c

Cukrászból lett a gyermekgyógyítás támogatója

Ínycsiklandó finomságok és gondtalan gyerekkor – ezt a két dolgot adná igazán szívesen a legkisebbeknek Pataki János, aki egy legendás érdi cukrászdinasztia sarjaként végül a beteg gyerekek gyámolításában találta meg élethivatását.

„Annyi idős lehettem, mint most a fiam, 7–8 éves, amikor édesapám megkért, kísérjem el a Heim Pál Gyermekkórház gyereknapjára. Felkérték ugyanis, hogy lepje meg a gyerekeket egy nagy tortával a jeles napon” – meséli szeretettel a hangjában János. – „Én persze örömmel vele tartottam, már csak azért is, mert rengeteg izgalmas gyerekprogramon vehettem részt a koncertektől a bűvészmutatványokig. Azóta ez a hagyomány kinőtte magát: ma már évről évre egy-egy 1000 szeletes óriástortával kedveskedünk a beteg gyerekeknek, illetve az őket gyógyító orvosoknak és nővéreknek.”

A szép szokás hozadéka, hogy Jánosban idővel egyre nagyobb tisztelet alakult ki a gyógyító szakemberek felé, és elkötelezetté vált az intézmény irányában. Ezért a Gyermekkórház főigazgatója, dr. Nagy Anikó meghívta őt a kórház fejlesztését segítő alapítvány kuratóriumába, majd kinevezte elnökké is.

Beszédes számok: a Heim Pál kulisszatitkai

A Heim Pál Gyermekkórház az ország legnagyobb gyermekkórháza, ahol évente 30 ezer fekvőbeteg és 500 ezer járóbeteg gyógyul. Az intézményben évi 2 millió beavatkozást végeznek el az ország minden tájáról érkező kis pácienseken. Ilyen betegforgalom mellett folyamatos fejlesztésekre van szükség. Ebben segít a több mint 30 éve működő Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány, amelyet 2021 óta vezet Pataki János. Egyre nagyobb elhivatottsággal, mióta ő is apa.

Az alapítvány ma már az ország egyik legsikeresebben működő közhasznú szervezete. Mint mondják, ennek alapja, hogy az igények közvetlenül a frontvonalban dolgozó orvosoktól és ápolóktól érkeznek, hiszen ők tudják a legjobban, mire van szükségük a mindennapi gyógyító munka során. Ahogyan Pataki János fogalmaz: „Ott segítünk, ahol a kórházi dolgozók szerint leginkább szükséges a hatékonyabb gyógyítás érdekében.”

Jó helyre kerülnek az adományok, így a beteg gyerekek is

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány az 1%-os felajánlásoknak köszönhetően évről évre komoly fejlesztéseket tud végrehajtani a Gyermekkórházban – az infrastruktúra bővítésével, vagy nélkülözhetetlen, akár életmentő eszközök beszerzésével. Az eddigi legnagyobb alapítványi beruházás a „G” épület megépítése volt, de két éve négy vadonatúj gyermekműtőt is felszereltek teljes mértékben. Támogatták az újszülött műtüdő programot (VV ECMO) is, amely gyakran az utolsó esélyt jelenti a gyógyulásra a súlyos légzőszervi beteg gyerekek számára.

Intenzív segítség az intenzív osztálynak

Az idei évben sem maradnak el a komoly beruházást igénylő fejlesztések. Ezúttal az Intenzív Osztály felújítását és korszerűsítését, felszerelését tűzte ki célul az alapítvány. A beruházás eredményeképpen az országban egyedülálló fertőzésvédelmi technológia kerül kialakításra: speciális zsiliprendszer és elektromos ajtók segítenek kizárni a kórokozókat, hogy a legyengült immunrendszerű gyerekek gyorsabban és biztonságosabban gyógyulhassanak.

A beérkező 1%-oknak tehát már meg is van a helyük: általuk a súlyos beteg, akár életveszélyben lévő kis páciensek a legjobb helyre kerülhetnek a gyógyulásuk érdekében.

Ahogyan Pataki János fogalmaz: „A felajánlás határideje május 20. Legyen az az előrehozott gyereknapi ajándék, hogy a kis páciensek gyógyítására ajánljuk fel adónk 1%-át. Ez a kis segítség nem kerül semmibe, de nagy lépés a gyógyulás útján.”

c

Allergiaszezon, érettségi, nyaralás – a bélflóránkat is fel kell készíteni a kihívásokra

Egyre többen szembesülnek az újra és újra jelentkező szezonális allergiával. Tavaszra a szervezet tartalékai is kimerülnek, sokan nehezebben viselik a stresszt. Az utazások idején pedig gyakran jelentkezik gyomor- és bélrendszeri kellemetlenség, panasz. Kevesen tudják azonban, hogy ezek a tünetek mind összefüggésbe hozhatók a bélflóra egyensúlyának felborulásával. A bélflóra támogatása – például szimbiotikumok segítségével – ilyenkor különösen aktuális.

„Minden időszakban van ok arra, hogy erősítsük a bélflóránkat és probiotikumot, vagy ha lehet, szimbiotikumot fogyasszunk” – hangsúlyozza dr. Budai Marianna szakgyógyszerész.

