Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.04.22
Szlovákia rendezi a jégkorong-világbajnokságot, melynek május 10-26. között Pozsony és Kassa ad otthont. Nyolc évvel ezelőtt Pozsonyban játszotta mindegyik meccsét a hazai csapat, most Kassa lesz a központ.

Kassára látogattunk, hogy megnézzük hogyan készülnek a nagy eseményre a városban, és mivel csábítják a turizmus szakemberei az ide látogató, mintegy 250 ezer szurkolót és családtagjait a régió megismerésére.

Nagy a készülődés, megerősítik a tömegközlekedést, bevásárlóközpontokkal és vállalkozásokkal együttműködésben külön parkolókat alakítanak ki a városba vezető főbb útvonalak mentén, információs pontokat hoznak létre, ahol önkéntesek nyújtanak tájékoztatást arról, tömegközlekedéssel hogyan lehet eljutni a stadionhoz. Lesz szurkolók bora és söre, és a turisztikai célpontokat is olyan helyszínekké varázsolják, ahol különleges körülmények között nézhetik a meccseket.

Fotó: Bódi Ágnes

A kassai szállodák már teljes foglaltságot jelentenek, a környékbeli kisebb szállásadóknál még sikerrel lehet próbálkozni.

Az egész régiót lefedik a Kassától 100 percen és 100 kilométeren belül elérhető, UNESCO világörökségi helyszínre kalauzoló túrák. Nemcsak a világbajnokságra, de egész évben hónaponként más témájú vonatos utazást is szerveznek Kassáról. A Gömöri Expressz májusban és júniusban, a nyári Jeges Expressz júliusban és augusztusban, a Tokaji Expressz szeptemberben, a Maraton Expressz októberben közlekedik majd.

Tematikus utakat is szerveznek a Szepesi várhoz és Rozsnyóra, ahol kézműves sörfőzde is várja a szurkolókat. Bővítik az egynapos hétvégi buszos és vonatos kirándulások célpontjait is.

Aki pedig a városban keres látnivalót, az többek között felkeresheti a rövid idő alatt nagy látogatottságot elérő Márai Sándor Emlékkiállítást, amelyet 2019. január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából nyitottak meg. A kiállítás Márai Sándor életének fontos szakaszaira fűzi fel az írótól származó idézeteket, amelyek segítségével a kiállítótérben maga Márai kalauzolja végig a látogatókat. A szövegeket különféle fotók, portrék, dokumentumok és kötetek egészítik ki, valamint érintőképernyők és televíziók segítenek több ismeretanyagra szert tenni.

Fotó: Bódi Ágnes

A kiállításban helyet kap az író felesége, Lola is, akivel több mint 6 évtizeden keresztül éltek együtt, és aki műveinek első olvasója volt, az egész életét férje munkásságának segítésére és támogatására szentelte. Sokan nem tudják, hogy az írónak öccse is híres volt, Radványi Géza filmrendező is szerepel a kiállításban, értékes hangfelvételeken mesél az egykori Kassáról, családi házukról, iskolai tanulmányairól, és részleteket láthatunk egy-egy filmjéből.

Érdemes megnézni a Szent Erzsébet Székesegyházat, benne a Rákóczi-kriptát, az értékes 4-szárnyú Szent Erzsébet oltárt, a dómnál is idősebb keresztelőmedencét, a toronyban található lépcsőlabirintust, a XVI. századi freskókat, az óriási orgonát, a fantasztikus vízköpőket, és a csodálatos szecessziós csillárt.

Bódi Ágnes cikke és fotói

Még sok mindent lehetne írni arról, mennyi minden látható Kassán és a régióban, de azt mondják az olvasó a rövid írást szereti, ez tehát rövid, de bővebb információt az információs pontokon és az interneten magyar nyelven is lehet találni: www.kosiceregion.com

https://www.visitkosice.org/hu/rolunk

Fotó: Bódi Ágnes