c

Duna-parti Four Points by Sheraton szállodát nyit Budapesten az Accent Hotels

Júniusban nyílik meg a város első Four Points by Sheraton Budapest Danube szállodája a XIII. kerület szívében. A szállodát az Accent Hotel Management üzemelteti egy lakó- és kereskedelmi területeket is magában foglaló multifunkcionális ingatlanfejlesztés részeként. Az új komplexum építése a tervek szerint halad, és a szálloda várhatóan a nyári szezon elején fogadhatja első vendégeit.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy az Accent Hotel Managementet választották az első Four Points by Sheraton szálloda üzemeltetésére a fővárosban. A Marriott International által biztosított franchise, valamint a mi szakmai üzemeltetési hátterünk és széles körű helyismeretünk garancia a szálloda hosszú távú sikerére. Büszkén jelentjük be, hogy a Four Points by Sheraton Budapest Danube szállodával 27-re nőtt az Accent Hotel Management által Magyarországon és Ausztriában üzemeltetett szállodák száma. A szálloda vezetésével Hegedűs Dávidot bíztuk meg, aki a magyar főváros piacát kiválóan ismerő, nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakember, és hosszú ideje szállodaláncunk meghatározó tagja” –
mondta el Kerek Péter, az Accent Hotel Management stratégiáért felelős ügyvezető helyettese.

„Örömmel üdvözöljük a Four Points by Sheraton Budapest Danube szállodát a vegyes koncepciójú Duna Pearl komplexumban. A Duna gyöngyszemeként ismert Duna Pearl Újlipótvárosban, a XIII. kerület kiemelten értékes területén található. A komplexum közvetlenül a Margit-szigettel szemben helyezkedik el; a Váci út, ahol a kerület központja, a metró és a fontos üzleti központok találhatók, gyalogosan is megközelíthető. A Margit-szigettel szemben, a kerület legnagyobb parkjával, a Szent István parkkal szomszédos Duna Pearl a Duna-parton kel életre különlegesen kialakított lakóházakkal és zöld tetőkertekkel. Kedvező elhelyezkedésével, szállodai és kereskedelmi területeivel a Duna Pearl a városrész új központjává emelkedik.

A tágas, nagy belső terekkel rendelkező lakásoknak, a Dunára nyíló kilátást maximálisan kihasználó, speciálisan kialakított teraszoknak és erkélyeknek, a projekt középpontjában álló zöld udvarnak és közösségi tereknek köszönhetően a Duna Pearl átlagon felüli színvonalat ígér befektetőinek” – tette hozzá Kaan Yücel, a Polat Holding vezérigazgatója.

Az egyedi tájolásnak köszönhetően a 105 szoba közel háromnegyedéből gyönyörű kilátás nyílik a Dunára, a népszerű belvárosi oázisra, a Margit-szigetre és a Budai-hegyekre, míg a felsőbb emeleteken két junior lakosztály került kialakításra. Elhelyezkedéséből adódóan a hotel vendégei nyugodt és csendes környezetet élvezhetnek, de gyalog vagy tömegközlekedéssel pillanatokon belül a nyüzsgő városközpontban találhatják magukat.

A szálloda digitalizált megoldásai tovább emelik a vendégek kényelmét, a modern technológia pedig egyedülálló kohéziót alkot a különleges dizájnnal, melyben eredeti korabeli poszterek és korhű berendezési tárgyak idézik meg a 60-as és 70-es évek hangulatát a szobákban és a közösségi terekben egyaránt. A hotel szolgáltatásai és szobáinak felszereltsége tökéletes megoldást kínál az üzleti utazóknak, akik a környéken keresnek szállást, míg az 50 fős meeting terem maradéktalanul kiszolgálja a közepes méretű rendezvények igényeit.

Testmozgásra vágyó vendégek számára felszerelt edzőterem áll rendelkezésre. A 9. emeleten található, 40 fő befogadására alkalmas tetőtéri bár a szálloda vendégeit és a budapesti közönséget egyaránt várja.

„Örülünk, hogy megbízható partnereinkkel, az Accent Hotel Managementtel és a Polat Grouppal együttműködve Four Points by Sheraton márkánkat a dinamikusan fejlődő budapesti szállodapiacon is bevezethetjük. A Marriott International jelentős piaci pozícióval rendelkezik Magyarországon a 30 márkából álló portfóliónk hat szállodájával. A következő két évben további bővülés várható, példaként említve a Dorothea Hotelt, az Autograph Collectiont és a W Budapestet. A Four Points by Sheraton Budapest Danube jellegzetes, időtlen, praktikus és laza hangulatot kínál minden utazó számára” – mondta Silvija Lovreta, a Marriott International délkelet-európai nemzetközi szállodafejlesztési vezetője.

