Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2019.04.15
Dubaj a világ egy olyan különleges szeglete, amit mindenkinek látnia kell. Számos világrekordja, különleges épületei, pálmafa alakú szigetei és más látnivalói turisták millióit csábítja évente. Ott élni azonban teljesen más. Interjúnkban Nóra mesél arról, hogy miért szeretett bele Dubajba.

Hogyan és mikor kerültél Dubajba? Miért szerettél bele?

Először 2013-ban látogattunk Dubajba a férjemmel, hogy részt vegyünk egy turisztikai konferencián az abban az évben alapított szállásfoglaló oldalunkkal. Addigra világszerte már több mint 50 országban jártunk és volt szerencsénk megismerni az ott élő embereket, kultúrájukat, mentalitásukat és nyitottá váltunk a világukra. Dubajban rájöttem az arab és arab közti különbségekre, nem csak a nyelvük, hanem a gesztusaik, vérmérsékletük, kultúrájuk és humoruk is egészen más. Az összes arab közül az Öböl-menti országok lakosai talán a legzárkózottabbak és legvisszahúzódóbbak, de ha megnyílnak, akkor végtelenül vendégszerető, intelligens, kedves és odaadó barátokat szerezhetünk személyükben. A legmegdöbbentőbb számomra a nők kiemelt helyzete és szerepe a társadalomban, nagy tiszteletnek örvendenek és számos kiváltságban részesülnek. Női taxisofőrök vannak rózsaszín tetejű taxikkal nőknek, metró kocsik kizárólag nőknek és gyerekeknek, külön sorok vannak a nőknek a szupermarketekben, bankokban és hivatalokban, pihenőhelyeket tartanak fenn csak nőknek, rózsaszín parkolók is vannak (természetesen csak nőknek) és még hosszan sorolhatnám.

Fotó: Facebook.com/DubaiPhotoVideo/

Hihetetlen a biztonság, Dubaj bármely kerületéről is legyen szó, elejtett pénzt hoztak már többször is utánam ugyanúgy, mint kasszánál hagyott mobil telefonokat vagy próbafülkében felejtett laptopot. 2018-ban ünneplik országszerte Zayed bin Sultan Al Nahyan születésének 100. évfordulóját, ő volt az Egyesült Arab Emírségek első elnöke és hihetetlen népszerűségnek örvend a nemzet atyjaként, ezért látni az arcképét az út mentén, a hivatalokban, szállodákban, plázákban és reptereken. Imádnak ünnepelni, akár egy nemzeti ünnepről (akár más nemzetéről is!), akár a Karácsonyról, Húsvétról vagy például a kínai újévről legyen szó. Beleszerettem a felhőkarcolókba is, ezért is költöztünk a világ legmagasabb lakóépületébe, először a 66-ik emeletre majd a 92-re; a kilátás mindig feldobta a napomat.

Fotó: Facebook.com/DubaiPhotoVideo/

Volt lehetőséged turistaként is körülnézni?

A konferencia előtt európaiakkal, utána pedig már egy helyi barátnőmmel jártuk be a főbb nevezetességeket. Így nem csak a szokásos turista útvonalakat ismertem meg, hanem végül a turisták által kevésbé látogatott vagy ismert nevezetességeket is (elsősorban az óvárosban és a sivatagi peremkerületekben). A második utunkkor már nem is éreztük magunkat turistának, inkább helyi lakosokként, akik élvezik a gyönyörű épületeket, a tengerpartot és a sivatagot. Mindenhova autóval jártunk, a nagy távolságok miatt erre szükség is van, ám még a vezetés is szórakoztató a pálmafák övezte tükörsima 3-6 sávos utakon, mivel percenként luxusautókat látsz magad mellett és a háttérben pedig általában felhőkarcolók tarkítják a horizontot.

Fotó: Facebook.com/DubaiPhotoVideo/

Mit néznél meg ott legszívesebben bármikor újra?

A Burj Khalifa látványa a maga 828 méterével a mai napig lenyűgöz, az előtte lévő szökőkút játék fél óránként megunhatatlan. A Sheikh Zayed út felhőkarcolói lenyűgözőek, a folyamatos építkezéseknek köszönhetően évente új látványosságokat építenek, legyen szó egy új mecsetről, múzeumról, szállodáról, szórakoztató negyedről, vidámparkról vagy bevásárlóközpontról. A hajó utak a Dubai Marina és a Palm Jumeirah körül szintén kihagyhatatlanok, de egy jó sivatagi túrára szintén bármikor újra elmennék. Májustól szeptemberig meleg az idő (a június-július-augusztus néhány napja már néha egy kissé forró is) ám októbertől áprilisig nagyszerű az időjárás a kültéri programokhoz, szilvesztereztem már a világ sok nagyvárosában, de a dubajihoz egyik sem fogható.

