c

Megkezdődött a 20. Múzeumok éjszakája

 Ezen a napon több száz magyarországi múzeum kora délutántól késő éjszakáig színes eseményekkel várja az érdeklődőket.

A Néprajzi Múzeum májusban megnyílt új otthona először szerepel a Múzeumok éjszakája helyszínei között. Az épületet és a tetőkertet a tervező vagy a főigazgató vezetésével is fel lehet fedezni, a tárlatokat pedig a kurátorok mellett Taraczky Dániel látványtervező is bemutatja.

Külön is bemutatkoznak a Kerámiatér amerikai és afrikai kerámiái, ugyanitt korhatáros tárlatvezetésen is részt vehetnek a “karikás tartalmak” iránt érdeklődők. Meglepetésprogrammal készül a Willany Leó improvizációs táncműhely, Sőregi Anna népdalénekes, Lajtha László fonográfos gyűjtéseinek feldolgozói, valamint a Mugunghwa táncegyüttes. Ezen az éjszakán látogathatóvá válik a készülő állandó kiállítás látványos része, egy hatméteres adatszobor is.

A gyerekeket már 15 órától várja a múzeum. A nekik szóló programok sorát dzsesszjátszótér nyitja Dés Andrással és zenekarával, majd lampionkészítés, vajangbábok, fényfestés, népi játékok, mesterségek, manganaptár-készítés, filmvetítés, emlékfotó, beszélgetések is lesznek.

A Múzeumok éjszakája idei kiemelt helyszíne Szolnok, ahol több mint harminc helyen készülnek különleges programokkal.

Budapesten a programban részt vevő helyszíneket egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni, amely idén nem érvényes a tömegközlekedési eszközökön, csak a múzeumi körjáratokon.

 A Múzeumok éjszakája teljes, országos programja a www.muzej.hu linken elérhető.

Európai Örökség címet kaptak a gömöri középkori templomfreskók címmel Soňa Jelinkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetőjének előadása a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom altemplomában a Múzeumok éjszakája egyik eseményén.. (Fotó: Mészáros Cecília)

c

Parndorfba visz a FlixBus

Egy puszta közepén alakult meg a ma már híres vásárlóközpont, Parndorf, üzleteinek termékeiből évente hatmillió vásárló válogat, köztük 15 százalékuk magyar, 30 százalékuk pedig a környező országokból jön. A vásárlók mintegy 50 százaléka pedig a hazai városokból érkezik.

Markus Wögerbauer (manager helyettes) és Planéta-Jakus Katalin (marketing munkatárs) a Sacher Caféban egy sajtóbeszélgetésen számoltak be arról, hogy 1998-ban 28 üzlettel alakultak meg, de még nem tudták hogy fog sikerülni az elképzelés. Most, huszonöt év elteltével megállapíthatják, sikerült, van létfontossága a Designer Outletnek. Jelenleg 160 üzlettel működnek, kétezer dolgozójuk van.

Markus Wögerbauer

A bevásárlóközpont az osztrák építészeti hagyományok szellemében épült, tele kellemes kávézókkal, éttermekkel, játszóterekkel, és ingyenes parkolókkal. A designer-shopokban minden ízlésnek van megfelelő: a legendás márkák, mint a Prada, Armani, Bally és Gucci vagy a sportmárkák, mint a Nike, vagy az Adidas és persze a közkedvelt divatmárkák, mint a Guess, Diesel és a Desigual.

Több mint 160 bolttal, kávézókkal és éttermekkel, egész évben kedvenc márkák 30-70 % kedvezménnyel, valamint további akciók várják a vásárlókat a nyári és téli kiárusítások alkalmával. Számtalan szórakozási lehetőségeket is kínálnak; a gyermek számára kialakított játszótértől az éttermeken és kávézókon át különböző rendezvényekig.

Mint Markus Wögerbauer mondja, a szomszédos országok turizmusára építettek, és arra, hogy minőségi termékeket olcsóbban adjanak. Szabályaik szerint itt a rendes üzleti áraknál 30 százalékkal olcsóbban kell árulni a portékájukat, a 2019 előtti állapothoz képest a nemzetközi turisták száma 35 százalékkal kevesebb, de az előrejelzések nagyon biztatnak.

A pandémia alatt vagy négyszer kellett a zárások után nyitniuk a rendelkezések szerint, de nem vesztettek el munkaerőt. A nagy márkák rengeteget fordítottak a felújításra, egyre több üzlet bővített. Most nyílt a Karl Lagerfeld újabb üzlete, ami szintén prémium kategóriás termékeket kínál.

Karl Lagerfeld újabb üzletének kínálata

FlixBussal a parndorfi Designer Outletbe

A siker köszönhető többek között annak is, hogy távolsági busz indul Budapestről és vissza a FlixBus a parndorfi Designer Outletbe. A napi menetrend 4-9 órás vásárlóidőt tesz lehetővé. WiFi, mosdó, konnektor és ülőhelyfoglalás a buszokon, egy útipoggyász ingyenesen szállítható. Budapestről a hét minden napján indulnak zöld buszok, az utasok közvetlenül a helyi Designer Outletbe érkeznek.

A FlixBus biztosítja az egyetlen olyan menetrend szerinti közösségi közlekedési lehetőséget, amellyel a Budapestről indulók átszállás nélkül érhetik el a bevásárló falut. A fővárosból minden nap 07:15-kor indul távolsági busz, amely 09:40-re ér Parndorfba.

Visszafelé naponta 14:00-kor van összeköttetés, ami 14:55-re ér Győrbe, majd 16:30-ra érkezik vissza a népligeti buszpályaudvarra. A menetrend közel 4 órányi vásárlást tesz lehetővé azoknak, akik a FlixBus járatait választják.