„A Four Points by Sheraton Budapest Danube időtálló stílust és modern, minden igényt kielégítő panorámás szobákat kínál vendégeinknek, tetőbárunk pedig páratlan találkozóhely lesz a Duna pesti oldalán” – tette hozzá Hegedűs Dávid, a Four Points by Sheraton Budapest Danube szálloda igazgatója.

c

A Budapest Tuning ötletpályázatról

Különleges városélményt nyújtó kulturális programok, művészeti produkciók és kísérleti városi projektek megvalósítására indított második alkalommal ötletpályázatot Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand nZrt.; a jelentkezési határidő április harmadika.

A Budapest Brand nZrt. pénteki közleménye szerint a Budapest Tuning ötletpályázat izgalmas szabadtéri aktivitások, találkozási pontok és közösségi funkciók létrejöttét ösztönzi szerte a fővárosban. A pályázat célja, hogy a kiválasztott projektek új, rendhagyó városhasználati helyzeteket teremtsenek, akár időszakos vagy kisebb léptékű végleges beavatkozások megvalósításával.

A pályázatban két kategóriát hoztak létre: pár napos szabadtéri program tervezésére a pályázható maximális összeg projektenként bruttó 3 millió forint, a nagyobb léptékű projektekre bruttó 10 millió forint.

Pályázni egyénileg vagy csapatban, de akár a lakóközösséggel együtt is lehet, a szervezők civil szervezetek, egyesületek, városi kollektívák, fesztiválszervezők, kis- és nagyvállalkozások jelentkezését is várják.

A sikeres projektek 2023. június 1. és október 31. között valósulnak meg szerte Budapesten.

A jelentkezőket a www.budapesttuning.hu weboldalon digitális tudástár, nyomtatványok mintái, szakemberek tippjei és javaslatai is várják a költségtervezéstől a közterület-foglalásig, de a pályázók a kommunikációban is segítséget kapnak.

c

Nyíregyházi Állatpark: Mishmi-takin született

Állatkertekben igazi ritkaságnak számítanak, hiszen a világon mindösszesen 175 egyed kerül bemutatásra, közülük 7 itt, Nyíregyházán.

A Nyíregyházi Állatpark Mishmi-takin tenyészbikája 2009-ben érkezett Németországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében, majd nőivarú társai 2014-ben jöttek Franciaországból, s 2017-től sikeresen gyarapodik állományuk, ami azért is fontos mert a természetben mindösszesen 3500 egyed él, és a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is fenyegetett kategóriába tartoznak.

Természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, ezért az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat.

A Mishmi takinok (Budorcas taxicolor) a természetben a Himalája keleti vidékén élnek, változatos élőhelyeken, 1000 -3000 m tengerszint magasság között. A hideg ellen nemcsak vastag bundájukkal védekeznek, de a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) is segíti őket, mivel az előmelegíti a belélegzésre kerülő levegőt.

Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek s testtömegük akár a 350kg-ot is elérheti.

Növényevő állatok, melyek mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. A csordákban elsősorban a nősténynek és fiatal hímek élnek, az ivarérett hímek többnyire magányos életmódot folytatnak. Bár első ránézésre a bölényekre és a szarvasmarhákra hasonlítanak ezek a furcsa külsejű állatok,  valójában azonban a juhok és a kecskék állnak  rokonságban legközelebb hozzájuk.

A takin csapat legifjabb tagja 220 napi vemhesség után jött a világra- s pár órával a születése után már lábra is állt. Az 1 hónapos  kis állatot anyja naponta többször szoptatja, egészen 9 hónapos koráig.

c

A Masszőr Olimpia újraértelmezi a masszázstechnikák világát

Egy szakma korlátlan növekedési és fejlődési lehetőségekkel

Magyarországon több mint 60-féle masszázstechnika ismert. Ezek egy része már néhány nap, illetve hét alatt elsajátítható, a gyógymasszőrök pedig egy kétéves komplex képzés után nyújtanak széles körű és szakszerű kezeléseket, hogy segítsék ügyfeleik fizikai és mentális egészségének megőrzését és javítását.
A masszőrök folyamatosan képezhetik magukat. Az új ismeretek összetettebbé teszik a tudást és hatékonyabbá a kezeléseket, ami idővel növelheti a szakmai elismertséget, és lehetőséget teremt a karrier magasabb szintre emelésére.