Fotó: Facebook.com/DubaiPhotoVideo/

Turistaként szerinted mik a kihagyhatatlan és kihagyható látnivalók, miért?

Kihagyhatatlannak tartom a Burj Khalifát, a Burj Al Arabot, Madinat Jumeirah-t, Atlantis-t, Dubai Mall-t, Ibn Battuta Mall-t, Global Village-t, Dubai múzeumot… Talán az arany és fűszer piac az amit kihagynék, hacsak nem vásárlás céljával érkezik az érdeklődő, mindkét helyen órákat lehet eltölteni, amik tekintettel Dubai méretére és látványosságaira nem férnek bele egy 7-10 napos látogatásba. Ha valaki legalább 2 hétre jön, annak tudnám ajánlani a piacokat, bár akinek 2 hete van, annak Dubaj mellett Abu Dhabit is ajánlanám legalább 1 napra; autóval csupán 1,5 óra és ott van a Nagy Mecset, Ferrari World, Emirates Palace és még sok más látnivaló. Sok fesztivál van Dubajban és sok ismert emberrel lehet összefutni az utcán, plázában vagy akár a parton.

Fotó: Facebook.com/DubaiPhotoVideo/

A helyi gasztronómiával volt lehetőséged megismerkedni?

Kezdetben azt hittem, hogy a helyi gasztronómiával meg tudok ismerkedni a plázák és kikötők éttermeiben, de valójában a turistáknak ez elég nehéz. Amikor a helyi barátaink az akár több órás autózások végén ismeretlen kerületek ismeretlen részein európainak már szinte túldíszített, de elegáns éttermekbe vittek rájöttem, hogy az az igazi helyi gasztronómia (humusz, tabbouleh, bárány különlegességek, cukkini, száz féle hal, különleges fűszerezésű rizs, saláta citromlével, datolyás desszertek…). Nagy hatással van a helyi gasztronómiára a libanoni, szír, pakisztáni és indiai konyha; nekem a kunafa és a muhallabia a kedvencem, mindkettő ízletes desszert.

Fotó: Facebook.com/DubaiPhotoVideo/

Mit tanácsolnál azoknak a magyaroknak, akik éppen Dubajba készülnek?

Először is ne Deirában szálljanak meg, ott indiaiak és pakisztániak élnek, nem turistáknak való kerület. Bur Dubaj határeset, ám vagy a Dubai Marina-Palm Jumeirah, Al Barsha-Tecom vagy a Business Bay-Downtown kerületeket tudom ajánlani. Angolul általában mindenki ért és beszél, aki nem az jól titkolja, tehát érdemes visszakérdezni, hogy tényleg érti-e amit szeretnénk (az indiai taxis a Burj Al Arab helyett ne a Burj Khalifához vigyen, a filippínó pincér pizza helyett ne hamburgert hozzon… „same-same, no problem Maam-Sir” felkiálltással). Dubaj soknemzetiségű város, talán ezek a videók jó felkészülést nyújthatnak a különböző angol akcentusok megértéséhez: https://www.youtube.com/channel/UCd1c5S3lE01bK6ilFS3E4Uw 

Fotó: Facebook.com/DubaiPhotoVideo/

A benzin relatív olcsó, így a taxik díjai is, ám a nagy távolságok miatt a számla végösszege magas lehet, véleményem szerint az autókölcsönzés jobb ötlet és nagyobb szabadságot adhat. Dubaj Budapestnél összességében mintegy hétszer nagyobb és a teljes beépítettség is legalább háromszoros, így fel kell készülni, hogy két látványosság között 10-20 kilométer is lehet, ezért hasznos lehet egy előre elkészített útiterv. A látnivalóknál pedig órákat el lehet időzni, legyen szó akár a Burj Khalifáról, akár a Dubai Mall-ról vagy a Madinat Jumeirah-ról. Az éjszakai élet is felejthetetlen, egyszer ajánlom mindenkinek kipróbálásra bármely klubot, bárt vagy szabadtéri szórakozóhelyet. A szupermarketekben az élelmiszer azonos áron vagy olcsóbban kapható a magyarországi árakhoz viszonyítva, továbbá jobb minőségű és hihetetlen széles a választék is. Végezetül pedig arra mindenkinek fel kell készülnie, hogy milyen rossz elhagyni; aki egyszer volt Dubajban, annak már van összehasonlítási alapja és ez a szürke hétköznapokban kísérteni fogja. Tehát aki csak teheti, töltsön minél több időt Dubajban!

Fotó: Facebook.com/DubaiPhotoVideo/