Nyáron kedd és szerda kivételével 19:05-kor is indul vissza busz Budapestre, így akár egy teljes napot is Parndorfban tudnak tölteni az érdeklődők.

Egy másik, vonzó program is elérhető, a vásárlás Parndorfból naponta többször indul egy úgynevezett „shutterbus” azaz egy transzfer busszal Podersdorf am See-be. Itt van a leghosszabb Fertő-parti strand, amely mellett találjuk a Mini-Max szabadidőparkot. De nem csak strandolni lehet, Pátfalu, a ma alapvetően a turizmusból élő hely jó bortermelő vidék is, a nyaralók és a vízisportot kedvelők járnak ide, kiemelt, fő látványossága a Szélmalom.

A híres sacher torta

Van kempingje, számos sportra és sátorozásra alkalmas hely. A stég végében áll a piros-fehér festésű világítótorony, amely mintegy Pátfalu jelképe, A torony különlegessége, hogy a csupán 12 méteres magassága ellenére a Fertő medencéjéből minden pontról jól látható a jelzése. A városba komppal is érkezhetünk a tó nyugati partján található Mörbischből (Fertőmeggyes). Pátfalun a térség egyik legnépszerűbb kerékpárútja, a B10 is keresztülhalad.

Transzerfer busszal érkezhetünk vissza Parndorfba, ahol felülhetünk a menetrendszerinti Flixbuszra, amellyel a Népligeti állomásra utazhatunk.

Végig jártunk, amit lehetett, és megállapítottuk, hogy inkább az esti busszal kellene hazautazni, mert még a felét se láttuk a kínálatnak, de a szemünk és a lábunk már elfáradt. Nem beszélve a pénzünkről. Bucsúzóul a szép virágok közti Sacher Cafébe ültünk be egy kávéra és egy zacher tortára.

A magyarul beszélő pincér megható barátsága és kedvessége, valamint a csomagjaink, és élményeink sokasága kísért haza. Köszönjük Parndorf, köszönjük Markus, Kata és Boglárka.    

c

Jön a Zsolnay Fényfesztivál!

Megelevenedett fantáziavilággá válik a pécsi belváros, összesen 19 helyszínen láthatók
szemkápráztató látványosságok, ezek alkotják a Fény Útját: A világ legnagyobb fényfesztiváljait járta be az elmúlt évek során, most az Árkád Pécs Bevásárlóközpontba érkezik az angol Squidsoup csapatának Submergence (Alámerülés) című hatalmas, magával ragadó alkotása. A közönség belesétálhat a műbe, miközben teljesen körülveszi a dinamikus fényinstalláció. A több mint 5.000 fénypontból álló alkotás az óceánba való alámerülés érzetét kelti.

Halálának 25. évfordulóján Pécs világhírű szülötte, Victor Vasarely munkássága előtt két alkotás fog tisztelegni. Vasarely képi világát továbbgondolva „szőnek fényszőnyeget” a Janus Pannonius utcában a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai. A másik alkotás egy Vasarely-ihlette interaktív favetítés lesz a Csontváry Múzeummal szemben.

A Zsolnay család a 20. század elején teniszpályát építtetett a Barbakán-árokba, idén ez fog újra
megelevenedni, ahol a látogatók fény segítségével játszhatnak teniszmeccseket. A Kossuth térre érkezik a francia Antonin Fourneau interaktív alkotása, a Waterlight Graffiti. Itt egy nyolc méter széles LED falon, víz segítségével készíthetünk fénygraffitiket.

Fényfestés ragyogja be Pécs ikonikus tereit, épületeit, mint a Dzsámi, a Jókai tér vagy a Pécsi
Nemzeti Színház, de emellett fényköntöst kapnak olyan új helyszínek is, mint az új Pécsi
Vásárcsarnok vagy az Árkád parkjának játszótere, ami UV színekben fog pompázni.

Aki még több élményre vágyik az ingyenes fesztiválon, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek
kiemelt helyszínei és exkluzív programjai egy 1500 forintos karszalag megvásárlásával látogathatók. Ilyen lesz például az egyik legkülönlegesebb fényinstalláció, a Tundra nevű nemzetközi fényművész kollektíva Row című alkotása a Pécsi Galériában. A holografikus, audiovizuális élmény során mellettünk cikáznak a fényobjektumok, mintha Harry Potter-beli
varázslatok röpködnének körülöttünk.

Pár hete nyitott újra a Jakováli Hasszán Dzsámi, az épület belső kupolájának és falainak fényfestése is az extra karszalaggal látható, csakúgy, mint a Civil Közösségek Háza, ahol két magyar fényművész, Battha Gáspár és Mátrai Erik egy-egy munkájával találkozhat a közönség.

A fesztivál rangját egy nemzetközi, pénzdíjazásos fényfestőverseny emeli. A Zsolnay Light Art
fényfestőverseny során a Székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre a világ legjobb fényművészei háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal.

Az idei verseny témája az egyensúly. A válogatás befejeződött, az előzsűri kiválasztotta a döntőbe jutott 5 alkotást, ami látható lesz a fesztiválon. A világ minden tájáról érkeztek nevezések, végül egy magyar, egy francia, egy spanyol, egy német és egy thaiföldi alkotó került a legjobbak közé.

A Zsolnay Fényfesztivál különlegessége, hogy nemcsak sötétedés után, hanem napközben is kínál élményeket, ilyenkor elbűvölő nemzetközi utcaszínházi programok szórakoztatják a látogatókat.

Chiléből egy utánozhatatlan utcai bohóc, Argentínából légtornász-akrobaták és egy bűvész-
zsonglőr, Olaszországból buborékcirkusz, Franciaországból pedig egy új cirkuszi előadás érkezik, de magyar művészek tűzzsonglőr előadásait is láthatjuk.