„A masszázsterápia előnye, hogy nincs nagy hely-, illetve eszközigénye. Egy képzett masszőr akár 6-24 hónap alatt jövedelmező vállalkozást építhet fel, hiszen egyre több ember ismeri fel a fizikai és a mentális jóllét fenntartásának fontosságát, ezért a képzett masszázsterapeuták iránti igény folyamatosan nő” – avat be a részletekbe Simon Marcsi, a Másodállás Start vezetője, az első alkalommal megrendezésre kerülő Masszőr Olimpia ötletgazdája és szervezője.

A Masszőr Olimpián a kivételes tehetségeket keresik és jutalmazzák

A masszőrök elsősorban az egészségmegőrzés és a személyes fejlődés lehetőségét keresik ezen a pályán, és az ügyfeleik fizikai és mentális igényeihez igazodva, személyre szabott masszázskezeléseket nyújtanak. A masszázs növekvő népszerűsége ellenére a masszőrök gyakran elszigetelten, a megérdemelt támogatás és elismerés nélkül dolgoznak.

A Masszőr Olimpia résztvevői lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák készségeiket és képességeiket a szakembereknek, illetve a nagyközönségnek, amivel növelhetik az ismertségüket és az önbizalmukat, értékes tapasztalatokat szerezhetnek, emellett új kapcsolatokra is szert tehetnek, amelyek további üzleti lehetőségeket nyithatnak meg, illetve előnyt jelentenek az ügyfélszerzésben.

„A Masszőr Olimpia páratlan lehetőség a masszázs művészetének és elkötelezett szakembereinek tiszteletére. A célunk felhívni a figyelmet a szakmára és ösztönözni másokat arra, hogy ezen a hálás területen építsenek karriert, hozzájárulva egy egészségesebb, boldogabb világhoz.Egy masszázsterapeutának intuitívnak és kreatívnak kell lennie, hogy érzékelje a kliens fizikai és mentális állapotát, és ennek megfelelően alakítsa ki a masszázskezelést. A Masszőr Olimpián ezeket a kivételes tehetségeket keressük, bátorítjuk és jutalmazzuk” – tette hozzá az első Masszőr Olimpia szervezője.

A verseny esélyt ad a nemzetközi elismerésre

A Masszőr Olimpia a Nemzetközi Masszőr Verseny kritériumai szerint zajlik. A masszőrök meghatározott színvonalú szakmai videók beküldésével nevezhetnek és mutathatják meg a szakmai felkészültségüket. A versenyre 2023. április 5-ig lehet jelentkezni. Az érdeklődők a https://masodallas.net/masszorolimpia2023/ oldalon regisztrálhatnak.

A Masszőr Olimpia győztese részt vehet a koppenhágai Nemzetközi Masszőr Versenyen, ami akár európai ismertséget is hozhat számára.

„Hiszünk abban, hogy minden ember megérdemli az egészséget és a betegségek nélküli életet. A Masszőr Olimpiával ezt az üzenetet szeretnénk minél több emberhez eljuttatni” – zárta gondolatait a Masszőr Olimpia szervezője.

Fotók (forrás: Másodállás Start)

c

Magyar innováció a turizmus digitalizációjában

A fogyasztói igények változására reagál és a fenntarthatóságra épít az új, magyar fejlesztésű integrált turisztikai menedzsment rendszer, az I-Dest. A fejlesztők célja, hogy már a 2023-as turisztikai szezon kezdetére új korszakot nyissanak a fenntartható és hozzáférhető turizmusban. 

Az elmúlt időszakban egyre természetesebbé vált a mobilapplikációk használata, a kereskedelmi appok egyre több területen válnak nélkülözhetetlenné. A turizmusban már több mint másfél évtizede megjelentek azok az alkalmazások, amelyek a látogatói élményt kívánták javítani, azonban nagyrészt a felhasználói igények részletes ismerete nélkül történtek a fejlesztések. Az Innotime Hungary Kft. 2022-ben végzett országos primer felmérése igazolta azt a hipotézist, miszerint a látogatóknak csak egy kis része használja ezeket az applikációkat, legyenek azok városfelfedezések, kincskereső programok, túra alkalmazások vagy kiállítási tárlatvezetések. 

