Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.04.23
Az utazás az elmúlt években egyre több embernek vált elérhetővé. A digitális megoldásoknak és a növekvő számú lehetőséggel párhuzamosan csökkenő áraknak köszönhetően gyakran lehet jó ajánlatokba botlani. Az opciók között szemezgetve könnyű megfeledkezni az utazás környezeti hatásairól, pedig az első lépéseket megtenni a tudatosabb üdülés felé nem is olyan nagy kihívás, mint amilyennek elsőre tűnik. Az utazási mód, vagy a célpont tudatos kiválasztásával is csökkenthető a világ felfedezése közben magunk után hagyott lábnyom. A Föld napja kiváló alkalom egy fenntartható nyaralás megtervezéséhez, kedvcsinálóként a FlixBus összegyűjtött néhány lehetőséget 29 országon átívelő zöld hálózatából, melyek szerepelnek a top 100 fenntartható desztinációt tömörítő listán.

Szlovénia: trendi célpont fenntartható megközelítésben

Bled ideális hely azoknak, akik azzal a céllal indulnak útnak, hogy megismerjék Európa legnépszerűbb, festői szépségű helyeit, de mindeközben szeretnének a legkisebb negatív hatással lenni a helyi környezetre. A szlovén meseváros kiváló outdoor lehetőségeket kínál, a híres tavat biciklis és sétaútvonalak ölelik körbe. A történelem szerelmesei is megtalálják a maguk számítását, ha meglátogatják a Bledi-tó partja mellett magasodó várat, vagy a vízen megközelíthető apró szigeten lévő templomot. Bár a terület egyre több látogatót fogad évről évre, a helyiek számos olyan megoldással álltak elő, amivel fenntarthatják az egyensúlyt ember és természet között.

Fenntarthatósági kezdeményezések:

A tó környékén az események a zero waste jegyében zajlanak, lebomló csomagolásokkal. A parkolókban töltőpontokat alakítottak ki elektromos autóknak. A turisták a tó környékén magas minőségű vizet adó ivókutaknál frissíthetik fel magukat, ezzel is csökkentve az egyszer használatos műanyagok mennyiségét.

Horvátország: tengerparti vakáció tudatos finomságokkal fűszerezve

Horvátország Európa egyik kedvenc nyaralóhelye. A dalmát tengerpart teljes szakasza rengeteg lehetőséget biztosít, Sibenik és a környező régió ugyanakkor több szempontból is kiemelkedő. A város a Krka tengeri torkolatánál fekszik, a folyó nevét viselő népszerű vízesés könnyen elérhető az itt nyaralók számára. Amit jóval kevesebben tudnak, hogy a 100 legfenntarthatóbb desztináció egyike is csupán 30 kilométerre található a várostól, így akár autó nélkül is egyszerű meglátogatni. A dombok között fekvő Drnis középkori erődítményeivel és helyi specialitásaival remek lehetőséget kínál hátrahagyni a tengerpart tömött utcácskáit.

Fenntarthatósági kezdeményezések:

A lokális foglalkoztatottságot újonnan kialakított agroturisztikai háztartásokkal igyekeznek javítani. A helyi gasztronómia ösztönzésének köszönhetően a látogatók megkóstolhatják az itt készült prosciutto jellegű sonkát, sajtot, bort vagy bárányt. 

Svédország: városlátogatás inspiráló példákkal

Svédország gyakran szerepel a jó példák között, ha fenntartható megoldásokról van szó. Nem meglepő, hogy Malmö egyike azoknak a nagyobb európai városoknak, amik felfértek a fenntartható desztinációk listájára. A város kiváló lehetőséget biztosít a skandináv kultúra megismerésére, már csak amiatt is, mert a kontinens egyik leghosszabb hídjának, az Öresund hídnak a keresztezésével kevesebb mint egy óra alatt elérhető Dánia fővárosa, Koppenhága is, így a látogatók két legyet üthetnek egy csapásra. Malmöben a városközpont és a parkok mellett érdemes egy nagy sétát tenni a Ribersborg tengerparti szakaszon is, ahol a Kallbadhus nyitott, hűs, sós vízű medencéi kellemesek lehetnek a helyszínen található szaunák kipróbálása után.


Fenntartható kezdeményezések:

Malmö a hatodik helyen áll a világ legbiciklisbarátabb városainak listáján. A kétkeréken közlekedők mellett a gyalogosnak és a tömegközlekedést használóknak is elsőbbséget biztosít a várostervezés az autósokkal szemben. A település folyamatosan csökkenti energiafelhasználását és fosszilis tüzelőanyag függőségét, 2030-ra 100 százalékban megújuló energiával működik majd.

A FlixBus közel 2000 célállomást köt össze a kontinensen, Magyarországról több mint 100 település érhető el átszállás nélkül, nyáron Bledbe és Sibenikbe is indulnak közvetlen járatok, de egy átszállással akár még Malmö is elérhető. A távolsági busz az egyik legfenntarthatóbb utazási mód, a zöld buszszolgáltató pedig lehetővé teszi, hogy az utasai tovább csökkentsék lábnyomukat, minden jegy megvásárlásakor módjukban áll kompenzálni az adott úton történő szén-dioxid kibocsátást.