A Széchenyi téren a svájci Panorama Kino Theatre társulat pécsi és budapesti színészekkel
kiegészülve különleges, 360 fokban forgó mozit épít fel, ahol a szélesvásznú kép az utca, a
filmsztárok pedig a színészek mellett a fesztivál látogatói lesznek. Pécsi művészek varieté műsorát is láthatjuk, és ha mindezek után kedvet kapnánk hozzá, hogy mi is kipróbáljuk magunkat, erre is lehetőség lesz a cirkusziskolában.

A zenei programok érdekessége, hogy a fesztiválon kizárólag olyan zenei élményekkel
találkozhatnak a látogatók, amelyekben hangsúlyosan jelen van a vizualitás. A látványos koncertek és dj szettek éjszakába nyúló szórakozási lehetőséget kínálnak, fellép a Decolonize Your Mind Society, a Freakin’ Disco Kamaraelektronika, a Zagar, a Siblicity, a lengyel audiovizuális művész Ari Dykier, Dj dork és Bernathy Zsiga is.

A kiegészítő programok is sok izgalmat rejtenek. A Fénybütyköldében mindenki maga készíthet világító ékszereket és emléktárgyakat. Minden évben „fénynagykövetek” érkeznek a fesztiválra, idén Lengyelországot látjuk vendégül. Ennek keretében lengyel fényalkotás és audiovizuális koncert is gazdagítja a programkínálatot, és szakmai beszélgetésre is sor kerül a lengyel fényművészet képviselőivel.

A fesztivál idén túlmutat a belvároson: a Zsolnay Kulturális Negyed nappali fényprogramokkal várja a látogatókat.

Részletek: www.fenyfesztival.hu

c

Sajtmajális harmadszor Nagyegyházán

A Hangistálló, ahonnan évekkel ezelőtt a sajtmajális elindult, a Vértes és a Gerecse lábánál, Budapesttől 42 km-re fekvő kis faluban, Nagyegyházán található, Bicske és Tatabánya, azon belül Óbarok és Szárliget között.

A váli székhelyű Völgy Vidék Leader Egyesület tagjaként, a Hangistálló kulturális Kft. – a sajtos-kézműves vásároknak is több ízben otthont adó helyszínként – harmadjára rendezte meg közösen a Sajtmajálist. A kézműves sajtok és egyéb, házilag készített élelmiszer termékek – borok, sörök, fűszeres mézek, lekvárok, sütemények, füstölt áruk voltak keresettek. A majálist a Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség, az Agrárminisztérium és Óbarok Polgármesteri Hivatala is támogatta.

A helyszín a község nevezetessége, a Hangistálló körüli térség volt. Itt sorakoztak az asztalok és bódék, s itt vásároltak a vendégek. Miközben a túloldalon a kemencében sütöttek, a bográcsban kavartak, addig a sajtokat kóstoltuk, csemegéztünk a házi süteményekből, vásároltunk mézet, sonkát és pörcöt, no és vártuk az ebédet. Egy percig nem unatkoztunk, hiszen a szervezők gondoskodtak a jó hangulatról. Szokolai Dongó Balázst hallgattuk, s a fesztivál háziasszonya, Török Zsuzsanna rendszeresen tájékoztatott a programokról.

Délelőtt még csak alig ötvenen keresték a sajtkóstolókat, de dél felé váratlanul tömegesen érkeztek azok is, akik az ebédre vágytak. Rotyogott az üstben a pörkölt, és olyan illatok szálltak a levegőben, hogy az éhes emberek a gyomra hangosan korgott, Nagy Lászlónak és kis csapatának köszönhető, hogy mindenki meg volt elégedve az étellel.

Nem maradtunk éhesen, az előétel a sajtkóstolás volt, de természetesen a sajtok mellett más ételeket is megízlelhettek a látogatók: a kemencében készült a már hagyományossá vált nagyegyházi puliszka, mellette nyírségi gombócleves, sztrapacska is készült.

Ribli Ilona

A csellóművész Ribli Ilona csellóművész és férje Kolozsvári Mihály kézműves sajtkészítőket hívtak meg, hogy a kézműves termékek közvetlenül juthassanak el a fogyasztókhoz.

Ha valaki nem tudná, akkor itt az idő, hogy megírjuk, mi is az a Hangistálló? A sajtkészítők már ismerik, hiszen néhány éve, amikor megalakult az Országos Sajtúthálózat, ennek tagjaként ők a sajtmegálló címet nyerték el, vagyis többek között sajtos eseményeket is rendezhettek. De ehhez előbb egy istállóból kellett koncerttermet építeni.

Készül az ebéd

Úgy kezdődött, hogy Ribli Ilona csellóművész és férje Kolozsvári Mihály mérnök úgy döntött, hogy a fővárosból Óbarok-Nagyegyházára költöznek, mai nem esett messze a várostól, mégis csendes község. Ilonáék találtak egy elhanyagolt régi istállót, amely egykor a Batthyány gróféké volt, és később a téesz magtárként használta.

A csellóművésznő úgy gondolta, ha ezt az épületet rendbehozzák, nagyszerű koncertterem lenne. És férje Kolozsvári Mihály sok pályázati és emberi segítséggel, megvalósította az álmát, 2008 decemberében rendezték a Hangistállóban az első komolyzenei hangversenyt. Itt mutatkozott be a frissen megalakult Tátrai Vilmos Kamarazenekar, melynek Ribli Ilona is alapító tagja.

A megnyitó óta mindig vannak koncertek, bemutatók, vidám és zenés összejövetelek, Nagyegyházán pezseg az élet.

