c

Brunnhildák és nyári fröccsök – így hűsöl Bécs

Az osztrák fővárost sem kíméli a mostani hőhullám, a sűrűn beépített belső kerületekben sok helyen alakulnak ki hőszigetek és éjszaka sem süllyed 25 Celsius-fok alá a hőmérséklet. A bécsi vízművek, a Wiener Wasser ilyenkor éjt nappallá téve azon dolgozik, hogy minél több helyen nyújtson lehűlést az embereknek.

Városszerte már 1.300 ivókútnál csillapíthatják szomjukat a városlakók és a turisták, és a számuk egyre nő. Bécsben az elmúlt 10 év során 400 új ivókutat telepítettek és a jövőben folyamatosan növelni szeretnék a számukat. És nemcsak az új városrészekben, hanem a terek, utcák felújítása során is vizsgálják, hogy lehet-e utólag ivókutat telepíteni.

Az 1.300 fix ivókutat 75 mobil ivókút – úgynevezett Brunnhilda – egészíti ki nyáron, amelyek nemcsak szomjoltásra alkalmasak, de párakapuként is funkcionálnak. A három méter magas ivókutak nevét közönségszavazáson döntötték el még 2020-ban.

Noha a szökőkutakban Bécsben sem szabad fürdeni, hőségriadó idején több helyen is felszerelnek –
például a Karlsplatzon, a Schwarzenbergplatzon és a Meidlinger Platzon – vízfüggönyt és nyári zuhanyt, ahol a felnőttek is kipancsolhatják magukat. A gyerekeket kilenc vízijátszótér és 115 olyan játszótér várja, ahol vizes játék is van.

A párakapukat Sommerspritzernek – nyári fröccsnek – nevezik a bécsiek © Wiener Wasser/Zinner

A legújabb vízijátszóteret éppen a napokban adták át a Heilgenstädter Parkban. Itt – a vízfelhasználás
minimalizálása érdekében – nem üzemel egyszerre az összes játék és 10-15 perc után szünet következik. Az elhasznált víz egy – a közeli füves területen létesített – aknába kerül, ahonnan elszivároghat a talajba és folyamatos vízutánpótlásként funkcionál a park növényei számára. Bécs terve egyébként, hogy az elkövetkező öt évben megduplázza a vízijátszóterek számát.

Ezen kívül városszerte száz, a bécsiek által csak Sommerspritzernek – nyári fröccsnek – nevezett, tűzcsapra szerelhető párakapu ad enyhülést a városban jövő-menőknek. A háromméteres oszlopokon 34 fúvóka porlasztja a vizet lehűtve embert és környezetet egyaránt.

Az enyhülést kereső bécsieknek elég csak megnézniük a város digitális térképét vagy ránézniük a „Cooles Wien” mobilalkalmazásra, és máris láthatják, hol van a legközelebbi ivókút, párakapu vagy éppen vízijátszótér.

Képaláírás és copyright:
Mobil ivókút – Brunnhilda – Schönbrunnban © Wiener Wasser/Zinner

c

Szerelmi bánatból született magyar díj Angliában

Irk Attilának minden jól alakult az életben. Népszerű, keresett gazdasági tanácsadóként sikeresnek mondhatta magát, magánélete is révbe ért, szerető család vette körül. Aztán jött az életközépi válság, a kiégés, és a házassága is zátonyra futott. Hogy szerelmi bánatáról elterelje a figyelmét, az italkészítés felé fordult, ami mindig is érdekelte. A szakmát kitanulva, éjszakákba nyúlóan kísérletezett és alkotott.

Így született meg a nőknek készülő, prémium minőségű, gyógynövényes meggylikőr, a Woman Spirit. Az italkülönlegességet az egyik legrangosabb nemzetközi versenyen, a World Liqueur Awards 2022-n két éremmel is díjazták. A szakmai mustrán a megtisztelő „A legjobb magyar gyümölcsalapú ital”, Best Hungarian Fruit díjat, valamint Design kategóriában az ezüstérmet érdemelte ki.

