Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.06.03
Dubaj elsősorban futurisztikus építészetéről, extrém épülettípusairól, azok magas szintű, luxus kivitelezéséről lett híres. A város folyamatosan fejlődik, jelenleg is egy tucat különlegesség van épülőben. Összeszedtük a közeljövő legnagyobb építészeti remekműveit Dubajból.
  • (Hamarosan megnyílik) Palm Tower infinity pool: 360 fokos kilátás Dubajra, 210 méterrel a föld felett. Hamarosan a Palm Tower büszkélkedhet a világ legmagasabb infinity pooljával, hiszen az 52 emeletes épület 50. emeletén kap helyet, és a Pálma-szigetet lehet róla megcsodálni: Dubai Marina, Bluewaters-sziget, Ain Dubai, Atlantis The Palm, Burdzs al-Arab, Burdzs Kalifa. 775 m2-en 930,000 liter vizet bír el. Az infinity pool az épület három úszómedencéjének egyike lesz, és már csupán az 51. és az 52. emeletet kell befejezni. Jelenleg a világ legmagasabb infinity poolja 340 méter magasan, a szingapúri Marina Bay Sands tetején található. A dubaji infinity pool ellenben a 360 fokos kilátásával, a maga nemében a világ legmagasabbjának számít majd.
Fotó: Travel-Advance
  • (Hamarosan megnyílik) Mohammed Bin Rashid Könyvtár: Az arab régió legnagyobb kulturális központja lehet, hiszen a Mohammed bin Rashid Könyvtár 66,000 m2-en terül el, és úgy alakították ki, hogy egy a ‘rehl’-re (a Korán hagyományos tartója) fektetett nyitott könyvre emlékeztessen. 2020-ban nyitják meg, és a könyvtárat több mint 4,5 millió könyv tárolására tervezték az elérhető 1 millió hangos könyv és 2 millió e-könyv mellett – mindezzel a világ legnagyobb elektronikus kollekcióját halmozzák fel, és az arab világ legnagyobb könyvtárát hozzák létre.
  • (Hamarosan megnyílik) Coca-Cola Aréna: Dubaj-aréna néven is ismert, hiszen Dubaj legnagyobb beltéri arénája lesz, melyet zenei, sport és szórakoztató eseményekre terveztek, és 2019 júniusában nyit meg. Az aréna a City Walkon helyezkedik el, és 360 fokos beltéri körültetéssel tervezték, mely 17,000 fő befogadására képes. Összesen 3,870 m2-en terül el, és a 86 m x 45 m nagyságú aréna teljesen átrendezhető – az eseménytől és a közönség számától függően.
Fotó: Travel-Advance
  • (Folyamatban lévő projekt) A 2020-as Világkiállítás Fenntarthatósági Pavilonja: A ‘Földnek’ nevezett Fenntarthatósági Pavilon a 2020-as Világkiállítás egyike, mely lehetőséget biztosít, hogy a globális közönségnek inspiráló üzenetet közvetítsen a természetes környezetről, az ökológiáról és a technológiáról. A virágszirom alakú negyed olyan természetes folyamatokról vett példát, mint a fotoszintézis, a napenergia tárolása, és a nedves levegőből a friss víz kiszűrése.
  • (Folyamatban lévő projekt) A Jövő Múzeuma: Egy egyedi kezdeményezésSejk Mohammed bin Rashid Al Maktoumtól, hiszen a Jövő Múzeuma a tudomány, a technológia és az innováció jövőjét mutatja be. Shaun Killa tervezte, és 2020-ra időzítik a megnyitóját, de már most a világ egyik legösszetettebb épülete – a tórusz alakú struktúra a földet és az eget jelképezi, míg a középen lévő üresség az ismeretlent szimbolizálja. Az ablakokat arab kalligráfiával díszítik – Sejk Mohammed idézeteivel, melyek körbeszövik az épület ívelt burkát.
  • (Folyamatban lévő projekt) A Torony a Dubaj-öbölben: A 21. század új globális ikonjának szánják, vagyis a Torony a Dubaj-öbölben a kikötő szívéből nyúlik majd a felhők közé – a szó szoros értelemben, hiszen magasabb lesz, mint a Burdzs Kalifa. Az elismert, neo-futurisztikus spanyol építész, Santiago Calatrava tervezte ezt a gravitációt mellőző építményt, melyet a liliom és a hagyományos arab minaretek inspiráltak.