A hazai és külföldi felhasználási szokásokat, trendeket, valamint az elkövetkező években jelentkező egyre sürgetőbb felhasználói és menedzsment igényeket összesítve indította el az Innotime Hungary Kft az I-Dest fejlesztését.

A program újdonsága, hogy egyszerre tudja kiszolgálni a turisták, a szolgáltatók valamint a desztináció menedzsmentjében résztvevő szakemberek igényeit. A felhasználói igények rugalmas követését egy minden korábbinál komplexebb információs és döntéstámogató keretrendszer szolgálja ki, miközben a nagyközönség számára elérhető multiplatformú felület (app és web) minden olyan élményelemet biztosít, amelyet a közönség elvár – pl. múltidéző AR tartalmakat, 360 fokos virtuális sétákat, audioguide-ot, a helyszínekhez rendelt játékokat, felnőtt és gyerek tartalmakat ugyanahhoz a helyszínhez kapcsolódóan, stb. 

Ugyancsak újdonság, hogy az érintett szereplők valós idejű kommunikációt is folytathatnak (pl. a turista jelezheti, hogy a túraútvonalon váratlan akadályba, veszélybe ütközött, a szolgáltatók akár  okosórás push üzenetben informálhatják egymást a szabad kapacitásokról vagy éppen a váratlan üzemszünetről, ez a valós idejű irányított információáramlás pedig egyszerre szolgálja a vendég elégedettségét és a szolgáltatók valamint a desztinációmenedzsment azonnali, problémaorientált kommunikációját.

Az I-Dest legfontosabb hívószava a fenntarthatóság, a fejlesztő a Green Destinations magyarországi képviselőjeként valamennyi szempontot, szolgáltatást, vonzerőt egy fenntarthatósági keretrendszerbe szervez, melynek kimenete egyszerre ajánlat és fejlesztési cél. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a turisták egyre tudatosabban választják a fenntartható turisztikai szolgáltatásokat (a booking.com 2022. évi fenntarthatósági jelentése szerint az utazók 82%-a). A minél fenntarthatóbb kirándulások, nyaralások megszervezését, így az utazási élmény teljessé tételét egy fenntartható turizmus utazásszervező modul teszi teljessé, miközben a szolgáltatók számára támogatást nyújt a kínálatuk újrastrukturálására, bővítésére, a vendégigényekhez való alkalmazkodásra a fenntarthatóság, a hozzáférhetőség és a szolgáltatások terén is. 

Az I-Dest hatékony segítséget nyújt a települések, desztinációk turisztikai menedzsment munkájához is: miközben a felhasználói reakciók elemzése, a vendégmozgások lekövetése, a vendégigények, szokások komplex monitoringja jelentősen hozzájárul a minél hatékonyabb turisztikai termékfejlesztéshez és desztinációmarketinghez, a fenntarthatósági és hozzáférhetőségi modulok kumulált adatai a hosszú távú tervezést segítik. 

Az I-Dest 1.0-ás verziója Bodrogkeresztúron debütált, de folyamatos a fejlesztése, hiszen a cél, hogy a turisztikai szezon kezdetére komplex legyen a rendszer, amely a tervek szerint párhuzamosan jelenik meg a hazai és a nemzetközi turisztikai piacon. 

c

Európa legjobbja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Az ACI minden évben több mint 30 teljesítménymutatót vizsgáló felméréssel térképezi fel világszerte 400 nemzetközi repülőtér szolgáltatásainak minőségét. Ez alapján tavaly minden negyedévben kimagasló eredményt ért el a budapesti repülőtér; a pontszámok minden korábbi értéket és a régiós versenytársak pontjait is túlszárnyalták. Az utasok általános elégedettségi szintje egész évben ötös skálán 4 pontot meghaladó értéken állt, és jelentősen magasabb volt, mint a legforgalmasabb 2019-es évben – ismertette a Budapest Airport.

A Budapest Airport által az elmúlt 4 évben végzett fejlesztések értéke 2022 év végére elérte a 90 milliárd forintot, 2023 tavaszára pedig a 100 milliárdot is meghaladja majd. A fejlesztések között kapacitásbővítő, infrastrukturális, fenntarthatósági és egyéb, utasélményt növelő beruházások is találhatók.

A Budapest Airport tavaly zsinórban kilencedszer nyerte el a Skytrax Kelet-Európa legjobb repülőtere díját, az utóbbi évek fejlesztései nyomán pedig a repülőtér a Családbarát Hely tanúsító védjegyet is megkapta. Tavaly rangos elismerésben részesült a cargo üzletág is, amikor elnyerte az Air Cargo News Awards Az év cargo repülőtere díját, lekörözve Szingapúrt, Brüsszelt és Liége-t.

