Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2018.12.06

Főbb karácsonyi vásárok Párizsban

Champs-Elysées sugárút – november 15-től január 6-ig

Saint-Germain-des-Prés –  december 1-31-ig

Notre-Dame melletti karácsonyi vásár – december 15-24-ig

Grande Arche – Défense – november 23-december 28-ig. 10 000m² területen várják a vendégeket az árusok és a különleges programok! Több, mint 350 kis faházba települnek ki a karácsonyi árusok.

Elzászi hangulatú karácsonyi vásár a Gare de l’Est állomásnál – december 5-21-ig

Quai Branly karácsonyi vásár, az Eiffel-torony lábánál – december 21-től január 3-ig

Elzász

A Strasbourg-i vásár az egyik legrégebbi karácsonyi vásár Európában. A történelmi városrészben közel 300 kis faházzal várják az érdeklődőket november 23-tól december 30-ig.

Ha Elzászban jár, akkor ne hagyja ki Colmar bájos, színes házakkal teli városát és a karácsonyi vásárát se, mely szintén november 23-tól december 30-ig tart. Öt helyszínen, összesen 170 árús kínálja portékáit. A Colmar-i karácsonyi vásár a “2018 legjobb karácsonyi vásárai” versenyének jelöltjei között is szerepel.

Lyon

Több, mint 140 házikó várja a kicsiket és nagyokat november 24-től december 24-ig a Place Carnot téren. Idei újdonság, hogy egy minden nap nyitva tartó, 171 m2-es jégpályát is élvezhetnek az ide látogatók!

Francia Riviéra

Nizza: november 30-tól december 31-ig a híres Place Masséna téren és a Jardin Albert 1er területén várják a látogatókat a karácsonyi árusok illetve egyéb programok, animációk és jégpálya is. Ilyenkor Nizza főtere gyönyörű fényárban úszik.

Cannes: december 1-től január 6-ig az Allées de la Liberté sugárúton. December 31-én pedig hagyományosan egy nagyszabású tűzijátékkal búcsúztatják az évet.

Menton: december 7-től január 6-ig minden a karácsony körül forog Menton bájos városában: díszkivilágítás, a Télapó postaládája, karácsonyi vásár, jászol…

Provence

Ha Provence-ra és a karácsonyra gondolunk, akkor meg kell említenünk a térségből származó kis agyagfigurákat (santon), melyek apáról fiúra szállnak. A santon provanszi nyelven “kis szentet” jelent. Valamennyi agyagfigura egyedi öntőformában készül, különféle közismert provence-i alakokat jelenítenek meg. Az első agyagfigura Marseille-ből származik. Valamennyi figurát a népművészet és a néphagyomány ihlette, mint például a bárányt felkínáló pásztor. Ilyen kis santon-okat az alábbi két karácsonyi vásárban is találhatunk.

Aix-en-Provence: november 21-től december 31-ig – Cours Mirabeau.
Marseille: november 17-től január 6-ig – Vieux port, quai de la Fraternité.