A szakértő kiemeli, hogy a bélflóra – vagyis a bélrendszerünkben élő több milliárdnyi jótékony mikroorganizmus – kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében, az emésztésben, sőt, a mentális egészségünk fenntartásában is. A bél és az agy között fennálló úgynevezett „bél–agy tengely” révén a bélflóra állapota hatással van a hangulatunkra, a stressztűrő képességünkre, sőt az alvás minőségére is.

A tavasz a kihívások ideje

A tél végére legyengült immunrendszer nehezebben birkózik meg az allergénekkel, különösen, ha a bélflóra sincs rendben. Kutatások szerint, ha a bélrendszer mikrobiomja kiegyensúlyozott, az allergiás tünetek is enyhébbek lehetnek.

„Emellett a stresszes időszakok, mint például az érettségi és vizsgaidőszak, gyakran járnak együtt szorongással, alvászavarral – ezek hátterében is gyakran meghúzódhat a bélflóra rossz állapota” – tette hozzá dr. Budai Marianna.

Jönnek az utazások – és velük a hasmenéses betegségek

A közelgő nyári hónapok sokak számára az utazás, az ismeretlen tájak, új ízek, különlegességek felfedezésének időszaka. Ezek azonban gyakran járnak együtt gyomor- és bélpanaszokkal, amelyek szinte mindig felborítják a bélflóra egyensúlyát.

„Ilyenkor különösen indokolt lehet probiotikumok, lehetőleg szimbiotikumok alkalmazása, amelyek egyszerre pótolják a jótékony baktériumokat és biztosítják számukra a megfelelő tápanyagot (prebiotikumot) is” – magyarázza a szakértő.

Mi az a szimbiotikum?

A szimbiotikum olyan készítmény, amely egyszerre tartalmaz probiotikumokat – élő, jótékony baktériumokat – és prebiotikumokat, amelyek ezeknek a baktériumoknak táptalajt biztosítanak. Ezáltal a prebiotikumok a jótékony baktériumok bélrendszerben való megtelepedését és elszaporodását elősegítik, és a hozzájuk köthető kedvező hatásokat fokozzák. Vizsgálati eredmények alapján a szimbiotikumok alkalmazása kedvezőbb hatású lehet, mint a probiotikum önmagában való adagolása.

„A szakemberek azután vezették be a szimbiotikum elnevezést a mindkét típusú összetevőt tartalmazó készítményekre, hogy megismerték, milyen előnyöket kínál a pro- és prebiotikumok együttes alkalmazása” – ismertette dr. Budai Marianna.

Nemcsak antibiotikumok esetén hasznos

Sokan csak antibiotikumos kezelés esetén gondolnak a probiotikumra. Közismert, hogy az antibiotikumok nemcsak a kórokozókat, de a hasznos baktériumokat is pusztítják, így a bélflóra támogatása ilyenkor különösen fontos. De kevesen tudják, hogy az antibiotikumok mellett a gyógyszerek közel egynegyede – például gombaellenes szerek, gyomorsavcsökkentők, sőt akár pszichiátriai készítmények – szintén módosíthatják a bélflóra összetételét.

„Sok készítményt évekig, akár évtizedekig is szednek a betegek. A hosszú távú alkalmazás, a magas dózis, az életkor, az általános egészségi állapot, az étrend és más egyidejűleg szedett gyógyszerek mind befolyásolják, hogy mennyire károsodik a bélflóra” – emeli ki a szakértő.

Hogyan válasszunk szimbiotikumot?

A szakgyógyszerész szerint érdemes megbízható, jól ismert gyártót választani, az életkornak megfelelő készítményt keresni, olyan terméket fogyasztani, amely minél többféle – legalább hét humán baktériumtörzset tartalmaz, prebiotikummal kiegészítve. Ugyanakkor a kúra alatt és azon túl is figyelni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

A tapasztalatok és a tudományos kutatások azt mutatják, hogy a mikrobiom egészsége kulcsfontosságú az általános közérzet, a betegségek megelőzése és a mentális stabilitás megőrzése szempontjából is. Ezért nemcsak antibiotikumos kezeléskor, hanem bármikor, amikor a szervezet fokozott megterhelésnek van kitéve, érdemes a szimbiotikumok fogyasztását fontolóra venni.  

c

Hűvös levegő, forró vita?

Milyen az ideális levegő és hőmérséklet a munkahelyen?

A munkahelyi környezet kialakításakor nemcsak a bútorok elrendezése vagy a világítás számít: a levegő hőmérséklete és tisztasága is kulcsfontosságú tényezők a dolgozók jó közérzete, hatékonysága és egészsége szempontjából.

„Az irodai, ülőmunkát végző alkalmazottak számára a fűtési időszakban általában 20 és 22 Celsius-fok közötti hőmérséklet számít megfelelőnek. Nyári időszakban a hűtés mértékét nem konkrét szám, hanem inkább irányelv határozza meg: ha a hőmérséklet tartósan meghaladja a 24 fokot, az már melegnek számít.”- emelte ki a Gree klímák műszaki kolléga, Lipták András. A munkáltatók felelőssége, hogy a munkakörnyezet hőmérséklete elősegítse az ott dolgozók koncentrációját, közérzetét és egészségét. A légkondicionáló berendezések elhelyezésénél fontos szempont, hogy a levegő ne közvetlenül az emberekre áramoljon. A készülék rendszeres karbantartása – például a szűrők és a belső elemek tisztítása – megelőzheti a kórokozók elszaporodását.