A díjnyertes ital különlegessége, hogy nem tartalmaz színezéket, intenzív rubinvörös színét a valódi meggy adja, de nincs benne hozzáadott cukor és aroma sem. Ízét meggypárlat, gyümölcsök, fűszerek és gyógynövények titkos receptúrája adja. Gazdag illatában ugyanúgy felfedezhető a meggy, ahogyan a kellően összetett gyógynövények aromája. Ízét sejtelmesen édes, pikáns savérzet, krémes felszínű test, áradó, érett meggyaromák jellemzik.

„Olyan likőrt szerettem volna létrehozni, ami végre komolyan veszi a nőket, szakítva az édes, színes körömlakk sztereotípiájával” – árulta el Irk Attila. Szerinte – a férfiakkal ellentétben – a nőkre egyébként is kevésbé jellemző a mennyiségi fogyasztás1 . Ehelyett a nők több érzékszervvel fogyasztanak, sokkal jobban figyelnek az ízekre, az illatokra, a színre, és fontosabb számukra az esztétikum.

Ezért törekedett a Woman Spirit a legmagasabb szint elérésére a dizájnban is. A palack nemcsak szemet gyönyörködtető, de egyedi és különleges is, mellyel a Design kategóriában az ezüstérmet érdemelte ki. A palack grafikai terve Balla Erika festőművész, grafikus munkája. A palack egy milánói üveggyárban készül, formája és mintája is a nőiességet hangsúlyozza, így könnyen felismerhető akár a vendéglátóhelyek polcain is.

Fotók (forrás: Woman Spirit)

c

Debrecen: Nagy nyári fesztiválajánló

Megkezdődött az év egyik legjobban várt gasztronómiai eseménye, a Debrecziner Gourmet Fesztivál, aelynek célja immár hatodik éve, hogy megmutassa, hol tartanak azok a szereplők, akik ma a vidéki Magyarországon a csúcsot képviselik: legyen szó akár fine dining éttermekről, bisztrókról és food truckokról vagy kiváló kistermelőkről.

A fesztiválon a legismertebb magyar séfek, éttermek folyamatosan új utakat keresve, kreatív módon készítik el saját ételeiket, idén az ERDŐ témájában. A Stílusos Vidéki Éttermiség és Debrecen legjobb éttermei mellett vendégkiállítóként budapesti sztáréttermek is bemutatkoznak, ezúttal is a Nagyerdő árnyat adó fái alatt.

A 6. Debrecziner Gourmet Fesztiválról, valamint az azt követő nagy nyári fesztiválokról küldött tájékoztatást Erdei Nóra, a VisitDebrecen PR és közösségi média menedzsere.

Debrecziner Gourmet Fesztivál

Nagyerdőbe költözik a magyar gasztro-világ legjava július első hétvégéjén. A fesztivál ezúttal is a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) iránymutatásával jött létre.

Bővebben: 6. DEBRECZINER GOURMET FESZTIVÁL – visitdebrecen

Tiszafüredi Halasnapok

A Tisza-tavi térség legnagyobb hagyományőrző, gasztronómiai, kulturális és turisztikai eseménye idén négy napon keresztül, július 7-10. között várja az érdeklődőket.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/tiszafuredi-halasnapok/

Hortobágyi Lovasnapok

Két év szünetet követően idén ismét megrendezik a Hortobágyi Lovasnapokat. Az immár 54-ik alkalommal megrendezésre kerülő eseményt július 15. és 17. között tartják a szokásos helyszínen, Hortobágy-Mátán.

Bővebben: Újra lesznek nyáron lovasnapok a Hortobágyon – visitdebrecen

Nagyerdei Szabadtéri Játékok

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2022. június 8-a és augusztus 23-a között sikeres színházi produkciókkal, országosan ismert színészekkel és zenészekkel szórakoztatja a debreceni közönséget.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/egy-honap-mulva-kezdetet-veszi-a-nagyerdei-szabadteri-jatekok/

Campus Fesztivál

Kilenc élő zenei színpadon és hat további zenés-táncos helyszínen sokszínű könnyűzenei programmal, továbbá változatos kulturális-művészeti aktivitásokkal, szabadidős lehetőségekkel és élményekkel várja látogatóit hazánk legkomfortosabb nyári fesztiválja, a Campus Fesztivál, mely méltán viseli a “Dunától keletre a legnagyobb” címet.

