Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.05.08
A Debreceni Virágkarnevál Debrecen legismertebb, Magyarország egyik legnagyobb rendezvénye, amely az utóbbi években a korábbi egy napos rendezvényből egy teljes hetet felölelő rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Idén, 2019-ben, augusztus 15-e és 21-e között rendezik meg. Debrecen 1966 óta a nemzetközi hírű Virágkarnevállal készül Szent István király és az új kenyér ünnepére, amely minden évben óriási tömegeket vonz.

A Debreceni Virágkarnevál Közép-Kelet Európa egyetlen olyan rendezvénye, ahol élővirágokkal díszített kompozíciók felvonulását láthatja a közönség. Az elmúlt években több mint 500 virágkocsi-kompozíció, több mint 1000 külföldi és hazai művészeti csoport, több millió szál virág, több tízezer közreműködő, több száz „virágos” program színesítette a rendezvényt.

Szent László lovagkirály zarándokút Csíkszeredára

A debreceni virágkarnevál történetének eddigi leghosszabb útjára készül a Szent László Ereklyéjét kísérő virágkocsi. A vallási hagyományok ápolása, a határon átnyúló közösségi összetartozás és a turisztikai kapcsolatok erősítése a küldetése annak a Szent László ereklyéjét kísérő virágkocsinak, amely Somogyvárról indult el Debrecenbe, majd Nagyvárad érintésével Ferenc pápa látogatásának idején, június 1-én Csíkszeredára érkezik meg. A sok százezer virággal díszített Szent László király legendáját bemutató virágkocsi a magyar kormány 1735_2018_ XII.18. számú határozatának szellemében, a Szent László lovagkirály zarándokút hírnökeként mintegy 900 kilométeres utat tesz meg.

A szoborkompozíció a szerte Európában ismert Szent László-legendát mutatja be, amely számos templom oltárát vagy freskóját díszíti az egész Kárpát-medencében. A Szent László és a kun vitéz csatája – egy értelmezés szerint – az apostol király hősies küzdelmére utal a keresztény Európa védelmében, – más olvasat alapján – egy ősi mítoszt, az emberi lélek saját küzdelmét, a sötétség és a világosság harcát személyesíti meg.

Debrecenben, a zarándokút következő állomásán május 11-én, szombaton délelőtt csodálhatják meg az érdeklődők a Szent László Ereklyéjét és a lovagkirály legendáját ábrázoló virágkocsit, amely Nagyváradon május 18-19-én lesz látható. Debrecen testvérvárosában a nagyváradi magyarok hagyományos és legnagyobb kulturális fesztiválja, a Festum Varadinum és a Római Katolikus Egyházmegye püspöksége is ünnepi eseményekkel várja Szent László ereklyéjét és a virágkocsit.

A Szent László lovagkirály zarándokút záróhelyszínére, Csíkszeredára június 1-én érkezik meg a virágkocsi a Szent László ereklyével, és egészen Pünkösdig, június 10-ig lesz megtekinthető.