Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2018.12.11
Réka, egy Ausztráliában élő fiatal magyar lány mesélt a szeretunkutazni.hu-nak helyi élményeiről, fákon mászó koalákról, az ausztrál borról, és a a legeurópaibb ausztrál városról.

Hogyan és mikor kerültél Ausztráliába?

Lassan három éve élek Ausztráliában.Mindig is nagyon szerettem utazni, szerencsés vagyok, hogy Európa legtöbb országában jártam, éltem egy évet Amerikában, de Ausztrália a testverem ötlete volt. Nem sokat tudtunk az országról mielőtt idejöttünk, de idővel úgy döntöttünk, itt szeretnénk új életet kezdeni. Beiratkoztunk egyetemre, én nemrég végeztem turizmus management szakon, és mivel Ausztrália legnagyobb borvidéken lakom, az egyik borászatnak dolgozom.

Volt lehetőséged turistaként is utazni az országban?

Ausztrália hatalmas, és nagyon drága ország, de szerencsére volt lehetőségem elutazni Melbournebe, jártam a Great Ocean Roadon ami az egyik kedvenc utazásom volt.  A világörökségnek számító Fraser-szigeten is jártam,ahol három napot kempingeztünk. A Blue Mountains, a Great Keppel sziget, Port Stephens és Blues Beach mind nagyon szép helyek, de még rengeteg hely van,ahova szeretnék majd eljutni a közeljövőben. Ami hatalmas élmény volt, hogy a Sydney Operaházban megnéztem az Evitát néhány hónappal ezelőtt.

Mit néznél meg legszívesebben bármikor újra?

Melbourne a kedvenc városom. Nagyon nemzetközi, sok a turista, de helyiek is a világ minden országából élnek ott. A belváros tele kis utcákkal, kézműves boltokkal, rengeteg étteremmel, kávézóval. Nagyon hasonlít egy nagyobb európai varoshoz. Mindamellett pedig a külváros közel van a Great Ocean Roadhoz, ami Ausztrália legrégebbi és leghosszabb óceánmenti útja. Csodalatos élmény, ezen az úton láttam először a fákon koalákat mászni a szabadban.

A helyi gasztronómiával volt lehetőséged megismerkedni?

Ausztráliának nincs gasztronómiája.Az ország kultúrája és hagyományai nagyrészt az angolszász hagyományokat követik.Steakeket, különböző húsos pitéket és sok halat esznek, főleg chipsszel. Az ausztrálok az egyik legnagyobb sörfogyasztó nép a világon, a sörivás mindennapi teendő.Viszont említésre méltó az egyre gyorsabban fejlődő boraszati kultúrájuk,hiszen Ausztráliának kiváló borvidékei vannak és rengeteg szőlő terem az országban.Budapesten is kaphatóak a híres Lindeman boraszat vörösborai és a Penfoldsborok. 

Mit tanácsolnál azoknak a magyaroknak, akik éppen Ausztráliába készülnek?

Készüljenek nagyon hosszú repülőútra, és több napos, gyakran egy hetes jetlagre amíg a szervezet visszarázódik a régi kerékvágásba. Érdemes legalább 1-2 hónapra jönni Ausztráliába, hiszen rengeteg a látnivaló, és mint ahogy említettem, Ausztrália elég drága ország, készüljenek anyagilag is fel. Mindenképp javaslom az autó vagy a lakókocsi bérlését, hiszen így lehet spórolni a repülőjegyeken, és nagy élmény felutazni délről északra lakóautóval.Érdemes előre megtervezni az utazás minden napját, hogy minél többet lássunk ebből a hatalmas országból.