Hűtési időszakban a légkondi használatának egyik fő szabálya, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség lehetőleg ne haladja meg a 6–8 fokot. Ez azt jelenti például, hogy ha odakint 32 fokos hőség van, beltérben a 24–26 fok közötti értékek számítanak optimálisnak – ez kellően felfrissít, de nem terheli meg a szervezetet.

Amikor a klíma többet árt, mint használ

A túl intenzív hűtés káros következményekkel járhat. Ha a berendezés túl hidegre van állítva, vagy ha valaki hosszú ideig közvetlen huzatban ül, az könnyen ízületi panaszokhoz vagy gyulladásos megbetegedésekhez vezethet. Az extrém hőmérséklet-különbségek a szervezetet stresszhelyzetbe hozzák, és hozzájárulhatnak a megfázásos tünetek kialakulásához is. Azok számára, akik érzékenyebbek a klímaberendezésből érkező hűvös levegőre, javasolt, hogy ne közvetlenül a beltéri egység kifúvási irányában dolgozzanak.

A megfelelő irodai klíma kiválasztása sok tényezőtől függ. Figyelembe kell venni egyebek mellett az iroda méretét, elrendezését és a tájolását.

„Célszerű hűtés-, fűtéstechnikai szakember segítségét kérni az adott épülethez, irodához leginkább illeszkedő klímaberendezés meghatározásához” – hívta fel a figyelmet a Gree klímák műszaki szakembere.

Hol szeretnénk használni a klímát?

Kis irodák (20-50 m²) esetén a split klíma lehet az ideális választás, mivel egyszerűen telepíthető, halk működésű és könnyen szabályozható.

Közepes méretű irodákhoz (50-150 m²) több split klíma, multi-split vagy légcsatornás klímák jelentik a legjobb megoldást, mert ezek lehetővé teszik a több helyiségben történő, külön szabályozható hűtést, fűtést. Irodákban népszerű a kazettás mennyezeti beltéri egység, amely álmennyezetbe süllyeszthető és 360 fokban képes a hűvös, vagy meleg levegő befúvásra.

Nagyobb, egyterű irodák (150 m² felett) esetén nagyobb teljesítményű split, vagy VRF/VRV rendszerek biztosítják az optimális hőmérsékletet és a csendes működést. Ezek nagy teljesítményű rendszerek, amelyek egyetlen kültéri egységgel több, egymástól függetlenül szabályozható beltéri egységet képesek üzemeltetni hűtési és fűtési üzemmódban egyaránt. Az egyenletes hőmérséklet elosztás miatt a légcsatornás, vagy kazettás kivitel ajánlott.

A leggyakoribb hibák, amelyeket érdemes elkerülni az irodai klíma kiválasztásakor

A legfontosabb a pontos méretezés.

„Ha alulméretezett egy berendezés az iroda adottságaihoz képest, az nem tudja megfelelően lehűteni, vagy felfűteni a teret. Ezért folyamatosan dolgozni fog és ezáltal az élettartama is csökken. Ha túl nagy berendezést telepítenek, az magasabb energiafogyasztást és egyenetlen hűtést-fűtést eredményezhet” – magyarázta a Gree szakértője.

Célszerű a lehető legcsendesebb modelleket választani, amelyek nem zavarják a munkavégzést.

Levegőminőség hatása a komfortérzetre és produktivitásra

Az optimális levegőminőség az irodai dolgozók komfortérzetére és produktivitására is pozitív hatással van.

„Az elhasznált levegő ezzel szemben csökkenti a koncentrációt és fáradtságot okoz, akár fejfájáshoz is vezethet. A megfelelő szellőzés és légszűrés növelheti a munkavállalók produktivitását és javíthatja a munkahelyi közérzetet. Ezért a megfelelő klímarendszer kiválasztása nemcsak a hőmérséklet szabályozását, hanem a dolgozók egészségének és teljesítményének javítását is szolgálja” –– figyelmeztetett Lipták András.

A rendszeres takarítás és karbantartás kiemelt fontosságú a hatékony működéshez és az egészséges levegőminőség megtartásához.

„A készülékek többnyire már UV-C sterilizálóval vannak felszerelve, amelyek elpusztítják a baktériumokat és vírusokat. A Gree kínálatában elérhetőek olyan modellek is, amelyek képesek szabályozni a páratartalmat, ezáltal megakadályozzák a túl száraz levegő okozta kellemetlenségeket. A Gree Airy modellhez kiegészítőként egy hővisszanyerős friss levegő modul is csatlakoztatható, amely kifejezetten a külső friss levegő bejuttatására és a beltéri levegő minőségének javítására szolgál. A berendezés a kültérből friss levegőt szív be és egy szűrőrendszeren keresztül megtisztítja azt, majd egy hőcserélő segítségével előhűti vagy előmelegíti, mielőtt a helyiségbe juttatja. Az elhasznált belső levegőt pedig kivezeti a kültérbe. A folyamatos frisslevegő-ellátás hozzájárul a penész és egyéb gombák kialakulásának megelőzéséhez” – részletezte a Gree klímaprofija.  

Mindemellett légtisztító berendezések is hasznosak lehetnek. Az olyan kombinált berendezések, mint a Verty, eltávolítják a felesleges nedvességet a levegőből, csökkentve a páratartalmat, ami megakadályozza a penészgombák és poratkák szaporodását, javítva a belső klímát.

