Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2018.12.13

Elsősorban a Somogy és a horvátországi Verőce-Drávamente megyék turisztikai kínálata,valamint az erdőkre, a Drávára és más természeti látnivalókra épülő idegenforgalmi lehetőségek voltak a témái a napokban megrendezett kaposvári turisztikai workshopnak.

Horvát és magyar turisztikai szakemberek és egyetemi hallgatók tartottak közös workshopot az érdeklődőknek a drávamenti térség idegenforgalmi lehetőségeiről a Kaposvári Egyetemen. A programra az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 részeként futó, HUHR/1601/2.1.2/0014 kódszámú, Tourism 4 All projekt keretében került sor. Ezt a projektet a somogyi állami erdőket kezelő és számos turisztikai létesítménnyel is rendelkező SEFAG Zrt., horvát részről pedig Verőce-Drávamente Megye Önkormányzata, valamint a Verőce-Drávamente megye természetvédelmi területeinek és ökológiai hálózatának kezelésével megbízott közintézmény közösen valósítja meg a határokon átnyúló idegenforgalmi kínálat fejlesztése és bővítése céljából.

Először novemberben, a verőcei  Menedzsment, Turisztikai és Informatikai Főiskolán találkoztak a szakemberek, a második workshopot pedig a Kaposvári Egyetemen rendezték meg. A két intézmény közel félszáz hallgatója mellett részt vettek a SEFAG Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park és a horvát partnerszervezetek képviselői is.

A legfontosabb témák a két ország határmenti térségeiben található turisztikai attrakciók bemutatkozása és a folyamatban lévő, valamint a további fejlesztési lehetőségek ismertetése. Az 1,5 millió Euro értékű projektben a magyar oldalon a fő fejlesztési gócpont a Zselici Csillagpark, azon belül is a Ropolyi-tó környéke lesz, ahol természetismereti tájházat és a bakancsos, valamint lovas turistákat kiszolgáló infrastruktúrát építenek. A csillagvizsgáló is új, interkatív, ismeretterjesztő játékokat kap, valamint megvalósul a létesítmény napelemes korszerűsítése is. Horvátországban a legfontosabb beruházás a suhopoljei Jankovich-kastély parkjának felújítása lesz.

Az építkezések mellett cél a Zselic és Verőce-Drávamente megye turisztikai attrakcióinak feltérképezése és bemutatásra alkalmassá tétele. A kaposvári műhelymunkán számos javaslat elhangzott további projektekre és a meglévő helyszínekre épülő, a vonzerő növelésére alkalmas további programcsomagokra egyaránt.

A szervezők által eredményesnek ítélt találkozót még két további hasonló rendezvény követi majd: a jövő elején újra Verőcén találkoznak az érintettek, majd Kaposváron zárul a programsorozat. A teljes projekt 2019 őszén fejeződhet be.