Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.03.14
Nagyban dübörög a síszezon, a legtöbb hegycsúcson még akár áprilisban is csúszhatunk. Nem is csoda, hogy ebben az időszakban a biztosítók felé jelzett leggyakoribb káresetek valamilyen havas sporthoz köthetők. Ha síelni, snowboardozni indulunk, kiemelten fontos, hogy bebiztosítsuk magunkat, hiszen egy szerencsétlen esés akár több tízmillió forintos kárt is okozhat. Ahhoz, hogy maximális biztonságban érezhessük magunkat, ezekre érdemes odafigyelnünk külföldi utazáskor.

Bár rengeteg történetet hallani utazáskor bekövetkezett balesetekről és az ezek következtében kiszámlázott horribilis összegekről, még mindig sokan vágnak neki egy külföldi útnak biztosítás nélkül, pedig nem kell ahhoz extrém sportokat űzni, hogy megtörténjen a baj: akár egy városnézés során is érhet minket olyan sérülés, amely miatt azonnali ellátásra szorulunk.

Országonként változik, hogy milyen költségei vannak a különböző egészségügyi ellátásoknak. Érdemes még azelőtt utána nézni, hogy mire számíthatunk kint, hogy nekivágnánk az útnak. Fontos tudatosítani, hogy hasznos az EU-n belül érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártya, de csak az adott ország alapellátására vonatkozik, így előfordulhat, hogy a mentést még fedezi, de egy esetleges műtétet, hosszabb kórházi tartózkodást vagy hazaszállítást már önköltségen kell megoldanunk.

Ma már biztosítási termékek széles palettájáról választhatjuk ki a nekünk legmegfelelőbbet, érdemes hát alaposan szétnéznünk a piacon, hogy biztosan olyat válasszunk, ami valós segítséget jelent, ha balesetet szenvedünk. Ha például síelni indulunk, ellenőrizzük, hogy mi van a csomagban, hiszen egyes havas sportok extrém sportoknak minősülnek, amelyekre nem feltétlenül terjed ki minden utasbiztosítás, és az árban is jelentős eltérések tapasztalhatóak különböző biztosítóknál. Azt is ellenőriznünk kell, hogy milyen kötöttségeket fogalmaz meg a biztosító, védve vagyunk-e akkor is, ha a kijelölt pályán kívül ér minket baleset csúszás közben.

Van-e a bankkártyánkhoz biztosítás?

Sokan talán nem is tudják, vagy egyszerűen elfeledkeznek róla, hogy bankkártyájukhoz is sok esetben jár biztosítás. „A bankkártyás biztosítások előnye, hogy nem csak egy utazás ideje alatt, hanem egész évben, kiutazásonként akár 30 napra is védelmet nyújtanak, sőt, bizonyos termékek esetében a fedezet akár a családtagjainkra is kiterjeszthető, és ehhez az sem kell feltétlen, hogy együtt utazzon a család. Tehát ár-érték arányban a bankkártyás biztosítások jelentősen olcsóbbak tudnak lenni, főleg, ha évente többször is külföldre látogatunk.” – mondta el Balázs Károly, a Sberbank bankbiztosítási termékmenedzsere. Ők például az Allianz Hungária Biztosítóval megállapodást kötöttek, amely keretében egy kiegészítő sportbiztosítást is magában foglaló konstrukciót kínálnak, így ügyfeleiknek nem szükséges külön eseti utasbiztosítást kötniük, például ha kijelölt pályán szeretnék élvezni a síelés örömeit, vagy 18 méterig búvárkodnak Európán belül.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Ha sérülés ér minket külföldön, először a biztosítóval kell felvennünk a kapcsolatot, aki azonnal elmondja, hogy hova forduljunk a problémánkkal, így egész biztosan olyan egészségügyi szolgáltatóval tudjuk felvenni a kapcsolatot, aki a biztosításunk terhére tud segítséget nyújtani. Ez különösen hasznos, ha olyan tájakat látogatunk meg, ahol nem ismerjük a nyelvet.

„Új bankkártya igénylésekor érdemes fontolóra venni az utasbiztosítás megkötését is, hiszen évi néhány ezer forintos ráfordítással egész évben, kiutazásonként akár 30 napon keresztül biztonságban érezhetjük magunkat és tudhatjuk családunkat. Egy komolyabb utasbiztosítás a bokaficamtól kezdve az ellopott poggyászon át egészen a helikopteres hegyi mentésig többféle káresetet fedezhet, akármerre is induljunk kikapcsolódni“ – tette hozzá a Sberbank termékmenedzsere.