A Budapest Airport továbbra is tagja annak a 34 repülőtérből álló nemzetközi elit csapatnak, amely karbonsemlegesen működik, ezen kívül a vállalat fenntarthatósági törekvései kiérdemelték az Effekt 2030 Zöld egyensúly kategóriájának 2. helyét és a Deloitte Zöld Béka díját is.

A Budapest Airport marketing tevékenységét a World Routes Marketing Awards Legjobb légitársasági marketing díja is elismerte, a társaság kommunikációs tevékenységét pedig 2020-ban az Eventiada IPRA Golden World Awards Legjobb reputációmenedzsment díja igazolta vissza. Munkáltatóként az Investors In People aranyfokozatú minősítését tudhatja magáénak a vállalat, sőt, a szervezet által megmérettetett cégek közül a világ 7 legjobb munkaadója közé is bekerült. (Budapest Airport )

c

Nem készül el a Notre-Dame felújítása a játékokig

Az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál beszámolója szerint Jean-Louis Georgelin úgy nyilatkozott, hogy jövő decemberig biztosan nem nyitja meg kapuit a katedrális, így a párizsi játékokra érkezők csak az épülettel szemben található ingyenes föld alatti kiállításon és virtuális előadáson vehetnek majd részt.

A több mint 850 éves gótikus székesegyház tetőszerkezete 2019 áprilisában égett le és omlott le a kúp alakú huszártornya. A tűzvész másnapján Emmanuel Macron elnök azt közölte, hogy öt év alatt szeretnék helyreállíttatni az épületet, és már aznap elrendelte a Notre-Dame megerősítését, amely két évet vett igénybe.

A tűzvészt követően több mint 900 millió eurónyi (330,9 milliárd forintnyi) felajánlás érkezett a helyreállításra, amihez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 500 ezer euróval járult hozzá.

A felújítás vezetője elmondta: naponta mintegy ezer ember dolgozik a Notre-Dame felújításán. “Sok különböző munkát végeznek: a tetőzeten, a festésen, a köveken, a boltozaton, az orgonán, az üvegablakokon” .A párizsi játékokra 2024. július 26. és augusztus 11., a paralimpiára pedig augusztus 28. és szeptember 8. között kerül sor.( insidethegames.biz)

c

Egy magyar cég Bangkokig utazott az innovatív termékekért

Óriási változáson ment át az elmúlt időszakban az állattenyésztési szektor. Az egyre szigorodó európai uniós szabályozások és a melléjük társuló ellenőrzések nyomán a magyar gazdáknak is több szintet kellett emelniük gazdálkodásuk színvonalán, hogy a követelményeknek megfeleljenek.

„Nem túlzás azt állítani, hogy az állattartással szemben támasztott elvárások sok esetben szigorúbbak, mint a humán területeken. Például az ivóvíz minőségét egy nagyüzemi állattartó telepen komolyabban górcső alá veszik, mint egy ötvenezres lélekszámú településen” – avatott be Bódi Zsolt okleveles agrármérnök, a NeoCons Plus Kft. ügyvezető igazgatója.

Higiénia és minőségi takarmány

Egy gazdálkodó számára az egyik legnagyobb fenyegetettség, ha állatállományában betegség üti fel a fejét, hiszen az könnyen elterjedhet, nagyszámú áldozatot követelhet. Egy ilyen helyzetben nem csak egy vállalkozás, de sok család megélhetése is veszélybe kerülhet. Éppen ezért lényeges a gazdaságok komplex védelme, ami mind a higiéniai, mind pedig a takarmányozási területekre kiterjed.

„Egyik sem működik a másik nélkül. Egy koszos, kórokozóktól hemzsegő környezetben hiába használunk minőségi, vitamindús takarmányt, de ugyanígy igaz, hogy hiába csillog-villog minden egy gazdaságban, ha az állatok közben rossz minőségű, toxinos alapanyaghoz jutnak” – hívta fel a figyelmet. Arra is rámutatott, hogy az ivóvíz tisztaságán túl kiemelt figyelmet kell fordítani a padozat és a berendezés higiéniájára, de a levegőminőségnek is kardinális szerepe van az eredményes gazdálkodásban.

Csak kezelés idején használható antibiotikum!

