Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2019.04.03
2019. október 1-től elektronikus úton kell vízumot igényelniük az Európai Uniós tagállamok állampolgárainak, ha Új-Zélandra szeretnének utazni.

A magyar állampolgárok jelenleg vízum nélkül utazhatnak be Új-Zélandra, ha 90 napnál nem hosszabb a tartózkodás. Az ország szabályozása azonban hamarosan változik, és 2019. október elsejétől kizárólag elektronikus utazási engedéllyel (eTA) utazhatunk be az országba.

Az eTA hivatalos honlapján (https://www.nzetavisawaiver.com/) szereplő információk szerint a változás minden EU-s országot, így Magyarországot is érinti, de számos más ország állampolgárai is bekerültek a rendszerbe.

2019. október 1-től Új-Zéland ráadásul egy 35 NZD-os környezetvédelmi és turizmus adót is bevezet. Az eTA ára 9 NZD lesz, ha az eTA applikáción keresztül intézik, és 12 NZD az eTA honlapon keresztül. A szokásos “utazáshoz szükséges” adatokat kell majd megadni (útlevél, fénykép, elérhetőség, utazási jogosultság, utazás célja).

Az eTA és az IVL két évig lesz érvényes. Kérvényeket 2019. július 1-tól fogadnak el, azonban október 1-től mindenkinek kötelező.