Míg a táncosok készültek, Ilona elmondta, hogy amikor ők elkezdték ezt építeni, még nem volt itthon ilyen hely, ahol koncerteket is lehet rendezni és egyben a régió kulturális helye lehetett volna. Ma már több ilyen pajta van, és a tulajdonostársnak, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt.-nek is érdeke a fejlődés. Ha a koncertezők, vagy az esküvőre érkezők itt szeretnének aludni, megtehetik, nyolc kényelmes, 2-3 ágyas szoba várja a vendégeket.

-A kultúra nem profittermelő – mondja Ilona. Ezért állnak több lábon is, mert így több komolyzenei koncertet tudnak megtartani, amelyre messzi földről is érkeznek kíváncsiak. Vagyis minden út a Hangistállóhoz vezet- állapítjuk meg.

A megnyitó után a Csürdöngölő és Rezeda néptánc együttes fellépése következett, és mire a Csillagszemű gyermek néptáncegyüttes elkezdett táncolni, már libasorba érkeztek a zenére és táncra éhes vendégek. Csodálatos volt a műsor.

Komolyzene is volt a kínálatban, Ilonának szombaton szólókoncertje volt, másnap pedig a Danubius vonósnégyessel muzsikáltak,majd felejthetetlen perceket okoztak a majális másnapján megtartott koncerteken fellépő muzsikusok.

Nagyné Kata és Kissné Marika izgalmas gyerekprogramokkal várta a legkisebbeket. A kézművesség mellett lovaglásra is nyílt lehetőség.

A sajtkészítők számára Maxence Virelaude előadása az érlelt sajtok sajthibairól hozott szakmai érdekességet, a kicsiket és nagyokat is elvarázsolta Paár Julcsi-Kerekerdó családi mesekoncertje a Hangistállóban.

Pintér-Bótyik Erzsébet gyönyörűséges tűzzománc ékszerekkel és kézműves foglalkozással várta a látogatókat. Sikere volt Bolya Gergely sajtmágus Sajtkorszak című könyve bemutatójának is.

A Sajtmajális nyertesei: szakmai díj: Farkastanya, Keller Brigitta Tatáról. (Ezt az ott lévő sajtosok egymás között döntötték el),

Közönség díj: Szépviziek, Gál Zoltán, Erdély, Hargita megye, Csíkszépvíz.

Jövőre is lesz sajtmajális.

Fotók: Mészáros Cecília

c

Zsazsa Gabor Múzeum nyílt Budapesten

Zsazsa Gabor Golden Globe-díjas magyar színésznő, szépségkirálynő, modell, üzletasszony, a 20. század közepének egyik legismertebb hollywoodi szex-szimbóluma, sokak szerint a világ első és máig
legnagyobb celebe. Egyike azon kevés magyar származású hírességnek, akik csillagot kaptak a Hollywoodi Hírességek Sétányán.

Az ORIGO Filmstúdió és a Magyar Hollywood Tanács éveken át tartó munkájának eredményeként csütörtökön megnyílt a világ első olyan múzeuma, amit Zsazsa Gabor színésznő emlékének ajánlanak.

A budapesti filmstúdión belül már létezik egy Adolf Zukor és egy Andy Vajna múzeum is, ezek mellé került most Zsazsa Gabor életének egy jelentős szakasza. „Fontos jeleznünk a nemzetközi filmes szakma felé az örökségünket, hiszen a magyarok szerepvállalása a nemzetközi filmgyártásban ma
éppen olyan jelentős, mint Hollywood alapításakor volt” – mondta a megnyitón Tóth Mihály, az ORIGO Filmstúdió marketingvezetője.

Az ORIGO Filmstúdió a fennállása óta eltelt tizenkét évben olyan filmeknek a forgatási helyszíne volt, mint az OSCAR díjas Szárnyas Fejvadász 2049 és a szintén OSCAR díjas Dűne. „Mára nem pusztán helyszínként tekintenek hazánkra a nemzetközi stúdiók, hanem a világ élvonalába tartozó partnerként. Ennek ragyogó jele a technikai kategóriában OSCAR díjas és BAFTA díjas Sipos Zsuzsa is, aki a Dűne című produkcióban itt, Budapesten forgatott.”

Horváthné Dr. Fekszi Márta, az Origo Film Group Zrt. cégvezetője és a Magyar Hollywood Tanács kuratóriumi tagja elmondta: a gyűjtemény magját a világhírű színésznő férjétől, Frédéric von Anhalt hercegtől kapott tárgyak alkotják.

Az eredeti Zsazsa Gabor relikviákat Los Angelesből szállították Magyarországra. A tárlat a művészhez köthető bútorokat, könyveket, képeket, fotókat, kitüntetéseket és sok személyes tárgyat is bemutat. Különlegessége, hogy Zsazsa híresen tündöklő estélyi ruháiból is megcsodálhatnak néhányat a Zsazsa Gabor Múzeum látogatói.

Az eseményen megjelent Frédéric Prinz von Anhalt, Zsazsa Gabor utolsó férje, aki nyitóbeszédében felidézte a közösen töltött 35 évet, és méltatta a magyarok szerepvállalását Hollywood megteremtésében.

Elmondta, hogy az általa a múzeumnak adományozott relikviák mindegyikének egyedi története van, amelyekről hosszan lehetne mesélni. „Amit itt láthatunk, azok mindegyikét megtalálhatjuk a magazinokban és az interneten: a vörös ruhát a díjátadókon viselte, de itt van a híressé vált fehér ruhája, amelyben egy rendőrt pofozott meg Zsazsa. Többezer történet van azonban, amelyet senki sem ismer, mert a zárt ajtók mögött zajlottak. Szereplői elnökök, hírességek, diplomaták.

Van közöttük szép, megható, vad és megdöbbentő is. Ezeket, és azt, hogy Zsazsa hogyan formálta Hollywoodot, hamarosan egy könyvben fogják tudni elolvasni.” – tette hozzá. Az ORIGO Filmstúdió a Magyar Hollywood Tanács elnökével, Bokor Balázzsal együtt nemcsak a tárgyi emlékeket akarják megörökíteni, hanem egy olyan filmsorozatot is terveznek, ami Hollywood alapítóiról szól.