Korábban jellemző volt az állattenyésztők egy részére, hogy antibiotikumot alkalmaztak, nem csak betegség esetén, de bizony hozamfokozásra is. Több tejért, tojásért, húsért folyamatosan gyógyszerezték állományukat, aminek emberekre káros hatásához kétség sem férhet.

„Ma már nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a gyógyszerek, főként az antibiotikumok használatára is. Kizárólag állatorvos írhatja fel, és csakis a kezelés idején lehet őket alkalmazni, a szükséges ideig” – ismertette az okleveles agrármérnök, aki azt is elárulta, hogy 20 éve szenvedélyesen képviseli ezt a területet. Célja, hogy gyógyszer- és GMO-mentes takarmánykiegészítőket készítsen a magyar gazdák számára.

2011-es elindulása óta a kis „garázsvállalkozás” több mint húsz főt foglalkoztató vállalattá nőtte ki magát, és a magyar piac mellett már nemzetközi térhódítását is megkezdte. Hitvallásukká vált az ismert darwini idézet: „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.”

Premixek és takarmánykiegészítők

A takarmánykiegészítők szerepe éppen olyan, mint emberek esetében a táplálékkiegészítőké. A takarmányba kis mennyiségben kell belekeverni, különböző vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, az állatok egyedi igényeit figyelembe véve. A premix pedig úgynevezett előkeverék, amely akár a teljes takarmány 10-20%-át is kiteheti, és rendkívül hatásos módon járul hozzá az állatállomány egészségének megőrzéséhez.

„A felelős gazdák ma már nem takarmányoznak ezek nélkül, mert tudják, hogy hosszú távú céljaik elérése érdekében nem lehet a minőségi takarmányozáson spórolni. Működésünk célja, hogy a legjobb minőségű termékeket elérhető áron biztosítsuk a magyar állattenyésztőknek. Erre saját gyártó üzemünk is lehetőséget ad, emellett az edukációra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy segítsük ügyfeleinket a termékválasztásban. Bangkokba azzal a céllal mentünk, hogy magunkkal hozzuk azt a szellemiséget, ami tovább erősítheti termékeink minőségét” – zárta gondolatait a NeoCons Plus Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotók (forrás: NeoCons Plus Kft.)

c

Korszerűsítik az ópusztaszeri emlékpark rotundáját

 Kertész Péter az egymilliárd forintos költségvetésű beruházást bemutató rendezvényen elmondta, a rotunda (kör alaprajzú épület) az 1980-as években készült el, gépészeti rendszere, nyílászárói mára elavulttá váltak. A Feszty-körkép bemutatására készült épületben 18 állandó kiállítás kap helyet, így a körülményeknek meg kell felelniük a műtárgyvédelmi elvárásoknak, biztosítani kell az állandó hőmérsékletet és páratartalmat.

A rekonstrukciót úgy tervezték meg, hogy a tárlatok a munkálatok idején is nyitva tarthassanak, így a téli szünetet követően az emlékpark már újra várja a látogatókat. Az intézmény energiaigényének nagyobb hányadát a rotunda működtetése fordítják, így a felújítás után az üzemeltetési költségek is csökkenek, illetve a rekonstrukcióval a fenntarthatósági célok eléréséhez is hozzájárulnak. Ez utóbbit segíti az is, hogy bár a rotundát madárvédelemmel látják el, a Natura 2000-es területen működő parkban mesterséges fészkelőhelyeket alakítanak ki – közölte Kertész Péter.

Jablonkai László, a kivitelezést végző, szegedi székhelyű HungaroSun Bt. ügyvezetője elmondta, őszig korszerűsítik a mintegy hatezer négyzetméter alapterületű rotunda hűtési, fűtési, szellőztetési és használati melegvíz-rendszereit.

Az épület homlokzati hőszigetelést kap, kicserélik az elavult nyílászárókat, a fényforrásokat energiatakarékosra cserélik, megújul a Feszty-körkép világítási rendszere is. Az épületet leválasztják a gázhálózatról, a fűtést és a hűtést a jövőben hőszivattyúk végzik, ehhez az energiát 80 darab 100 méteres talajszonda biztosítja majd. A tetőre napelemeket telepítenek, az új gépészeti berendezéseket modern épületfelügyeleti rendszer irányítja majd – ismertette a beruházás részleteit a szakember. (Forrás: Ópusztaszer/MTI)

c

Hiába a drágulás, nagyon viszik a külföldi nyaralásokat a magyarok

Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat – derül ki a https://bank360.hu/.összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.

