Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.04.27
Ünnepélyes keretek között a thai és kambodzsai miniszterlnökök Prayut Chan-o-cha és Hun Sen részvételével avatták fel a vasútvonalat 45 év szünet után, amely összeköti a két országot.

A 386 kilométeres szakaszt kambodzsai beruházással újították fel. Az elsősorban teherszállításra beindított Phnom Penh-Poipet járat négy személyszállító vasúti kocsit is üzemeltet.

Egyben bejelentették, hogy a két ország között új határátlépő helyek nyílnak Anses (Preah Vihear provincia), Chup Koki (Oddar Meanchey provincia), Phnom Dei (Battambang provincia) és Thma Da (Pursat provincia). Az vasútvonal és a határátkelő állomások létesítésétől jelentő idegenforgalmi fellendülésre számítanak a két ország között tájékoztatott Sárdi Rudolf a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának Magyarország-i és Kelet-Európai képviselője.

A királyság északkeleti régiójában új repülőtér megnyitását tervezik a Mondulkiri provincia  Sen Monorom városában. Az ökoturizmusáról híres országrész idegenforgalmi vérkeringésbe történő bevonása saját repülőtér nélkül nem lehetséges. Szintén nagy igény van a helyi infrastruktúra fejlesztésére is. Jelenleg 3 nemzetközi repülőtér üzemel a királyságban: Siem Reapben, Preah Sihanoukvill-ben és Phnom Penh-ben.

Az Idegenforgalmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2018-ban 6.2 millió turista érkezett az országba, ami egy 10,7%-os növekedést jelent a megelőző évhez képest, míg a turizmusból eredő bevétel 20%-al volt több és elérte a 4.3 milliárd dollárt. A Kambodzsából kiutazok száma 14%-al emelkedett és elérte a két millió főt.