Egy megfelelően méretezett légkondicionáló berendezéssel ellátott irodában elérhetővé válik a dolgozók számára biztosítandó komfortos munkahelyi légkör, amely pozitívan hozzájárul a közérzet javításához és a hatékony munkavégzéshez.

c

A riasztás önmagában kevés: életmentő lehet a távfelügyelet

A legtöbben úgy vélik, elég a riasztó hangja a betörők távoltartására, ám önmagában kevés lehet. Valójában ráadásul egy modern riasztórendszer ennél jóval többet is tud.

„A riasztó ma már nem csak zajt csap, hanem valódi védelmet biztosít. Már a látványa is elriasztja az elkövetőket, így jelentősen csökkenti a betörés veszélyét. A megelőző hatása önmagában óriási érték, de ennél többre képes. A modern technológiának köszönhetően nemcsak jelzést kapunk, hanem élőben látjuk az eseményeket. Így perceken belül döntést tudunk hozni, hogy valódi vészhelyzetről van-e szó, és azonnal járőröket küldhetünk a helyszínre, akik akár tetten is érhetik a betörőket” – mondta Csalami János, az Elektronika Vonala Vagyonvédelem vezetője.

Sokan attól tartanak, hogy egy ilyen rendszer fenntartása drága. Csalami szerint a költségek nem magasak, különösen, ha azt nézzük, mennyire fontos lehet a gyors segítség kritikus helyzetekben.

„A távfelügyeleti szolgáltatások ma már mindenki számára elérhető áron biztosítanak valódi biztonságot, éjjel-nappal. Egyetlen sikeres közbelépés is bőven fedezi a rendszer fenntartásának költségeit, nem beszélve arról a megnyugvásról, amit a rendszer használata ad” – mondta a szakértő, aki hozzátette: az elektronikus vagyonvédelem ma már nem csak vállalatoknál, hanem családi házaknál és lakásoknál is alapvető fontosságú lehet. „Különösen hasznosak azok a rendszerek, amelyek nem csupán betörést jeleznek, hanem pánikjelzésre vagy orvosi vészhelyzetre is képesek reagálni. Ezekben a helyzetekben a gyors reagálás életet menthet.”

Két hét alatt három elfogás

Kecskeméten április végén, egy építkezésen két alkalommal is sikerült betörőket elfogni az Elektronika Vonala Zrt. távfelügyeleti rendszerének köszönhetően, amely nemcsak riasztásjelzést küldött, hanem élő videós képet is a diszpécsereknek, így a járőrök perceken belül a helyszínen tetten érték az elkövetőket. Gyöngyösön egy benzinkúton pedig május elején egy lopási kísérletet akadályozott meg a rendszer: az alkalmazott által aktivált pánikgomb jelzésére érkező járőr feltartóztatta a tolvajt.

c

Randiappot kapott a magyar gyártói szektor

A hazai kkv-szektorban tevékenykedő gyártóvállalkozások évtizedeken át a személyes kapcsolatépítésre támaszkodtak. A járvány azonban megmutatta, hogy az új gazdasági környezetben azok tudnak fennmaradni és növekedni, akik képesek alkalmazkodni az online működéshez is.

„Ebben a megváltozott helyzetben új típusú megoldásokra van szükség. A cél egy olyan szakmai közösség létrehozása, amely egyszerre kínál költséghatékony megoldásokat és valós kapcsolatépítési lehetőséget” – indokolta a platform elindításának ötletét Oplaznik Gabriella, a Profi Bérgyártás alapítója és ügyvezetője.

Miért jó modell a bérgyártás?

A bérgyártás a termelés egyik legköltséghatékonyabb formája. A lényege, hogy a gyártási láncban lévő vállalkozások csak azokat a részfeladatokat végzik el, amelyekben a legerősebbek, így rugalmasabban, hatékonyabban működnek.

„Ehhez azonban jól működő kapcsolatrendszerre van szükség – amit a járványhelyzet nagyrészt szétzilált. A termelési láncban – a tervezéstől a fejlesztésen át a gyártásig és az alkatrész-beszállításig – minden szinten szükség van specializált szereplőkre. A profibergyartas.hu célja, hogy helyreállítsa és modern alapokra helyezze ezeket a kapcsolatokat, figyelembe véve az új gazdasági és technológiai környezetet” – fogalmazott az ügyvezető.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid előtt generációkon át öröklődtek a partnerkapcsolatok, nem volt szükség tudatos értékesítésre.

„Ma már ez nem működik. A piac átalakult, az értékesítés is átköltözött az online térbe. A fiatal cégvezetők is elsősorban az internetes felületeken keresnek partnereket, gyors és megbízható megoldásokat várnak” – hangsúlyozta Oplaznik Gabriella, aki maga is több mint 26 éve dolgozik a bérgyártás területén.

A magyar gyártói szektor új „randi appja”

A profibergyartas.hu az első olyan online platform, amely kifejezetten a hazai gyártóvállalkozások összekapcsolását tűzte ki célul.

„A felület egy randi app a gyártóiparnak. Mindkét fél – a bérgyártók és a megrendelők – számára is olyan támogató szolgáltatásokat biztosítunk, amelyek valódi előnyt jelentenek. A cél, hogy könnyen, gyorsan és biztonságosan találjanak egymásra azok, akik valóban jól tudnak együtt dolgozni. A gyártóvállalkozások minősített tagként csatlakozhatnak, a rendszeres minősítések és ellenőrzések garantálják a megbízhatóságot és hosszú távon a szakmai színvonalat” – tette hozzá az ügyvezető.Az egyedi képességeknek ki kell tűnniük

A bérgyártás területén évente egy-két megbízható új partner megtalálása óriási jelentőségű lehet egy vállalat fennmaradása és hosszú távú prosperálása szempontjából.

