Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2018.12.13
Ausztriában a sípályákon kívül is izgalmas programok és aktív kikapcsolódási lehetőségek széles választéka várja az üdülővendégeket.

A természet számtalan csodálnivalót kínál akkor is, amikor téli álmát alussza: mesés erdők, a napfényben ragyogó, hófödte hegyoldalak és zúzmarával borított patakpartok gondoskodnak a romantikus hangulatról.

Ha egy kis időre félretesszük a síléceket és a snowboardot, a hóborította téli táj ideális kulisszát kínál számos téli aktivitáshoz. Hótalpakkal bejárni a környéket, túrasível nekivágni a hegyoldalnak vagy sífutás közben felfedezni a téli táj szépségét – a tél a sípályákon kívül is számos izgalmat és meglepetést tartogat.

Sífutás a Waldviertel régióban

A sífutás nagyszerűen kombinálja egymással a friss levegőn végzett aktív kikapcsolódást a téli táj nyújtotta varázslatos élménnyel. A lécek hangtalanul siklanak a hóban. Az izomzat dolgozik, a lélek felszabadul és a hétköznapok gondjai feledésbe merülnek. A Waldviertel régió dimbes-dombos vidékét mintha sífutásra teremtették volna. Összesen több mint 200 kilométernyi sífutópálya áll itt a vendégek rendelkezésére. A kezdők a Bärnkopfban kínált bevezető oktatások alkalmával ismerkedhetnek meg az északi sportággal. A résztvevők a háromórás kurzus alkalmával egy edző segítségével ismerhetik meg a helyes technikát és tippeket is kapnak a felszerelésre vonatkozóan. Az ár magában foglalja a kulináris pihenőt és a felszerelés bérlését is.

Túrázás a Kitzbüheli-Alpokban

Igazi bennfentes tippnek számít a sítúrázók körében a Brixentalban található Hopfgarten egyik mellékvölgyében megbúvó Kelchsau. A régió csodálatos hegyoldalakkal büszkélkedhet, valamint egyedülálló kilátást kínál a Hohe Tauernre, azonon belül is elsősorban a Großglocknerre és a Großvenedigerre, valamint a Kitzbüheler Hornra, a Wilder Kaiserre, illetve a Loferi- és a Leogangi-kőhegyekre. A 20 túrajavaslatot magában foglaló sítúratérképet megrendelhetik a vendégek online, felszerelést pedig bérelhetnek a Brixentalban található számtalan síkölcsönző egyikében.

Kelchsau ideális feltételeket kínál a hótalpas túrákhoz is. Az üdülővendégek mélyhóval borított, csodaszép hegyoldalakon kirándulhatnak. Aki hozzáértő kísérettel vállalkozna hótalpas túrára, annak a Hohe Salve üdülőrégióban csaknem minden nap induló, ingyenes téli túrák egyikére érdemes jelentkeznie. A résztvevők útközben hangulatos alpesi kunyhókban és fogadókban pihenhetnek meg, miközben a régió kulináris kínálatát is felfedezhetik.

Jeges programok a Fertő tavon

A hideg téli napokon meglehetősen gyorsan befagy a Fertő tó. Az így kialakuló 320 négyzetkilométeres jégfelület elegendő helyet kínál a téli napsütésben történő korcsolyázáshoz. A tóparti strandokhoz tartozó parkolókból kényelmesen és könnyedén megközelíthető a jég, a korcsolyák felvételéhez pedig padok is rendelkezésre állnak. A tó körül néhány településen korcsolyakölcsönzők is működnek, amelyek a hétvégén is nyitva tartanak.

Aki némi változatosságra vágyna, annak érdemes kipróbálnia a jégvitorlázást vagy a jégszörföt. A Mörbischben található Lang vitorlásiskolának és a Weiden Yachtklubnak köszönhetően a vendégek szakértő segítséggel is jégvitorlázhatnak a tavon. Jégszörf és jégkite pedig a podersdorfi Nordstrand szörf- és vitorlás iskola kínálatában található meg.

A jég vastagságáról a látogatók a tó körül található települések jéginformációs telefonszámán tájékozódhatnak (pl. Podersdorfban a +43 2177-2227-es telefonszámon).