Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.05.14
Az Egyesült Államok felfedezésének egyik legjobb módja a lakóautóbérlés. Mellette szól a kényelem, az ár, és természetesen a hamisítatlan amerikai életérzés is. A lakókocsis utazást applikációkkal, előfoglalásokkal, és a tapasztalt utazók tanácsainak meghallgatásával még könnyebbé tehetjük.

Hány, de hány amerikai filmben láttuk már azt a képsort, amikor a főszereplő bepakol egy frissen vásárolt lakóautóba, majd átadva magát a szabadság érzésének nekivág az országútnak. Ennek a filmnek a főszereplői akár mi is lehetnénk: az Egyesült Államokban reneszánszát éli a lakóautós nyaralás, ez a fajta életre szóló kaland ráadásul olcsóbb és flexibilisebb is, mint egy klasszikus út.

“A lakóautóbérlés Amerikában a magyar utazók között még mindig különlegességnek számít, de egyre többen választják ezt a módot. A legkedveltebb részek a nyugati part államai, nemzeti parkjai, például Kalifornia, Nevada, Utah, Arizona, illetve nagyon népszerű módja az utazásnak Floridában is a lakóautóbérlés. A déli rész, Texas, Louisiana, Alabama, Georgia pedig az egyik legjobb és legkülönlegesebb uticél lehet, melyet egyre többen felfedeznek a legtöbbet látogatott, korábban említett uticélok után” – mondta Schmid-Lengyel Mónika, a Világszerte Travel ügyvezetője, aki már több mint 10 éve foglalkozik amerikai utazások szervezésével, köztük lakóautó foglalásokkal.

Az utazási szakértő szerint a lakóautóbérlésnek számos előnye van egy olyan utazással szemben, ahol szállást és autót foglalunk.

“Az első és legfontosabb, hogy nem vagyunk időhöz kötve. Míg a szállásokat általában előre érdemes lefoglalni konkrét dátumokra, úgy lakóautóbérlés esetén szabadon eldönthető az utazás közben, hogy adott városban, nemzeti parkban vagy a tengerparton mennyi időt szeretnénk eltölteni. A szabadság érzése és a természetközeli időtöltés feltölti az utazókat. Emellett a lakóautózás nagy előnye, hogy nem a csomagok ki-be pakolásával kezdődik minden nap, így ezt az időt is hasznosan tölthetik” – nyilatkozta Schmid-Lengyel Mónika, majd hozzátette: a lakóautózás kiváló lehetőség családok részére, kisgyermekekkel is, baráti társaságoknak, akár egyszerre több lakóautó is bérelhető, így igazi élmény egy nagyobb társaság számára.

Fotó: Világszerte Travel

A Világszerte Travel az amerikai idegenforgalom támogatásával foglalkozó Discover America Hungary Egyesület tagjaként fontosnak tartja, hogy a pozitívumokról és negatívumokról is korrekt tájékoztatást adjanak az utazóknak, így is hozzásegítve őket a tökéletes nyaraláshoz.

“Az útvonaltervezés nagyon fontos, mert a távolságok a városok és nemzeti parkok között sokkal nagyobbak, mint európai viszonylatban. Figyelni kell arra, mely utak járhatók lakóautóval és melyek nem. Léteznek időszakosan megnyitott útvonalak, melyeket időjárás függvényében bármikor lezárhatnak, amit ha nem vesz figyelembe valaki, 5-6 órás kerülőt is jelenthet. Számos lakóautó park található a legismertebb útvonalak mellett, melyeket előre akár egy applikáción keresztül is foglalhatnak, módosíthatnak. Az üzemanyagárak kedvezőbbek, mint Európában, de figyelni kell rá, hogy távol lehetnek egymástól az üzemanyagtöltő állomások, így nem szabad utolsó pillanatra hagyni a tankolást. A keleti parton a nagyobb városokban szigorúbb feltételek vonatkoznak a lakóautóbérlésre, New Yorkban például nem lehet az utcán megállni lakóautóval, csak néhány órára, itt mindenképp egy városhoz közeli lakóautó parkolót érdemes felkeresni” – hívta fel a figyelmet Schmid-Lengyel Mónika.

2018-ban a hivatalos adatok alapján nyolcvanezer magyar állampolgár repült az Egyesült Államokba, ami nyolc százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Világosan látszik, hogy érdeklődünk az ország iránt, és kihasználjuk a Magyarország és Észak-Amerika közötti új közvetlen légijáratokat is. A Discover America Hungary Egyesület weboldalán hasznos utazási információkkal és hírekkel segíti az USA-ba készülő utazókat: www.discoveramerica.hu.

A Discover America Hungary Egyesületről (Discover America Committee Hungary – röviden DAC):

A 2010-ben alapított Discover America Hungary Egyesület (DAC) küldetése, hogy aktívan támogassa az amerikai idegenforgalmat. Tagjai utazási irodák, légitársaságok, szállodák, idegenforgalmi hivatalok, és az USA-ba irányuló magyar turistaforgalom élénkítéséért elkötelezett más cégek, magánszemélyek. Az egyesület széles körben népszerűsíti az Amerikai Egyesült Államok által kínált bámulatos turisztikai látnivalókat és programlehetőségeket, ezzel inspirálva az utazókat, hogy fedezzék fel az országot. A DAC szorosan együttműködik az Amerikai Nagykövetség Kereskedelmi Irodájával és az Egyesült Államok mint turista desztinációért felelős marketing szervezetével, a Brand USA-vel.