Bővebben: Változatos nemzetközi felhozatal a Campuson – visitdebrecen

II. Debreceni Ünnepi Játékok

Az ötéves Coopera idén nyáron második alkalommal rendezi meg a Debreceni Ünnepi Játékok nyári programsorozatot 2022. július 31. és augusztus 15. között.

Bővebben: II. Debreceni Ünnepi Játékok, a zenés színház ünnepe – visitdebrecen

Debreceni Bor- és Jazznapok

Idén augusztus 4. és 7. között várják a borbarátokat és jazzkedvelőket a Nagyerdei Park zöldjébe, a Békás-tó partjára.

Bővebben: DEBRECENI BOR- ÉS JAZZNAPOK – visitdebrecen

Debreceni Virágkarnevál

1.200 hazai táncos, 400 külföldi karneváli felvonuló és körülbelül 500.000 élővirág érkezik a Debreceni Virágkarneválra, mely idén augusztus 15. és 21. között kerül megrendezésre.

Bővebben: Debreceni Virágkarnevál: 1200 hazai táncos, 400 külföldi fellépő, 500.000 élővirág – visitdebrecen

Debrecen további turisztikai híreit és programajánlatait a https://visitdebrecen.com/hu web-, valamint a https://www.facebook.com/VisitDebrecenOfficial és https://www.facebook.com/TourinformDebrecen Facebook-oldalakon találod. Kövess bennünket Instagramon: https://www.instagram.com/visit.debrecen/ és TikTokon is: https://www.tiktok.com/@visit.debrecen

c

Dalokban mérik az időt a bécsi metrón

Vajon hogy szól a bécsi hatos metróvonal? És a négyes? Mostantól bárki megtudhatja, a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien ugyanis minden metróvonalnak összeállította a saját lejátszási listáját. Egy-egy összeállítás éppen olyan hosszú, mint ameddig az utazás tart az egyik végállomástól a másikig.

A város központi részeit összekötő U1-es metróvonal playlistje például a Bécs iránti szeretetet énekli meg 33 percben. Van benne Kaisermühlen blues, Rainhard Fendrich és Billy Joel is. A Seestadtot a Schottentorral összekötő U2-es metróvonal az alternatív stílust képviseli. A „Vernissage My Fahrt” című playlisten olyan zenekarok szerepelnek, akik a Duna-csatornánál és a Duna-szigeten szoktak fellépni – így például Wanda és Der Nino aus Wien. A menő Bécset képviseli az U3-as vonal tiszta hiphoppal, míg az U4 „U-Bahn Calling” című playlistje igazi időutazást kínál az austropop fénykorába.

A metró sötét oldalát mutatja meg az U6 összeállítása. Aki ezt választja, az a klasszikus és kortárs bécsi rockzenéban merülhet el, amíg elér a Gürtelbögentől a Duna-szigetig.

A Wiener Linien azért rakta össze a metróútra való lejátszási listákat, hogy az utasoknak kellemesebben és nyugodtabban teljen az utazás. A playlistek a Spotify-on érhetők el.

c

Ha belépsz, fizetsz! – Januártól Velencében

A foglalás kísérleti jelleggel indul: a nem Veneto tartományból érkezők a Venezia Unica honlapon jelezhetik előre, melyik napon kívánnak a városba belépni.

Fotó: Bódi Ágnes

Az előzetes foglalás még nem számít kötelezőnek, de aki ezzel a lehetőséggel él, kedvezményekben részesül.Augusztustól ugyanis a városi tömegközlekedést képező vaporetto-hajók hetvenöt percig érvényes menetjegy ára 7,50 euróról 9,50-re emelkedik.

Aki azonban legalább egy hónappal korábban előre lefoglalja a városba történő belépést, és ezzel együtt megveszi a jegyet is, az egyszeri menetjegyen két eurót, a több napig érvényes jegyen öt eurót takaríthat meg. Az előre foglalók számára a városi parkolókban a harmincöt eurós napidíj is öt euróval kevesebb lesz.

Fotó: Bódi Ágnes

2023. január 16-tól a belépés fizetőssé teszik azon turisták számára, akik egyetlen éjszakát sem töltenek a városban. A belépőárak három és tíz euró között mozoghatnak, a kijelölt naptól függően. A látogatottabb időszakokban, például hétvégeken vagy ünnepnapokon drágább lesz a belépés.