A koronavírus-járvány után visszatért a magyarok külföldi utazási kedve, sőt, tavaly március óta ugrásszerűen megnőtt a kereslet. A hazai utazási irodák összforgalma tavaly megközelítette a 2019-es szintet, idén pedig várhatóan meghaladhatja azt –mondta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője a Bank360.hu-nak.

A gazdasági helyzet még befolyásolhatja az évet, de az első negyedéves adatok és a nyárra vonatkozó – március végéig tartó, akciós – előfoglalások azt mutatják, hogy a rezsiváltozás és az infláció ellenére a magyaroknak van pénze és igénye külföldi utazásra és nyaralásra. Tengerpartra vágynak a magyarok Várakozáson felüli érdeklődésről számolt be az IBUSZ: a hazai piacvezető utazási iroda utasforgalma tavaly már meghaladta a 2019-est, idén pedig a tavalyinál 25-30 százalékkal nagyobb keresletet tapasztalnak.

. „Már 2022 decemberében megnyitottuk az idei nyári előfoglalási időszakot, annyira erős igény mutatkozott a tengerparti nyaralások iránt” – mondta Termes Nóra, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. hálózati és marketingigazgatója. A júniustól charter légi járatokkal a mediterrán térségbe – így a spanyol, görög és török tengerpartra – turistákat szállító és szállást szervező irodánál tízezrek foglalták már le a 2023-as nyaralásukat. A koronavírus-járvány kényszerű bezártsága után tavaly sokan útra keltek, és a családok szja-visszatérítése is fűtötte az utazási kedvet, amely idén az infláció és a megélhetési költségek emelkedése ellenére tovább nőtt. Az emberek részéről olyan attitűd is érzékelhető – talán épp a háború és a gazdasági helyzet hatásaként –, hogy „utazzunk, amíg lehet”, és a megtakarításaikat inkább élményekre és pihenésre akarják költeni, mint befektetni – véli Termes Nóra.

A kiutazók elfogadták az áremeléseket

Az uniós irányelvek alapján megalkotott hazai kormányrendelet értelmében az utazásszervezők az utazás előtt 20 nappal már nem emelhetik az utazási csomagok árait, előtte pedig legfeljebb 8 százalékos lehet az áremelés mértéke. Ennél nagyobb drágulás esetén az utas indoklás nélkül elállhat az utazási szerződéstől. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a kiutazók elfogadták az akár 8 százalékot meghaladó emeléseket – mondta el Bakó Balázs. A szervezett külföldi utazások ára tavaly átlagosan 15-20 százalékkal, idén pedig további 5 százalékkal emelkedett a forint dollárral és euróval szembeni gyengülése, valamint az energia- és üzemanyagárak emelkedése miatt.

Nagyon sokan szeretnének utazni, az utazási kedv ismét olyan jelentős, ha nem jelentősebb, mint a pandémia előtti időszakban – mondta a Bank360.hu-nak a csoportos körutazásokra specializálódott Fehérvár Travel Kft.-t képviselő dr. Ribi András. „Az áprilistól októberig induló utazásainkat a február közepén megjelenő katalógusunkban hirdetjük meg, ezek 65-70 százalékát az első hónapban, az úgynevezett first minute időszakban lefoglalják az utasaink az elmúlt húsz év tapasztalata szerint. Idén azonban ez az arány még magasabb volt – függetlenül attól, hogy a forint gyengülése, az üzemanyagárak növekedése és a világszerte tapasztalható turisztikai boom miatt átlagosan 20-25 százalékkal nőttek az áraink.”

Hova utaznak most az emberek?

Nagyon gyorsan megteltek a húsvéti hosszú hétvégére, illetve a tavaszi szünet időszakára meghirdetett útjai is a Fehérvár Travelnek. Ezek döntő többsége 4-8 napos európai buszos és repülős körutazás, de rövidebb Európán túli programokat is terveztek ezekre a napokra (például Marokkóba vagy Jordániába). Róma rendkívül keresett úti cél a húsvéti időszakban. Az egész évet tekintve a legnépszerűbb desztinációk között van az USA, Portugália, Skócia és Spanyolország, de sokan érdeklődnek észak-európai, svájci vagy éppen olaszországi utazásaink iránt is – közölte Ribi András. A foglaltsági adatok tükrében erős évre számít a székesfehérvári székhelyű utazási iroda. Amennyiben nem történik semmilyen rendkívüli esemény, amely az utazást vagy az utazási kedvet negatívan befolyásolja, akkor idén sem kell egyetlen csoportot sem visszamondanunk a minimális létszám hiánya miatt – tette hozzá a szakember.