„Az elismert, megbízható, jó bérgyártó pozíció eléréséhez nemcsak kiváló szakmai munkára van szükség, hanem arra is, hogy a vállalkozás képes legyen megmutatni az értékeit. Mi abban is segítünk, hogy a cégek jól pozícionálják magukat, megmutatjuk, hogyan tűnjenek ki a piacon, hogyan építsenek stabil partnerhálózatot.”

Oplaznik Gabriella elmondta azt is, hogy folyamatos mentorálással, tréningekkel, szakmai kiadványokkal segítik a vállalkozások fejlődését. Az alapító tagság most kedvezményes feltételekkel érhető el.

„A bérgyártásban mindig előre kell gondolkodni. Azok a vállalkozások, amelyek ma tudatosan építik kapcsolatrendszerüket, holnap stabilan tudnak növekedni.”

A piac átrendeződése minden vállalkozás számára kihívást jelent, de egyben új lehetőségeket is. Azok a cégek, amelyek alkalmazkodnak az új környezethez, és nyitottak az együttműködésre, hosszú távon stabilabb, kiszámíthatóbb működést érhetnek el.

c

Ezt tegyük foghúzás után – A legfontosabb tanácsok a fogorvostól

Bár a kezelőorvos minden esetben elmondja, hogy mire számíthatunk a műtét után, sajnos azonban sok páciens annyira fél, hogy később nehezen tudja felidézni az elmondottakat.

Dr. Farkas Mariann, a Fehér Dental fog- és szájbetegségek szakorvosa most részletes útmutatást ad arra vonatkozóan, hogyan támogathatjuk otthonról is a sebgyógyulást, és mikor kell mindenképpen orvoshoz fordulni.

Foghúzás után a tünetek, problémák és azok megoldási módja így könnyen követhető lesz. A legtöbb dolgot otthon is el tudjuk végezni, míg vannak olyan problémák, amikhez orvosi segítség kell.

„Fontos tudni, hogy bár a gyógyulási események, amik lezajlanak, minden esetben hasonlóak lesznek, de a körülmények egyénre szabottak, ezért kisebb-nagyobb eltérések előfordulnak.” – emelte ki a fogorvos.

Amit mindenképpen be kell tartani a foghúzás után

– A sebet nyalogatni, öblögetni, szívogatni nem szabad! Ha a felső állcsonton történő húzásnál az arcüreget zárták, akkor tilos az orrfújás is!

– Alkohol, kávé, dohányzás kerülendő!

– Kis magvas ételeket, joghurtot, tejterméket ne fogyasszon!

– Szauna, erőteljesebb emelés, cipelés kerülendő!

– Magas párnán aludjon!

A kritikus első 24 óra

A foghúzást követő első 24 óra kulcsfontosságú. Ilyenkor megindul a vérrögképződés, amely a gyógyulás első lépése.

„Fontos, hogy a páciensek kerüljék a szívóhatást kiváltó tevékenységeket – például a szívószál használatát, vagy öblögetést –, ezek ugyanis eltávolíthatják a frissen képződött vérrögöt, ami „száraz seb” kialakulásához vezethet, komoly fájdalmat okozva.” – javasolta a szakorvos.

A duzzanat (ödéma) normális posztoperatív szöveti reakció a műtétre, például a foghúzásra. Egyes esetekben (mint például egy bölcsességfog eltávolítása) a kialakuló megnagyobbodás mértéke nagyobb lehet, más esetekben (egyszerű fogeltávolítás) a kialakuló ödéma jelentéktelen és lényegében észrevehetetlen.

A foghúzás után kialakuló duzzanat leghatékonyabb csökkentése:

– Helyezzünk egy jégzacskót konyharuhába az arc külső részére arra a helyre, ahol a fogat eltávolították.
– Hagyjuk a csomagot a helyén 10 percig, majd 10-15 percig szüneteltessük a jegelést.
– Érdemes pár órán keresztül folytatni ezeket a ciklusokat.
– Kerüljük a szélsőséges hőmérséklet kialakulását, mert fagyást okozhat.
– Törekedjünk arra, hogy a fej felemelve legyen, még hanyatt is. Ez segít minimalizálni a fej vérnyomását, és ezáltal csökkenti a műtét utáni duzzanat kialakulását.
– Hajolgatás, nehéz dolgok emelése ugyancsak tilos.

Ezeket a fájdalomcsillapítókat válasszuk:

– Diklofenák származékok (Cataflam Dolo 25 mg) – Vény nélkül kapható, gyorsan ható gyulladásgátló, fájdalomcsillapító.
– Ibuprofen tartalmúak (Advil, Algoflex) – Gyulladáscsökkentő hatása miatt az egyik legjobb választás.
– Paracetamol tartalmúak (Panadol, Rubophen) – Fájdalomcsillapító, de gyulladáscsökkentő hatása nincs.