Simone Venturini közölte, hogy a belépéshez szükséges fizetési rendszert a következő hónapokban léptetik majd működésbe a városi portálon. Az internetről letölthető jegyeket többek között a vasútállomásnál 2018-ban felállított beléptető kapuknál ellenőrzik majd.

Velence a pandémia két évében kiürült, de tavasztól ismét ellepték a turisták: volt olyan nap, amikor számuk megközelítette a 130 ezret. A július közepére eső Megváltó-ünnepén is korlátozni akarják az érkezők számát, legfeljebb hatvanezer embert engedve be.

Fotó: Bódi Ágnes

Velence utcáin 360 térkamerát és negyven személyszámlálót állították fel a turisták számának, mozgásának ellenőrzésére.
    “Nem halaszthatjuk tovább a város fizetőssé tételét, elkerülhetetlenné vált a túlzott látogatói szám csökkentésére – mondta Simone Venturini. (MTI)

c

Kevesebb ideig és inkább otthon nyaralnak az olaszok

Július első hétvégéjén több mint tizenötmillió olasz indul el nyaralni, de a felmérések szerint a kétgyerekes családok legfeljebb egyhetes vakációt engedhetnek meg maguknak az infláció miatt – közölte a Coldiretti termelői szövetség.

Megteltek az autósztrádák a nyaralásra indulók járműveivel. A legnagyobb forgalom természetesen a tengerpartokhoz tart déli irányban.

A Coldiretti adatai szerint 15,4 millióan mennek július első felében szabadságra, hét százalékkal többen mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A termelői szövetség azonban a rendkívüli, a városokban elviselhetetlen hőségnek tulajdonítja az elutazások számának növekedését, nem pedig az anyagi lehetőségeknek.

A termelői szövetség rámutatott, hogy júniusban tavalyhoz képest hatvanhét százalékkal többen vettek ki nyári szabadságot, mivel akkor alacsonyabbak voltak az árak.

Az olaszok többsége a belföldi utazást választja, valamivel több mint huszonkét százalékuk nyaral külföldön.

A La Repubblica napilap számításai szerint a családok többsége csak legfeljebb egyhetes vakációt engedhet meg magának az infláció miatt. Drágább a szállás, az étterem, a közlekedés és a kirándulás is, “mindenhol árdrágulás van” – írta az újság.

Egy kétgyerekes családnak egy hét a tengerparton a tavalyi valamivel több mint négyezer euró helyett az idén közel ötezer euróba kerül. Ugyanaz a hegyekben a tavalyi háromezer-nyolcszáz euró helyett most több mint négyezerbe.

A fogyasztóvédelmi Federconsumatori szövetség szerint az egyhetes “nem luxus színvonalú” családi vakáció, amely során nem akarnak lemondani a bárban fogyasztott csésze kávéról vagy a gyerekeknek vásárlandó fagylaltról, tavalyhoz képest 16,8 százalékkal kerül többe. Az olaszok nagy részének a literenkénti több mint kéteurós üzemanyagár is nehézséget okoz, így vonattal közlekedik a kedvezményes napokon: júniusban az eladott vonatjegyek száma kilencven százalékkal nőtt.

A La Repubblicának nyilatkozó Marina Lalli, a Federturismo idegenforgalmi szövetség elnöke elmondta, hogy egy 170 szobás szálloda energiaköltsége hatvan százalékos foglaltsággal egy év alatt 38 ezer eurótól 78 ezer euróra emelkedett. Az éttermek is megnövekedett kiadásokkal számolnak: a tojás ára ötven százalékkal, a vajé huszonhárommal, az étolajé hetvennel emelkedett, ami az asztalokra kerülő fogásokat is drágítja. A hal, megemelkedett ára miatt, “ritkasággá” vált, és több étterem le is vette a menüjéről.

Az Istat statisztikai hivatal szombati adatai szerint a júniusi nyolc százalékos infláció a legmagasabb, amelyet 1986 januárja óta mértek. A Corriere della Sera napilap kormányforrásokra hivatkozva azt írta, hogy a szakemberek őszre olyan állapotokat jósoltak az infláció miatt, amelyek a vietnami háború idején voltak tapasztalhatók.

Pier Carlo Padoan közgazdász, volt pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a drágulás “még hosszú ideig fog tartani, és ősszel nehéz időszak várható”.