A tervet már bemutatták a Nemzeti Filmintézetnél, az első híresség Tony Curtis lenne, de természetesen Zsazsa Gabor kalandos életéről is készülne egy sorozat, mert, ahogyan Horváthné Dr. Fekszi Márta mondja: „Zsazsa pályafutása egyetlen filmalkotásba nem is férne bele”.


Valóban kalandos életútja volt Gábor Zsazsának, kezdve az 1936-os Miss Hungaria szépségkirálynői cím elnyerésétől, majd még ebben az évben Bécsbe utazott, ahol a híres tenor, Richard Tauber felfedezte és meghívta, hogy énekeljen egy szubrettet Az éneklő álom című operettben. Ezután ment férjhez Burhan Belge, török diplomatához, majd miután elváltak, követte testvéreit Hollywoodba, ahol ők már színésznőként dolgoztak.

A híresen szép Gábor lányok közül Zsazsa volt a polgárpukkasztó, hamar hírnévre tett szert nemcsak szépsége, de afférjai, botrányai, milliomosokkal kötött házasságai és válásai, valamint egyszeri rövid letartóztatása miatt. A sajtóban gyakran párhuzamot vonnak közte és Paris Hilton között, akivel egyébként Conrad Hiltonnal kötött házassága révén rokonok.

Gábor Zsazsa kilencszer kötött házasságot és hétszer vált el. Utolsó férjével, Frédéric von Anhalttal 35 évet élt együtt. Zsazsa volt az egyetlen a Gábor lányok közül, aki gyermeket szült. Könyvében, a Nekem nem elég egy élet címűben leírja, hogy Conrad Hilton megerőszakolta és teherbe ejtette. Francesca Hilton már a válásuk után született. Zsazsa első filmszerepét 35 évesen a Lovely to Look at (1952) című filmben játszotta, majd a Ginger Rogers főszereplésével készült We’re Not Married!-ben szerepelt.

Az Oscar-díjas John Huston rendezte Moulin Rouge-ban már a női főszereplőként tűnt fel a mozivásznon. 1953-ban a Lili című musicalben Mel Ferrer oldalán szerepelt. 1958-ban Orson Welles A gonosz érintése című híres film noir-jában egy kisebb szerepben láthatta a közönség. Ezt követően 65 filmben szerepelt kisebb-nagyobb szerepekben. Utolsó szerepét 1993-ban, hetvenhat évesen a Beverly Hill-dili című amerikai vígjátékban játszotta, többek között Rob Schneiderrel és Dolly Partonnal az oldalán.

1996-ban A Brady család 2 című vígjátékban önmagát alakította. Mindegy, hogy mi történik, a lényeg, hogy írjanak rólam! Ezzel az ars poeticával borzolta fel kortársai idegeit, s célját elérte: az 50-as évektől szinte nem volt olyan hónap, amikor ne hallottunk volna a díva újabb botrányáról, válásáról, extravagáns ruhatáráról.

Fotók (forrás: Zsazsa Gabor Múzeum)

c

Ján ZORIČÁK – Kiállítás a Szlovák Intézetben

Ján Zoričák üvegművészeti alkotómunkája révén gyorsan eljutott a nagyvilágba, hogy onnan nyisson újabb és újabb ablakokat a végtelen világűrre. Miként a kozmosz léte az ősrobbanással kezdődött, úgy az ő üvegplasztikáin is a tűz futott végig, hogy bensőjükben egy másik, a tér mesteri átváltozásait és az illúziókkal folytatott mágikus játékot magába foglaló, ugyanolyan titokzatos és végtelen világot hozzanak létre – hangzott el a művészt bemutató beszédben.

A világosan körülhatárolt geometriai alakzatok érdeklik, az üres, tiszta tér, miközben a semmi után nyomoz, egy szerzetes alázatával, aki szándékosan kiüresíti a tudatát.

Már Ždiarban, kisfiúként vágyakozva nézegette a csillagokat. Fokozatosan olyan ciklusokat alkotott meg, mint a Követek a világűrből, Égi kertek, Konstellációk, Ősrobbanás, Égi csokrok, Terek, Kozmikus jelek, Horizontok, Égi virág, Csillagok, Az Arktisz és az Antarktisz sarkvidéki virága.

Egyedülálló sorozatot képeznek azok a művek, melyeket a Svájcban működő Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) által a kozmosz keletkezéstörténetének kutatásához felhasznált üvegekből alkotott meg: bennük kódként jelen van a világűr őslényegének felfedezésére irányuló folyamat, s ugyanúgy az alapvető fizikai felfedezések folyamata.

Plasztikáiban csak helyenként bukkannak fel apró struktúrák, melyek arra figyelmeztetnek, milyen nehéz megszabadulni mindattól, ami anyagi. Érdekes, hogy ezekben a plasztikákban is mélyre merülhetünk, s mindig valami újat kereshetünk bennük, mintha egy varázsló lehelt volna életet beléjük.

A tárlat fővédnöke: Őexc. Pavol Hamžík, a Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövete volt, a kiállítás kurátorai: PhDr. Ivan Jančár és Mgr. Karmen Kováčová, a kiállítást installálta: Ing. Arch. Marek Hosa

A kiállítás augusztus végéig látható.

Fotók: Urbán Györgyi

c

Csallóköz turisztikai kínálata

.- A Pozsonytól Komáromig terjedő 84 km hosszúságú 30 kilométer széles régiót végig folyók határolják, a 30 méteres szintkülönbségnek köszönhető, hogy aránylag sík a terület. Alattunk található Közép-Európa legnagyobb ivóvíz készlete. Termálvízben is gazdag ez a vidék. A Csallóköznek 5 fürdője van, amiből kettő az ország tíz leglátogatottabb turisztikai intézményei közé tartozik – mondta Somogyi Gábor, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke.