Egyiptom és Görögország is keresett


Az év elején és húsvét környékén is népszerű célpont Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek a magyar utazók körében. A foglalásokat tekintve továbbra is népszerű Törökország, Tunézia és Horvátország, és idén mintegy 50 százalékkal nőtt az érdeklődés Görögország iránt – tudtuk meg Hajducsi Tamástól, a charteres nyaralásokat szervező Kartago Tours Zrt. marketing vezetőjétől. A nyári utak nagy részét előfoglalásban, március végéig értékesítik, ilyenkor zömmel azok foglalnak, akiknek fix a szabadsága és viszonylag árérzékenyek. A nagyon árérzékenyek közé azok tartoznak, akik last minute kedvezményre várva az utolsó pillanatban foglalnak.

A legkevésbé árérzékenyek azok a jómódúak, akik téli időszakban melegebb vidékekre utaznak, és csak az utazás előtt egy-két héttel foglalnak.Az európai egyéni és csoportos, autóbuszos vagy repülőgépes utazással szervezett városlátogatások egyaránt népszerűek (például Szlovákiába, Szlovéniába, Spanyolországba, Olaszországba), kedveltek a kulturális körutazások az amerikai kontinensre, a Közel-Keletre (köztük Dubai, Izrael, Jordánia) és a Távol-Keletre is (Thaiföld, Malajzia) – osztotta meg tapasztalatait Bakó Gábor. Növekszik a magyarok érdeklődése a leggyakrabban 8 napos, 7 éjszakás tengeri (földközi- és karib-tengeri, de akár közel- vagy távol-keleti) hajóutak iránt, és nem csak télen népszerű helyszín Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok és Tunézia.

Tudatosabban lettek az utasok

Az utaztatók tapasztalatai szerint a külföldön pihenni és nyaralni vágyók a járvány után mind többen választják – az egyéni szervezés helyett – a kiszámíthatóbb és biztonságosabb utazási irodai szervezést. Az IBUSZ március végéig meghosszabbította a kedvezményes árakat biztosító előfoglalási időszakot, amelyet most árfolyam- és árgaranciával hirdettek meg. Annak, aki 40 százalékos előleget fizet az előfoglalási akció keretében, garantálják, hogy nem emelkedik az utazás díja. Az előfoglalók 90 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. „Az utazók tudatosabbak lettek, ha euróban meghatározott árakat látnak, tudják, hogy ki vannak szolgáltatva az árfolyamváltozásnak.

Azt is tudhatják már, hogy milyen rejtett költségei lehetnek a fapados repülőjegy-foglalásnak és a
szálláshely-közvetítő portálok foglalásainak. Ezért is nőtt a bizalom az utazási irodák és utazási csomagjaik iránt” – tette hozzá a marketingvezető.

Az IBUSZ ugyanakkor óvatosan tervez az idei évre, a turisztikai ágazatot nagyon megviselte a járvány, és ez az a terület, amely minden változást megérez, legyen az politikai, háború, kerozin-áremelés vagy természeti katasztrófa.


Rekordok dőlhetnek


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a magyarok tavaly 18 millió alkalommal utaztak külföldre, 36 százalékkal többször, mint 2021-ben. A tartózkodási idő 60 százalékkal, 52,4 millió napra nőtt. A növekedést elsősorban a többnapos, szabadidős utazások eredményezték. (Ilyen több napos utazásra 7,2 millió alkalommal mentek a magyarok, szemben a 2021-es 4,3 millióval.) Aki több napra ment, átlagosan 5,8 napig volt kint. (A járvány előtti évhez, 2019-hez viszonyítva azonban még 28 zázalékkal elmaradt a kiutazások száma a KSH statisztikája szerint, akkor 24,9 millió alkalmat regisztráltak).

Az utazó magyarok nagyon sokat költöttek 2022-ben külföldön: 1075 milliárd forintot, ami duplája volt az előző évi kiadásoknak. Az összeg mintegy harmada szálláshelyre és vendéglátó-szolgáltatásokra ment el. (2021-ben 512 milliárdot, 2020-ban 404 milliárdot, 2019-ben pedig 970 milliárd forintot költöttek el a magyarok külföldön. Nominálisan a 2022-es költés volt eddig a legnagyobb összeg a KSH adataiban) A legtöbbször Ausztriába, Szlovákiába és Szerbiába utaztak tavaly a magyarok.