Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.03.07
Több mint a kétszeresére nő a belföldi turizmus forgalma a nemzeti ünneppel egybeeső hosszú hétvégén – derült ki a Szallas.hu friss elemzéséből. Közel 50 ezer forintot kóstál egy átlagfoglalás és jellemzően két éjre szól, a szálláshelyek típusát illetően pedig a wellness a legnépszerűbb.

Sokat kellett várni az újabb hosszú hétvégére az év eleji négynapos pihenő óta, nő is az utazási kedv – derült ki a Szallas.hu adataiból. Egy mezei márciusi hétvégéhez képest a duplájánál is nagyobb lesz a forgalom a nemzeti ünnep idején. „Az átlagos foglalási érték közel 50 ezer forint, ami körülbelül ötödével több, mint egyébként ebben az időszakban.” – mondta Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketing menedzsere.

Minden ötödik üdülést SZÉP-kártyával tervezik fizetni a vendégek, melyek átlagos értéke 62 ezer forint. Az apartmanok (21,7%), a négy- (20,5%) és a háromcsillagos (18,9%) hotelek fogadják a legtöbb vendéget, a foglalások kétharmada ezek valamelyikébe szól. Jellemzően 2 éjszakára szállnak meg a kikapcsolódni vágyók.

Hajdúszoboszló, Eger és Budapest készülhet a tömegre

A legnagyobb vendégforgalomra Hajdúszoboszló, Eger és a főváros számíthat, de akik Szeged, Gyula és Hévíz felé veszik az irányt a hosszú hétvégén, szintén tumultussal kalkulálhatnak az utakon. A legnépszerűbb települések toplistájára még Pécs, Siófok, Miskolctapolca és Debrecen kerültek fel. A forgalomból legnagyobb arányban Heves (12,8%), Pest (9,1%) és Zala (8,5%) megye részesülnek. „A foglalások zöme belföldre szól ugyan, de a külföldre indulók jellemzően Lengyelországba vagy Csehországba látogatnak” – ismertette a részleteket a marketing menedzser. Hazánk nevezetes látnivalói közül a Miskolctapolca Barlangfürdő, a Festetics-kastély és az egri vár a legvonzóbbak a Szallas.hu adatai szerint.

Hagyományőrzés, szabadtéri programok, tavaszköszöntő a repertoárban

Az ünnepi hosszú hétvégére programokkal is készülnek a szálláshelyek: jellemzően vetélkedőkkel, népi ügyességi játékkal, túrával csalogatják a vendégeket. A kínálatban megtalálhatók a táncestek, nyereményjátékok, tematikus kézműves foglalkozások és számos gyerekprogram is. „A partnereink által nyújtott lehetőségekből az látszik, hogy inkább a tavaszköszöntésre helyezik a hangsúlyt, a forradalmi megemlékezést pedig a köztéri programok biztosítják” – zárta sorait Keresztes Nóra.KERETES

Top 10 belföldi úti cél a hosszú hétvégén

 1. Hajdúszoboszló
 2. Eger
 3. Budapest
 4. Szeged
 5. Gyula
 6. Hévíz
 7. Pécs
 8. Siófok
 9. Miskolctapolca
 10. Debrecen

Top 10 külföldi úti cél a hosszú hétvégén

 1. Zakopane
 2. Prága
 3. Krakkó
 4. Torockó
 5. Pozsony
 6. Ružomberok
 7. Ždiar
 8. Párkány
 9. Krásnohorská Dlhá Lúka
 10. Bukowina Tatrzańska

Top 10 turisztikai attrakció

 1. Miskolctapolca Barlangfürdő
 2. Festetics-kastély
 3. Egri vár
 4. Zalakarosi Fürdő
 5. Hévízi Tófürdő
 6. Szigligeti vár
 7. Zsolnay Kulturális Negyed
 8. Harkányi Gyógyfürdő
 9. Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő
 10. Tűztorony