A nyaralási főszezonnak hagyományosan augusztus közepe számít Olaszországban. A kormány egyelőre csak augusztus elejéig hosszabbította meg az üzemanyagadók literenként harminc centtel való csökkentését. (MTI)

c

Filharmónia, fesztivál, nyár – országszerte koncertek

Július 2. és 9. között Vácon rendezik meg a 38. Régi Zenei Napokat, amelyek középpontjában idén a francia barokk áll – mondta el Vashegyi György, a Haydneum rezidens együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar művészeti vezetője a Filharmónia Fesztivál Nyár elnevezésű sajtótájékoztatón.

Az OrgonaPont programsorozatot augusztusban rendezik, ennek kiemelt eseménye augusztus 6-án az Orgonák éjszakája – közölte Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója.

Gyulán az Almássy-kastélypark, Miskolcon a Nyilas Misi Ház udvara, Sopronban a Lenck-villa ad otthont nyáresti koncerteknek. Szeptember 8-án José Cura tenor és a Filharmonikus Zenekar nyitja a zenés hétvégét a pécsi Kodály Központban – ismertette a további programokat az ügyvezető igazgató.

A Zeneszüret Fesztivál szeptember 8. és 11. között várja az érdeklődőket. Az OrgonaPont programsorozatban szinte az egész ország területén megszólal az orgona olyan fellépőkkel, mint Miklósa Erika, Palya Bea, Sebestyén Márta, Szokolay Dongó Balázs, Vizin Viktória, a Határontúli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara és az Anima Musicae Kamarazenekar.

Az orgonák éjszakáján Pálúr János és Zséda Pécsen, Mészáros Zsolt Máté és Dúlfalvy Éva Végh Lajos homokanimációjával kísért koncertje a Mátyás-templomban, Szirtes Edina Mókus és Kővári Péter improvizációs estje Tihanyban várja a közönséget.

A Régi Zenei Napok nyitókoncertjén Lalande művei szólalnak meg a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, valamint külföldi szólisták előadásában. Július 4-én Béatrice Martin ad csembalókoncertet, július 9-én ingyenes kurzuszáró hangversennyel, valamint az Ensemble Les Surprises zenekar és kórus koncertjével zárul a fesztivál.

Vashegyi György kitért arra is, hogy a Fertőd-Eszterházán található Esterházy-kastély augusztusban 11 alkalommal ad otthont annak a vonósnégyes-koncertsorozatnak, amelyen a Végh Sándor Vonósnégyes program mentorai és ösztöndíjasai is fellépnek.

További információ a www.filharmonia.hu weboldalon található!

c

Magára hagyott utasok – Közlekedési hatóság

Vasárnapról hétfőre virradóra számos utas nem kapta meg sem a csomagjait, sem bármiféle segítséget vagy felvilágosítást arról, hogy juthat hozzá a saját tulajdonához a budapesti légikikötőben; a Technológiai és Ipari Minisztériumban (TIM) működő közlekedési hatóság két különálló eljárásban vizsgálja az összes szóba jöhető érintett felelősségét a történtekben.

 A közlemény szerint arra is rákérdeznek, miként haladhatta meg a mélyalvási időszakra előírt limitet az éjjel landoló repülőgépek száma. A két eljárásban a hatályos rendelkezések szerint több millió forintos bírságok szabhatók ki.

A hatóság hivatalból indított eljárásában adatszolgáltatásra szólítja fel a földi kiszolgálót, amely kiadott engedélye alapján köteles bizonyítani, elegendő erőforrás áll rendelkezésére ahhoz, hogy a légitársaságokat szerződés szerint ki tudja szolgálni. A cég mellett a reptér üzemeltetőjének és a légitársaságnak is nyilatkoznia kell arról, milyen formában és mikor értesültek a járatkésésről.

A 60 napos határidővel zajló teljes eljárás a törvényi előírások és a fokozatosság elve alapján nem zárulhat pusztán figyelmeztetéssel. A feltárt mulasztás tehát már első körben bírsággal szankcionálható – közölte a TIM.