A foghúzás követő 1-3. nap

„Az első napokban fontos a száj higiénéje, ám óvatosan kell eljárni. A varratok felületét ugyanúgy tisztítjuk, mint a fogakat: lágy sörtéjű, kis fejű fogkefével, fogkrémmel. Apró körkörös mozdulatokkal finoman, nehogy a szálak kibomoljanak, kimossuk, fellazítjuk a lepedéket, majd egy óvatos öblítéssel eltávolítjuk azt.” – mutatott rá Dr. Farkas Mariann.

Antibiotikumra lehet szükség, ha fertőzésre utaló jelek jelennek meg a szájban:- Szárazon gyógyul a seb
– Fokozott fájdalom vagy duzzanat 5 nap után
– Rossz íz vagy szag a szájban
– Genny megjelenése
– 38°C feletti testhőmérséklet

Teendők a következő napokban és hetekben

A 4-7. napon már húzódik össze a seb, fájdalom nem érzékelhető, inkább csak érzékeny a húzás helye.

„Ritka szövődmény lehet a véraláfutás megjelenése – különböző intenzitással és elszíneződéssel -, mint normális posztoperatív jelenség, kialakulása azonban nem a fertőzés jele.” – tette hozzá a szakember.

Ez látható maradhat 10 napig, de ritka esetekben akár 2-3 hétig is eltarthat a sebgyógyulás. A 2-4. héten már egyre kevésbé fog gondot okozni a foghúzás helye, a lágyrészek is begyógyulnak, a fog helyén lévő nyílás mérete pedig fokozatosan csökken, a csontszövetnek azonban 6-8 hónapra is szüksége lehet a teljes gyógyuláshoz.

Ezeknek a tanácsoknak a betartásával gyors és problémamentes gyógyulást érhetünk el.

c

A kortalan nő titka – Dobó Kata új fejezetet nyitott az életében

Az 51 éves gyönyörű színésznő szerint sokak életét a külvilág irányítja – az onnan érkező impulzusoktól várják a megerősítést akár nőiességükben, anyaként vagy karrierben.

Miközben ha megerősítjük, megszeretjük önmagunkat annyira, hogy meg tudjuk adni magunknak a korábban kívülről várt elismeréseket az egyértelműen egy harmónikusabb életvitelhez vezet, ami ebben a próbatételekkel teli élethelyzetben is nagyon nagy segítség lehet a nők számára.

A külső-belső harmónia az, ami igazán számít, és amit minden életszakaszban ápolni kell.A változókor minden nő életének természetes szakasza, amely hormonális változásokkal jár. A nőiesség megőrzéséhez a felkészülés lehet a kulcs ebben az időszakban. Dobó Kata azt vallja, hogy ez nem egy lezárás, hanem egy új kezdet lehet, amelyben ugyanúgy harmóniában élhetünk a testünkkel.

Mindig is hittem abban, hogy a szépség nem kor függvénye. A külső-belső harmónia az, ami igazán számít, és amit minden életszakaszban ápolnunk kell” – fogalmazott a színésznő.

45 éves koromban szerettem meg feltétel nélkül önmagam, – egészen másképp fest a világ, amikor ez megtörténik az emberrel” – hangsúlyozta a Pokoli rokonok sztárja. Hisz abban, hogy a belső változás ereje visszatükröződik a külső megjelenésben is.

„Korábban sokszor mások elvárásaihoz próbáltam igazodni, a külső körülményektől tettem függővé, hogyan érzem magam. De éreztem, hogy többről kell, hogy szóljon az élet – nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé kell élni. Ha elfogadod önmagad, akkor elfogadóbb leszel a körülötted lévő világgal is. Ezzel az új gondolatisággal a puzzle darabok a helyükre kerültek. Minden korszaknak vannak nagyon nehéz és szép pillanatai is,- de a belső építkezés nagyon meg tudja támasztani az embert a kihívások közepette is. Aki magabiztosabb, az szebbnek is látja magát.”

Dobó Kata önismereti útja során egyre fontosabbá vált számára a vitalitás megőrzése, a minőségi élet támogatása és a természetes megoldások keresése. Ezért is tud azonosulni a Seven Sekina DIVA termékcsalád küldetésével, amely a változókorra való tudatos felkészülést és a nőiesség megőrzését helyezi a középpontba. A termékcsalád szlogenje – „Őrizd meg a benned élő dívát – a változás küszöbén is” – egy olyan üzenet, amelyet ő maga is teljes szívvel magáénak érez.

„Mindig is odafigyeltem arra, hogy milyen hatóanyagokat viszek be a szervezetembe, és hiszek abban, hogy a természet erejével hosszú távon is megőrizhetjük a vitalitásunkat” – osztotta meg tapasztalatait Dobó Kata. „A márka – amit magam is használok – filozófiája nagyon közel áll hozzám. ‘A seven’, vagyis a hetes szám azt jelenti: jó úton jársz; a Sekina pedig a test, a lélek és a szellem gyógyításának angyala. Hiszek abban, hogy az a szemlélet, amit a márka képvisel – Hatékonyság az előtérben, tudomány a háttérben – valódi értéket ad. A DIVA termékcsalád kutatásokkal igazolt, minőségi összetevőkkel dolgozik, és pontosan azt nyújtja, amit én is keresek: megbízható, természetes támogatást a női test változó igényeire. Hiszem, hogy a szervezet mindig jelzi, hogy mire van szüksége, és ezekre a jelekre figyelni kell. Egy idő után mindenből kevesebb termelődik a szervezetünkben, ezért tudatosan vissza kell pótolnunk mindazt, amit elvesztünk.”

