Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2018.12.13
A Sydney-i Operaház a világ egyik legnagyobb turistadesztinációja és Ausztrália elsőszámú szimbóluma, amit egyszer mindenkinek látnia kell. Tökéletes példája annak, hogy milyen egetrengető eredményekre vagyunk képesek, ha különböző szakmák jeles képviselői együtt tudnak dolgozni.
Fotó: Destination NSW

Az operaház különleges formáját az öböl vitorlásai ihlették, 14 évig építették, és végül tízszer annyiba került, mint azt eredetileg tervezték. A híres tetőszerkezet 2194, egyenként 15 tonnás betonelemből áll, amiket 350 kilométernyi acélkábel tart össze – a 32 betonoszlopon nyugvó tető 27 ezer tonnát nyom, az épület maga 160 ezer tonnás. A Sydneyi Operaház előadásait évente több mint másfél millió néző látogatja, az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

A 20. század egyik emblematikus épületét II. Erzsébet királynő 1973. október 20-án nyitotta meg. A Sydney-i Operaház ad otthont az 1547 férőhelyes Opera Theatre-nek és a 2679 ülőhellyel rendelkező Concert Hallnak. Valamint két kisebb színház, egy mozi, egy kiállítóterem és egy étterem is helyet kapott.

8 millió látogató évente

A Sydney-öböl arculatát meghatározó vitorlaalakú épületet évente átlagosan nyolcmillióan csodálják meg. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy eljutunk Ausztráliába, mindenképpen érdemes bőségesen időt szánni az operaházra, és bejárni a turista-látványosságként is funkcionáló, impozáns épületkomplexum egészét.

Hajóra fel

Érdemes jegyet váltani az operát belülről bemutató túrára is, melyet nagyon sok turista kihagy, és csak kívülről fotózza le az épületet. A Sydney-i Operaházról a legjobb képeket talán hajóról lehet készíteni: a Manly és a Luna Park felé vezető kompról is káprázatos a kilátás a vitorlaalakú épületre. A látvány minden szögből lenyűgöző.