A hatóság egy önálló eljárásban keres választ arra, hogy a repülőtér forgalma hogyan haladhatta meg a mélyalvási időszakban megengedett szintet. A szintén 60 napos ügyintézési határidő mellett itt is 100 millió forintos a jogszabályi bírságplafon.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az eljárások lezárása után beszámol azok eredményéről – áll a közleményben.

c

Nyári kikapcsolódás az Egyesült Arab Emírségekben

Az Egyesült Arab Emirátusok legészakibb és leg”zöldebb” emírsége, Ras Al Khaimah 96 km hosszú tengerpartjával, érintetlen strandjaival, buja mangrove erdőivel, több mint 7000 éves történelmével és remek aktív turizmusra csábító programjaival tökéletes nyári úti cél a családok és aktív kikapcsolódást keresők számára egyaránt.

Az Egyesült Arab Emírségek eme különleges turisztikai régióját hivatott megismertetni a 2022. június 15. – szeptember 15. között futó RAKation kampány.

Azok a vendégek, akik minimum három éjszakát foglalnak Ras Al Khaimah – a kampányban résztvevő – huszonhét három, négy vagy ötcsillagos hotel egyikébe, ingyenes belépőjegyeket kapnak a Jais Sledder-re, a régió legnagyobb bobpályájára, ami 1840 méter hosszú, hajtűkanyarokkal tűzdelt és mintegy 8 percen át igazi adrenalin fröccsöt ígér az utasainak.

A RAKation kampány keretében az ingyenes belépő mellett  30% kezdeménnyel vehetők igénybe a Jebel Jais hegységben található aktív programok is, úgy mint a Jais Flight, a világ leghosszabb kötélpályája, ami 160 km/óra feletti sebességgel 2,83 km-en keresztül garantálja a felejthetetlen, pulzusszám-emelő légi kalandokat, a Jais Sky Tour, ami hat különleges zipline pályával várja a látogatókat, de az akció vonatkozik az 1484 by Puro, az Egyesült Arab Emírségek legmagasabban fekvő éttermében történő fogyasztásra is.

A RAKation keretében a  vendégek ingyenes transzferjáratokkal juthatnak el Jebel Jais-be, az akcióban résztvevő programok és étterem helyszínére.

Ras Al Khaimah turisztikai attrakcióiról, a kampányban résztvevő szállodák listájáról és egyéb részleteiről folyamatos tájékoztatást kapnak az érdeklődők a RAKTDA közösségi média felületein: https://visitrasalkhaimah.com/.

AVIAREPS Turisztikai Marketing Ügynökség

——-F


c

Járjuk be Szlovéniát két keréken!

Szlovénia számtalan látnivalóját, kulturális és kulináris kincseit a szuperül karbantartott, jó infrastruktúrával ellátott bicikliutakon kerekezve is felfedezhetjük. A különböző terepviszonyok között a kisgyermekes családok, az országúti kerékpárosok és a mountain bike-osok egyaránt megtalálják a kedvükre való útvonalakat, az adrenalinfüggők pedig természetes poligonpályákon és kerékpáros parkokban tehetik próbára bátorságukat.

Az útvonalak változatos hálózatán térképekkel és a környező látnivalók rövid leírásával ellátott információs pontok vezetnek végig. Országszerte számos biciklisbarát szálláshely is várja a túrázókat, a szállodákban, hostelekben, apartmanokban és kempingekben a kerékpárszervizek mellett akár szakavatott bringás túravezetők szolgáltatásait is igénybe lehet venni a környékbeli kirándulásokhoz.

Ahány terep, annyiféle élmény

Szlovénia különböző tájain, a karszt, a mediterrán, az alpesi és a pannon térségben a bicikliútvonalak karaktere is eltérő. Kelet- és Dél-Szlovéniában szőlőültetvényekkel és erdőkkel borított szelíd dombok között tekerhetünk. Nyugat felé indulva a terep emelkedni kezd, és az alpesi előhegyek, majd az Alpok hegyi útjai és hágói teszik próbára a két keréken túrázókat. Könnyebb pedálozást ígér a közép-szlovéniai Ljubljanai-medence, de a karsztvidék, illetve a lankás mediterrán táj is minden szempontból ideális a családi bicajozásra. A most következő célpontok mindegyike más-más látnivalókat és kalandokat tartogat.

Kranjska Gora
Több mint 150 km hosszú, különféle nehézségi szintű kerékpárút várja a túrázókat. A merészebbek Kranjska Gora kerékpáros parkjában a freestyle mountain bike lehetőségeket is kipróbálhatják.