Seven Sekina DIVA termékcsalád különlegessége, hogy célzott hatású kollagénekkel támogatja a rászoruló szöveteket, emellett a változókor tüneteinek enyhítésére is hatékony formulát kínál. Mindezek kiegészülnek óceáni gyöngyporral mely segít a szervezetnek saját kollagéntermelését is ösztönözni.

„A legfontosabb, hogy minden nő tudja: ebben az időszakban is lehetünk sugárzóak, energikusak és önazonosak. A DIVA pedig pontosan ezt segíti. A Harmony nevű termék hivatott a tüneteket enyhíteni, segíti a mentális frissesség megőrzését, csökkenti a stresszt és támogatja a hormonális egyensúlyt. A DIVA kollagénválogatás pedig olyan problémákat céloz meg, mint a csontok gyengülése, izomvesztés, bőr rugalmasságának csökkenése. Biztos vagyok benne, hogy a közelgő változókor nem akadály, hanem egy új lehetőség arra, hogy tudatos és magabiztos nőkké váljunk” – fogalmazott Dobó Kata.

A cikkben szereplő termék és interjúalany megjelenése fizetett együttműködésen alapul.
(A szerkesztőség a tartalom előállításáért nem részesült anyagi ellenszolgáltatásban.)

c

VinAgora Prestige, az aranyérmes borok kóstolója

A VinAgora Nemzetközi Borverseny szigorú szabályai garantálják a minőséget, egyben a palackokra ragasztott éremmatrica hitelességét. Az aranyérmes borok minden évben a legmagasabb szakmai színvonalat képviselik, melyeket szakértő, nemzetközi zsűri értékel. Ezen az eseményen a pincészetek csúcsborai lesznek elérhetőek egy helyen, egy napon át.

És ez még nem minden, mert a rendezvény alatt 48 hazai borász fogja személyesen bemutatni aranyérmes borát, de természetesen a közel 25, szintén aranyérmes külföldi bor kóstolására is lehetőség nyílik.

Az érmes borok kóstolója megköveteli az exkluzív környezetet. A VinAgora Prestige-nek a Winehub Borközpont impozáns borszaküzlete és Cut & Barrel bisztrója ad otthont.

Időpont: május 15. csütörtök 16:00 – 21:00 (A borászok 20:30-kor töltik ki az utolsó pohár borokat.)

Helyszín: Winehub Borközpont,1036 Budapest, Pacsirtamező u. 41.

Jegyvásárlás: https://shorturl.at/XY2af

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/996310238592535

A kóstolón való részvétel előzetes jegyvásárláshoz kötött, melyet online vagy a helyszínen is meg lehet vásárolni. Kiváló minőségű kóstolópoharat a helyszínen 2000 forint (készpénz) kaució ellenében lehet bérelni, mely természetesen visszajár.

Kiállító borászok:

Androsics Birtok
Blum Pince
Borbély Családi Pincészet
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet
Chateau Rúbaň
Csányi Pincészet
Danubiana Borászat
Egri Korona Borház
Éliás Birtok
Érseki Számvevőség
Eszterbauer Borászat
Fehérvári Birtok
Fodor Borbirtok
Font Pincészet
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
Gáspár Pincészet
Grand Tokaj
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok
Haraszthy Pincészet
Herold Pince
Iris Pincészet
Juhász Testvérek Pincészete
Káldi Borászat
Kappel Családi Pince
Kisbaka Családi Borbirtok
Koch Borászat
Kővágó Pince
Lavici Borházak
Lelovits Tamás Pincészete
Matias Borház
Papp-Vin Bt
Riczu Tamás Borászata
Schieber Borászat
SkizoBor
Szebedinszky Szőlőbirtok
Szeleshát Borászat
Szende Pince
Szentpéteri Borpince
Thummerer Pincészet
Tornai Pincészet
Tóth és Tóth Debrői Borok
TÓTHBORBIRTOK
Törley Pezsgőpincészet
Tringa Borince
Villányi Borbarátok
Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
Werner Pince

c

Erdélyi csapat nyerte a „Magyarország étele 2025” versenyt

A verseny döntőjére Szolnokon, a Magyar Gasztronómia Napja keretében került sor, a Tisza parti város második alkalommal adott otthont az eseménynek. A fináléban összesen 16 csapat mutathatta meg, mire képesek a hazai és határon túli magyar konyha mesterei. Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke azzal a céllal hívta életre az eseményt, hogy bemutassák a magyar gasztronómia sokszínűségét, a legfrissebb innovációkat.

Az idei verseny tematikáját az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” inspirálták. A cél az volt, hogy a séfek új, kreatív magyar fogásokat alkossanak, amelyek méltó módon képviselik a nemzeti gasztronómiai identitást.

Kizárólag helyi alapanyagok a nyertes fogásban

Az erdélyi Farkaslakáról érkezett Balázs Hunor séf és Laczkó Szilárd Botond séfhelyettes alkotását találta a legméltóbbnak a szakmai zsűri arra, hogy viselje a „Magyarország étele 2025” címet.

„Egy összeszokott csapat vagyunk. Nagy álmunk volt, hogy egyszer részt vehessünk egy ilyen rangos eseményen. Nagyon örülünk, hogy beneveztünk, és még inkább annak, hogy sikerült megnyernünk a versenyt” – nyilatkozta a győztes séf, Balázs Hunor.

