra – június 23.
Találkozó: 10:30 – Búzalelke Pékség Kisapáti
Jelentkezés: http://bit.ly/offline_tura_regisztracio_0623

>> II. Istvándy FESZtelen // 2019. július 3-7.  /// Ízek, élmények és jóbarátok / Káptalantóti —Az Istvándy család idén másodszorra nyitja meg a teljes birtokot több helyszínen a Tóti-hegy (és Badacsony) vonzáskörzetében. Pár nap fesztelen hangulatban középpontban az Istvándy kúriával: család, csodák, borok, gasztronómia, édes semmittevés! – Részletek a sajtóanyagban!
Az Istvándy Birtok szervezésében II. alkalommal  rendezik meg július 3-án a Kéknyelű Ízlelő elnevezésű sétálókóstolót új helyszínen a varázslatosan szép káptalantóti Istvándy LIGET-ben. A rendezvény központjában a Kéknyelű áll, a piknik hangulatú szabadtéri rendezvényre több mint 20 badacsonyi borász jelezte részvételi szándékát.
Július 3. 16:00 Szakmai és sajtókóstoló – jelentkezés? Istvándy Gergely 06702304713
Július 3. 17:00 Nyitott sétálókóstoló

>>SZEDD MAGAD NAPOK a Szent Balázs hegyen – június 21-22-23./ június 29-30-31.

Már harmadszor rendezik meg a Szent Balázs-hegyi Levendulásban a 7végi szedd magad akciót. A Balaton legszebb fekvésű levendulása csendjével, panorámájával, illatával mindenkit elvarázsol, egy ugrásra a Balatontól, egy kedves tulajdonossal, akinek a levendula tényleg az élete. 
Aki egyszer meglátogatta az visszatérő vendég lett, hiszen itt nincs zsúfoltság- tömeg és parkolási probléma. Megtalálni sem nehéz, Szentantalfa határából zászlók és táblák irányítják a levendulát szeretőket. Levendulás fröccsel, illetve levendula szörppel köszöntik az érkezőket. Mindenki kap ollót és elmondják hogyan kell aratni (nem szüretelni!) az illatos virágot. Ami a szedd-magad után megmarad, abból olajat párolnak és az is lehet kapni a helyszínen.  A nyitvatartás: június 21-22-23./ június 29-30-31.