A beszélgetésre akkor került sor, amikor egy kisebb újságíró csoport a Csallóközbe látogatott, hogy felfedezze és kínálni tudja a régió turisztikai érdekességeit. A nemzetközi találkozóra cseh, lengyel és magyar tollforgatókat hívott meg Soňa Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet vezetője, valamint Somogyi Gábor, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke. 

Somogyi Gábor szerint a viszonylag elhagyatottnak számító Öreg-Duna ágak, ha nem is egészen az érintetlen természetnek számítanak, de nagyon kellemes kikapcsolódást nyújthatnak, hiszen ki vannak szakítva a mindennapi körforgásból. Az érdekességek és látnivalók közé sorolja, hogy az ágvizeken május elsejétől Mindenszentek napjáig lehet túrázni, valamint vízi-bicikli túrát – vagyis kerékpározással egybekötött evezést is választhatnak az érdeklődők. A túraútvonalak a bősi vízlépcsőt is érintik, amelyet naponta több száz látogató is megtekint.

Fejlett a kerékpár turizmus is, már jó bringaút vezet ide Esztergomból és Komáromból is.

Sok foci-rajongó pedig a Mol Arénát ismeri, amely egy többfunkciós labdarúgó stadion Dunaszerdahelyen – sorolja a látnivalókat. Itt van Szlovákia első magánállatkertje, a dióspatonyi Malkia Park is – teszi hozzá.

Mindezeket a néhány napos látogatáson mi is megnézhettük, miközben a szálloda sportlétesítményeit, kényelmes szobáit és feledhetetlen szakácsának remekeit is megkóstolhattuk.

Horváth Katalinnal, a dunaszerdahelyi Thermalpark marketing menedzserével, valamint Kiss Bartalos Évával, a szövetség ügyvezető igazgatójával órákat tudunk beszélgetni a két ország turisztikai érdekességeiről és a szakmai munkáról.

Éva meséli, hogy a híres dióspatonyi Malkia Parkot május ötödikétől hivatalosan is állatkertté nyilvánították. Nem csodálom, amikor megláttuk az ott élő állatokat, a szavunk is elállt.

A Csallóközben, az elsősorban a nagymacskák megmentésére létrehozott menedék Szlovákia első magán állatkertje. Mint Klaudia Kollártól, a park egyik alapítójától megtudtuk, a 2016-ban megnyitott menhely azokat az állatokat fogadja be, amelyek az eredeti tulajdonosaik számára valamilyen oknál fogva szükségtelenné válnak, vagy már nem tudnak róluk gondoskodni. “Ne hagyjuk, hogy méltatlan körülmények között szenvedjenek, biztosítsunk nekik békés és elégedett életet “ ez a mottója a 7 hektáron elterülő parknak, amely jelenleg 230 állatnak ad menedéket. Több mint 60 faj talál itt otthonra.

Az állatok cirkuszokból, magánszemélyektől vagy állatkertekből származnak.

Matej Piffl főgondozó előttünk etet és elmeséli, hogy az első oroszlánról, Malkiáról nevezték el a létesítményt. (https://www.malkiapark.sk/hu/)

Nem mentünk messzire, a SlovakiaRing motoros versenypályán gyakorló motorosok hangja áthallatszik az állatokhoz is, bár viselkedésükön nem látszik, hogy zavarná őket a sivító hang.

Európai viszonylatban is ismert sportlétesítmény a Slovakia Ring, azaz a nemzetközi autó-és motor versenypálya, ahol az előre meghirdetett napokon az amatőrök is kipróbálhatják a korlátlan sebességgel száguldást. A pályán Pecze Péter – marketingigazgató mutatja be a létesítményt, miközben több magyar versenycsapat méri össze a tudását, a vetélkedést mi is ellenőrizhettünk az irányítóközpontból. (https://slovakiaring.sk/en/)

Emlékezetes ebédet költöttünk el a doborgazi (Doborhošt) Bodza étteremben, ahol hideg csapolt kofola és kacsacomb is volt loksával, vagyis krumplis palacsintával. Aki a halászlét szerette, az is örömét lelte az ebédben.

Várt minket Vajkán egy csónaktúra, lesétáltuk és eveztük az ebédet, miközben soha nemlátott, gyönyörű tájakon vitt az utunk. Festői vízi világ tárult elénk. A hód itt védett állatnak számít, de vízi madarakat is szép számban megfigyelhettünk, találkoztunk szürke gémekkel, kárókatonával, vöcsökkel.

Lapátolás közben eszünkbe idéztük Jankó Zoltánnak, a vízitúrákat szervező Vodnétúry tulajdonosa jó tanácsait és tájékoztatását. Elmondása szerint a félnapos túrák a legkedveltebbek. Ezen kívül egész napos, vagy kétnapos túrákat kínálnak a Kis-Csallóközben – így nevezi a mikro-régiót a túravezető.( https://www.vodnetury.sk/hu/)

Annyi volt a látnivaló, hogy sorolni is nehéz.

Voltunk a csallóközi Vidám Paradicsomban, ahol Bindics Zsolt, a Greencoop termelői társulás elnöke kínált meg a finom édes vegyszermentes koktélparadicsomokkal, és védőöltözetben meg is nézhettük hogyan nőnek a paradicsomok. (https://vidamparadicsom.hu/)

Aznap még egy rövid kerékpártúra is várt, Kisudvarnokról Dunatőkésre mentünk. Ez a bájos falu 2013-ban az Év faluja lett Szlovákiában, 2014-ben pedig az Európai falumegújítási díjért folyó versenyben több mint 1000 község közül a 7. helyen végzett.