„Kun földeken barangolva” nevű fogás egy valódi ízutazás: pirított szenes-nemes bárányrolád, vadalmaforgáccsal füstölve, hecsedlis barnamártásban úsztatva. Erős Pistával sütött márványos kosárkába töltött, ízletes paszternákpüré, birsalmapálinkával pirított erdei mogyoró morzsával megszórva, pankós csicseriborsó fasírttal. Narancsos répakrémre fektetett, habzó vajban pirított bébi zöldségekkel.

„Arra törekedtünk, hogy az ízvilággal tűnjünk ki, és a lehető legmagasabb színvonalon mutassuk be a helyi alapanyagokban rejlő lehetőségeket. Minden hozzávalót 50 kilométeres körzetből szereztünk be, helyi termelőktől, a báránytól a Hargitához köthető erdei mogyoróigAz ételt kimondottan erre a versenyre alkottuk meg, igyekztünk odafigyelni arra is, hogy a tavasz színei tükröződjenek a tányéron” – tette hozzá Balázs Hunor. „Az erdélyi konyha szerves része a magyar konyhának, mindent a nagyszüleinktől tanultunk és ezeket az ízeket próbáljuk tovább vinni.”

A versenyben kötelező elemként szerepelt az Erős Pista, a pálinka, a szatmári malom lisztje, a Naszálytej Zrt. laktózmentes vaj, valamint bárány- vagy juhhús. A Pásztortűz csapat minden kötelező hozzávalót kreatívan épített be a fogásba.

Összefogás és támogatás a siker mögött

Balázs Hunor séf, és Laczkó Szilárd Botond séfhelyettes a mindennapokban a farkaslakai Kotyogó Étterem családias csapatát erősík. „A tulajdonosok, Kovács István és Kovács Cecília mindenben támogatott minket, segítették a versenyre való felkészülést. De nagyon sokat köszönhetünk a családjainknak és mentorainknak is – Asztalos Istvánnak, aki mindig biztatott minket, hogy vegyünk részt a megmérettetésen és Szabó Béla séfnek, aki szintén a kezdetektől támogatott és ösztönzött bennünket” – hangsúlyozta Balázs Hunor.

A győztes séf nem most aratott először diadalt, korábban az első helyen végzett a Kápolnásnyéken rendezett Fishing & Hunting Vadász randevú a főzőversenyen, idén pedig elnyerte a 2025 etnikumi konyha legjobb magyar séfje címet.

A nyertes étel receptúráját június 4-én, egy Szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez, de rövidesen elérhető lesz a Kotyogó Étterem étlapján is, így az arra járók is megkóstolhatják, milyen az, amikor Székelyföld ízei és a magyar csúcsgasztronómia találkoznak egy tányéron.

c

Két új szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

A Litkai Gergő fenntarthatósági nagykövet nevével fémjelzett Mátra Túraközpont és a Berzi Birtok ezentúl a legjobbak között szerepelhetnek – nemcsak a térségben, hanem nemzetközi szinten is. A minősítést elnyert szálláshelyek kiemelt megjelenést kapnak a Booking.com és az Expedia.com felületein, valamint a www.i-dest.com turisztikai platformon is.

A Mátra Túraközpont (https://matraturakozpont.hu/), amely Parádsasváron várja az aktív pihenésre vágyó vendégeket, platinum minősítést szerzett – ez a legmagasabb elismerési szint. A szálláshely különlegessége, hogy tulajdonosa Litkai Gergő, fenntarthatósági nagykövet és a Dumaszínház művészeti vezetője, aki maga is elkötelezett a környezettudatos életmód és a környezeti fenntarthatóság népszerűsítése mellett.

A Berzi Birtok (https://www.berzibirtok.hu) a világörökségi Tokaji Történelmi Borvidéken, Mádon található, és ezüst minősítést szerzett. A birtok évek óta nagy hangsúlyt fektet a helyi értékekre, az energiahatékony működésre, valamint arra, hogy vendégeit a felelős turizmus irányába terelje. 2024 nyarán a birtok menedzsmentje pilot projektet indított a Green Destinations magyarországi képviseletével, az Innotime Hungary Kft.-vel. A közös kezdeményezés célja, hogy bemutassák, hogyan lehet a fenntarthatósági lépéseket érthetően és hitelesen kommunikálni a helyi lakosság és a turisták felé. A projekt egyedisége abban rejlik, hogy nemcsak a környezeti intézkedésekre, hanem azok társadalmi elfogadottságára is figyelmet fordít. 

A Good Travel Seal minősítés nem csupán egy logó a bejárati ajtón – ez a védjegy garantálja, hogy az adott szolgáltató komolyan veszi a fenntarthatóság három pillérét: a környezeti felelősséget, a társadalmi szerepvállalást és a gazdasági fenntarthatóságot. A tanúsítvány elnyerése egy független auditon alapul, amely során több mint 80 szempont alapján értékelik a szolgáltató működését.

A tanúsítvánnyal rendelkező szálláshelyek láthatóbbá válnak a fenntartható turizmust kereső utazók számára – mind a nemzetközi foglalóplatformokon, mint a Booking.com, mind pedig a fenntartható turizmus globális adatbázisában, az i-dest.com oldalon.

A díjazott szálláshelyek példát mutatnak arra, hogyan lehet a természeti és kulturális értékeket úgy hasznosítani, hogy közben a jövő generációi számára is megőrizzük őket.