Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.04.26
Az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) idén is közösen meghirdetett pályázat keretében hívja versenybe az ökoturisztikai létesítmények üzemeltetőit és a programok szervezőit, „Az év ökoturisztikai élménye” címmel. A tavalyi évben megújult kiírás idén új elismeréssel bővül – a pályázók szakmai elismerését kiegészíti egy közönségdíj, amelyet egy országosan meghirdetett szavazás során ítélnek oda. A pályázatot Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár jelentette be, a kiírás részleteit Gönczi Tibor, az MTÜ programigazgatója ismertette a Föld Napja eseménysorozat keretében szervezett sajtótájékoztatón.

A természetvédelemért és a turizmusért felelős szervezetek által 2010-ben elindított közös pályázat célja a turizmus és a természetvédelem egymásra találásának elősegítése és a hazai ökoturisztikai kínálat megismertetése mellett a példaértékű ökoturisztikai szereplők munkájának elismerése. A pályázatra olyan egyedi élményeket nyújtó ökoturisztikai programok jelentkezhetnek, melyek a természetben valósulnak meg és a terület értékeinek alapos, élményszerű megismerését teszik lehetővé. A pályázat elsődlegesen a turisták által a természetben átélhető élményre fókuszál.

A Föld napja eseménysorozat részeként meghirdetett „Az év ökoturisztikai élménye” pályázatra jelentkezőknek amellett, hogy megfelelnek az ökoturizmus alapelveinek, azt is bizonyítaniuk kell, hogy figyelembe veszik a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia horizontális alapelveit. Minél inkább környezetbarát, hozzáférhető az élmény és minél inkább bevonja a helyi lakosságot, annál nagyobb eséllyel indulhat az elismerésért. A pályázat elbírálásánál értékelési szempont többek között az élmények szemléletformáló szerepe, a helyi termékek elérhetősége, a családbarát szolgáltatások, az akadálymentesség, a többnyelvű tájékoztatás. Így élmény lehet egy látogatóközpont, tanösvény mellett egy ökoturisztikai program és egy applikáció is.

Az idei év újdonságaként a szakmai elismerés mellett átadásra kerül egy közönségdíj is, melyben a közösségi médiában országosan meghirdetett szavazáson legjobb eredményt elérő pályázó részesül.

A pályázatok beérkezésének határideje 2019. szeptember 1.

A pályázati felhívás és adatlap elérhető a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján www.mtu.gov.hu és a www.termeszetvedelem.hu/okoturizmus oldalon.