Dunatőkésen Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója beszélt a hajdanán Cséfalvay János által épített malomról, amit meg is néztünk (https://kdeco.sk/atrakcie/vodny-mlyn-dunajsky-klatov-2/).

Nem hagyhattuk ki a Csallóközi Múzeumot sem (https://zmds.eu/?lang=hu), ahol Dunaszerdahely környékének történelmével és kultúrájával ismerkedtünk.

Ugyancsak Dunaszerdahelyen láthattuk a magyar focirajongók felejthetetlen találkozóinak nyomait is a MOL Arénát, vagyis a híres DAC pályát. A csallóközi futballklub színei, a Duna vízkék és a búzatáblák aranysárga színei, elválaszthatatlan elemei a csallóközi régiónak. Megnéztük az öltözőket, a pályát, valamint a MOL Arénaban található DAC Store-t, a klub hivatalos szurkolói boltját, ahol a klub több mint 115 éves történetének ereklyéit őrzik. (https://www.kukkoniaregion.sk/hu/dac-1904)

Mit láttunk még? A nagymegyeri Thermal Corvinust, Szlovákia egyik leglátogatottabb fürdőjét, amelyet főleg csehek látogatnak ( https://kdeco.sk/atrakciok/thermal-corvinus-velky-meder/?lang=hu). Voltunk Bősnél, ahol éppen egy hajó zsilipelését nézhettük meg. Hazafelé Komáromban is elidőztünk, de ezt már egy másik, külön cikkben írjuk meg.

Somogyi Gábor vendéglátónk, a Szlovákiai Élményfürdők, Strandfürdők és Uszodák Szövetségének elnöke, a Thermalparkon vezetett keresztül bemutatva a létesítményt.( https://thermalpark.sk/hu/home-magyar/).

A dunaszerdahelyi Thermalpark termálvize, amely 1600 méter mélyről tör fel és hőmérséklete a felszínen eléri az 57 ° C fokot is, ásványianyag-összetételének köszönhetően jótékony hatással van a mozgásszervi rendszerre, az ízületekre, továbbá baleseti eredetű mozgásszervi bántalmak utókezelésére is alkalmas. A több mint 18 hektáron elterülő üdülőközpontban 10 úszásra és pihenésre alkalmas kül- illetve beltéri medence várja a kikapcsolódásra vágyókat. A 39°C hőfokú termálvíz nemcsak kellemes kikapcsolódásra alkalmas, hanem a mozgásszervi megbetegedésekre is jótékony hatással van.

A legkisebbek számára gyermekcsúszdával ellátott gyermekmedence, a nagyobbaknak a 7 csúszdából álló csúszdatorony szolgál szórakozással a meleg napokon. Szaunavilágunkban négy típusú szauna található: finn, infra, bio és pára, melyek mellett sókabin, jacuzzi, élményzuhanyok és egy hidegvizes merülőmedence áll a pihenni vágyók rendelkezésére.

Megtudtuk azt is, hogy megújult a tó, partján sok kulturális programot szerveznek, a tervek szerint új szárnnyal bővül a szálloda, foglalkoznak azzal is, hogy minden minőségi legyen, például nem kevés pénzért rendeltek rózsafákat, és a nyugágyuk messze földön a legkényelmesebb és a legszebb.

Ha valaki itt száll meg, a legjobb szakács készíti a vacsorát, nagyok a szobák, és kényelmesek az ágyak. Innen indulhatnak a turisták a környék látnivalóit megnézni, és ide térhetnek vissza este pihenni és készülni a következő nap eseményeire.

A tanulmányútat köszönjük a szervezőknek.

c

Pozsony új városnegyede

Az épülő felhőkarcoló körül gombamód nőnek ki a földből a többfunkciós, sokemeletes épületek, lakó-és irodaházak. bevásárló központok. A régi, kihasználatlan ipari övezetet alig több mint 10 évvel ezelőtt kezdték a szlovák fővárosban újraéleszteni. Finomító, kábel, vagy textilgyár, de sok más ipari létesítmény veszítette el eredeti funkcióját. Egy új központ kezdett kiépülni, amelyet mindenki Eurovea néven ismer, amely egyben a bevásárló centrum neve is.

 A SKY PARK épületegyüttesből jelenleg 3 torony épült fel, de 2026-ra a többi is elkészül. A városrészt bemutató szakember szerint a Zaha Hadid Architects, a világhírű Zaha Hadid vezette nemzetközi tervezői iroda nyerte meg a versenykiírást. Maga Zaha Hadid is több sokemeletes épületet tervezett.

A pozsonyiak szívesen járnak ki a zöldbe, vagyis a vízparton létrehozott játszóterekhez, pihenő parkokhoz. Több szabadtéri tornaszert is használnak. Itt nemcsak a helyiek, de a látogatók is élvezhetik a modern építészet gyöngyszemeit. 

Pozsonynak a klasszikus történelmi magja mellett van egy új központja, amely nemcsak vízszintesen, hanem felfelé is egyre bővül a sokemeletes épületekkel. A tervek szerint 2040-re fejeződik be az építkezés, amikor akár több mint 20 toronyház is lesz, amelyek közül több akár 100 méternél is magasabb lesz.
c

Érkezik az Úton – Hét nap a magyar Caminón

Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk. Az út mentén a bencések kórházakat és rendházakat építettek. Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, mikor a Szentföldre menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött. A Szent Jakab-út 1993-tól az Unesco Világörökség része.

