Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.04.17

Az ár, az elérhető kedvezmények, valamint a szálloda értékelései befolyásolják leginkább a belföldi utazókat – derült ki a Marketing Professzorok Kft. online kutatásából, amelyet közel 800 magyar felnőtt töltött ki.

A kutatásban résztvevők 28%-a 250 000 Ft feletti jövedelemmel rendelkezik havonta, 26,5%-uk 150 000 – 200 000 Ft közötti, 22,1%-uk 100 000 – 150 000 Ft közötti, 17,2%-uk 200 000 – 250 000 Ft közötti havi összegből gazdálkodik. A kitöltők 29,5%-a évente kétszer is ellátogat egy belföldi wellness hotelbe, a felhasználók 25,1%-a akár ennél is többször. Legnagyobb részük (73%) nyaralási célból, 22,9%-uk valamilyen különleges alkalom, születésnap, évforduló miatt indul útnak. A kutatás eredményei szerint az ár, az elérhető kedvezmények, valamint a szálloda értékelései befolyásolják leginkább a felhasználókat egy választás során. A megkérdezettek 64%-át jelentősen és a legjobban az ár befolyásolja, ők egy 1-től 5-ig terjedő skálán 5-re és 4-re értékelték ennek a szempontnak a fontosságát. A vendéglátóhelyre vonatkozó pozitív vendégvélemények a válaszadók 59%-nál számítanak igen fontos tényezőnek szállásválasztáskor.

A kutatás célja az volt, hogy rávilágítson arra, hogy a belföldi turisták mi alapján választanak szálláshelyet és hol foglalnak pontosan. Mint ismeretes, az online utazási irodák és a szállásközvetítő portálok jelentős jutalékért és szigorú szabályok közepette értékesítik a szálláshelyeket. Például a hotelek és szállások nem adhatnak engedményt a gyűjtőportálokon megjelenő árakhoz képest. A kutatásban szerettek volna választ kapni arra is, hogy a szállásadók milyen módon bírhatják rá a vendégeket, hogy közvetlenül foglaljanak.

A kérdőíves kutatásból kiderült, hogy amennyiben kiszemelt egy szállodát – akár valamilyen online szállásközvetítő oldalon is tette azt -, a kitöltők 94,1%-a a hotel weboldalát keresi fel további tájékozódás reményében. Ezzel kapcsolatban Máté Balázs, a Marketing Professzorok vezető tanácsadója hozzátette: „Mi a feladata tehát egy szállodai online marketinges munkatársnak? Megtartani a weboldalra érkező felhasználókat, és rábírni őket arra, hogy ott konvertáljanak, tehát foglaljanak szobát ahelyett, hogy visszatérnének a szállásközvetítő weboldalra, és az ott található ajánlatot vásárolnák meg. Olyan kecsegtető ajánlatot kell biztosítania a potenciális vendégeknek, méghozzá jól látható, könnyedén észrevehető helyen, gyakorlatilag kikerülhetetlenül, amit a látogató kihagyhatatlannak érez. Árkedvezmény a legtöbb esetben nem biztosítható, ugyanakkor ajándék szolgáltatásokkal, egy következő utazásra vonatkozó kedvezményes voucherrel, valamilyen grátisz belépővel, élménnyel, a szálloda közelében elérhető ajándék programmal a látogatók nagyobb része lesz hajlandó a weboldalon keresztüli szobafoglalásra.”

A Marketing Professzorok Kft. jelentős online marketing tapasztalatokkal rendelkezik a Vendéglátás és szállodaipari szegmensben. Olyan ügyfelek online marketing stratégiáján dolgoztak korábban, mint például Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa, Residence Hotel Balaton, Duna Relax & Event Hotel, Zichy Park Hotel, Fenyves Yacht Club Hotel, Alsóörs Marina, Aranysas Hotel Alsóörs. Máté Balázs vezető tanácsadó saját blogja online marketing témában pedig az elmúlt három hónapban a legolvasottabb hazai blogja lett.