Május 14-én debütál az „Úton – Hét nap a magyar Caminón” című ismeretterjesztő film. A 42 percesre tervezett film célja, hogy visszaadja a Camino-élményt – a sok gyaloglást, a természet hangjait, a csendet, a találkozásokat, a nehézségeket –, és további hazai tájak felfedezésére, zarándoklatra inspiráljon. A rendező Boegi Máté, az operatőr pedig a dokumentumfilmjeivel sokszorosan díjazott Grams Melanie. A három főszereplő pedig más-más háttértörténettel érkezett a zarándokútra, köztük egy vegán, egy vadász a kutyájával és egy fiatal anyuka.

A BUDAMOUNT Film ismeretterjesztő filmjének forgatásához zarándoklatot tervezők és túrázók jelentkeztek, hogy megtegyék a 7 napos, 170 km hosszú Tihany-Lébény közötti, Magas-Bakonyon átvezető Szent Jakab zarándokutat. Naponta akár 8 órán keresztül is gyalogoltak a természetben, miközben hajlandóak voltak bepillantást engedni a film készítői számára az út közben megfogalmazott – élettel, kitartással, hittel kapcsolatos – gondolataikba.

A film főszereplői különböző háttértörténettel érkeztek a zarándokútra: van köztük olyan, aki már végigjárta a spanyolországi El Caminót, de most vegánként próbálta teljesíteni a „magyar verziót”, van egy tragikusabb sorsú, de vallásosságát mindvégig megőrző hivatásos vadász a hű kutyájával, valamint egy fiatal anyuka, aki kétéves kislányát és férjét hagyta otthon az út kedvéért.

A rendező Boegi Máté, aki három országban rendezett már rövidfilmeket, jelenleg Koppenhágában készíti első saját játékfilmjét, valamint az Ivan & The Parazol egyik videóklipje is az ő nevéhez kapcsolható. Az operatőr a dokumentumfilmjeivel sokszorosan díjazott Grams Melanie, aki tavaly elnyerte a legjobb operatőr díját az ASC Student Heritage

Award Dokumentumfilm kategóriában (diákként ez a legnevesebb elismerés az USA-ban). Jelenleg Los Angelesben él és dolgozik, valamint az USC School of Cinematic Arts-on tanít. A film rendezője és operatőre fiatal házasok, mindketten az USA-ban tanulták a filmkészítést, de a zarándokfilm miatt hazautaztak egy kis időre. (Melanie is magyar nemzetiségű, jól ismeri a Balaton és a Bakony vidékét.)

A BUDAMOUNT Film egy új produkciós iroda, amely saját filmes ötleteit valósítja meg. Kiemelten fontos számukra a magas képi és hangzásbeli minőség, emellett szeretik a hazai gyökerű témákat, fontos számukra a természet. Az alapítók, Bálint-Halas Dominika és Bálint Attila.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, premier: Duna TV, 2022.05.14.,
13:20 órakor.

Fotók forrása: BUDAMOUNT Film

c

A Királyért, a Hazáért – a Pálffy kastély

Az ugyancsak Szent Györgyről elnevezett templomán kívül, az egész város alatt húzódó ódon borospincéi, és számos műemlék-épülete miatt is érdemes felfedezni. A Pálffy család hagyományát – a bortermelést is tovább éltetik, így a többszáz éves pincéit is láthatóvá tették a látogatók számára. Borkóstolóval egybekötött bortúrát kínál a megújult épület. Nemcsak a bor előállítására és tárolására szolgál az épület, hanem konferenciákat, rendezvényeket is szerveznek nagyobb termeiben.

A Királyért, a Hazáért – a nagyterem a Pálffyak mottójáról van elnevezve. Itt a 17. és 19. században élt Habsburgokat ábrázolják a portrék. Az emeleti részek szalonjaiban két étterem is található. A jelenleg magánkézben levő kastélyban kialakitottak pár apartmant is, Jelenleg az Academia Istropolitana Nova oktatási intézmény székhelye. 

A kastély alatt húzódó ódon pincefalak között a feljegyzések szerint 1550-től megszakítás nélkül készítenek bort. Pálffy Kata és férje, Illésházy István nádor a saját családi birtokukon fejlesztették a borászatot – aranykorát az 1600-as évek elejétől élte, majd századokon át a Pálffyak tovább fejlesztették. A legújabb tulajdonosa 2016-ban ültette az első szőlőtöveket. Szentgyörgy dűlőin rajnai rizling, délebbre, Farnadon pedig a vörös-fajták, mint például a cabernet savignon vagy a kék frankos teremnek a saját ültetvényeken.

Martina Klučiková, idegenvezető szerint a Pozsonytól 16 km-re lévő Szentgyörgyre nem csak e miatt az egy épület miatt érdemes ellátogatni. A legérdekesebb és legfontosabb a föld alatti pincerendszer. De sok-sok kiváló személyiség született, élt alkotott, vagy valamilyen formában kötődött Szentgyörgyhöz.

Szentgyörgyön számos nemzeti műemlék található. Az egyik legjelentősebb Szent György temploma. Ezt is, ahogyan az egész reneszánsz városrészt idegenvezetővel érdemes bejárni.

Szentgyörgy városa a történelmi műemlékek gazdag gyűjteményével rendelkezik. A legrégibbek egyike a gótikus Szent György templom. A gótikus építményt torony nélkül, a 13. század utolsó negyedében emelték.

Az Evangélikus templomot a Segner család polgárházának átépítésével hozták létre 1783-ban. Az emlékoszlop a Szentháromság szoborcsoporttal együtt 1831-ből származik, amelyet a kolerajárvány áldozatainak emlékére emeltek.

Az emlékoszlop eredetijét a városi múzeumban őrzik. További jelentős műemléknek számít a Legszentebb Háromság temploma, a Piarista kolostor, a Pálffy-kastély s még sok egyéb. A város német többségét egészen 1945-ig megtartotta. A település külön érdekessége, hogy az első lóvontatású vasút 1840-ben Szentgyörgy és Pozsony között közlekedett.

Fotók: Bódi Ágnes