Bovec
Az egyik legnépszerűbb szlovéniai kerékpáros úti cél, ahol a hegyi és országúti túrák között közel 100 km hosszúakat is találunk. Az összesen 395 km-nyi kerékpárút-hálózat, amely a Boveci régió legszebb részein vezet keresztül, szabadidős és a hegyikerékpárosok számára egyaránt élvezetes.Maribor – a Pohorje-hegység Dráva folyó mentén, szőlőültetvények között, vagy a Kozjak-hegység és a Pohorje-hegység erdei ösvényein, kerékpáros és downhillpályáin tekerhetünk.

Ez a terület több mint 1000 km bicikliutat kínál a könnyű, családi kerékpározásra is alkalmas sík terepektől a nehezebb hegyi utakig. Ha már a Pohorje-hegységben járunk, ne hagyjuk ki a Rogla-hegyen épült látványos, több mint egy kilométer hosszú, 20 méter magasan, a fenyőfák csúcsa közelében kanyargó lombkorona tanösvényt sem. Az akadálymentes sétányon egy spirális járdán megközelíthető, 37 méter magas kilátótoronyból vehetjük szemügyre az 1500 méteres átlagmagasságban hullámzó, fenyvesekkel borított hegyvidéket.

Tolmin és Kobarid
A mediterrán, a dinári és az alpesi világ találkozásánál fekvő Kobarid és Tolmin városok közelében 73 kerékpáros útvonalat találunk, amelyek a Soča-völgyön, a Nadiža folyó mentén és fölötte, a Baška Grapa-völgyön, a Trebuša-völgyön, a Šentvid-fennsíkon vezetnek keresztül. A három nehézségi kategóriába sorolt biciklis útvonalak 20–50 km hosszúak.

Bohinji-tó
A festői hegyvonulattal, hegyi legelőkkel határolt 20 km hosszú és 5 km széles völgy számos lehetőséget kínál különböző nehézségi szintű túrákra. A Bohinj-tó családi kerekezésre éppúgy alkalmas, mint haladó hegyi és országúti bringázásra.

Idrijsko és Cerkljansko régiók
Ebben az érintetlen régióban gyönyörű természeti környezetet, kristálytiszta folyókat és barátságos helyieket találunk. Választathatunk rövid és könnyű, vagy hosszabb és nehezebb biciklis útvonalat, a pörgősebb kalandok kedvelőit pedig a Javornik Bike Parkban „freeride” és downhillprogramok várják.

Posavje régió és Brežice
Családok, alkalmi bringások és haladó szabadidős kerékpárosok számára kiváló célpont a hegyi és országúti pedálozáshoz. Az egyes kerékpárutak hossza 15 és 60 km között van, és összesen több mint 1500 km kerékpárút áll rendelkezésre. Mindegyik útvonalnak van egy rövidebb változata is, és az útvonalak összekapcsolhatók.

Dolenjska régió
A Krka folyó mentén számos kerékpáros útvonal fut, amelyek csodálatos környezetben, természeti, kulturális és történelmi helyszínek mellett vezetnek. A 12 körút kiindulópontja Šmarješke Toplice vagy a Hotels Otočec. Összesen több mint 540 km kerékpárút hálózza be a régiót, némelyik túraútvonal több mint 65 km hosszú.

Notranjska Bike Park
Több mint 500 km kerékpárút, amely többnyire mellékutakon (föld- és kavicsutak, réti és erdei ösvények) halad. A tíz tematikus útvonal közül bárki választhat a hangulatának és fizikai elkészültségének megfelelően.

A Moravske Toplice fürdő és környéke
A Moravske Toplice Spa 10 tematikus, teljesen sík vagy enyhe szintkülönbségekkel tarkított kerékpárutat kínál zömmel a Goričko Természeti Park területén, az útvonalak hossza 5 és 50 km között mozog. Mindegyik útvonal körtúra: a kiinduló és a végpont a Moravske Toplice Spa.

Dráva-menti kerékpárút
A Dél-Tirolból induló, Kelet-Tirolon, Karintián és Szlovénián át egészen Horvátországig tartó, összesen 510 kilométer hosszú útvonal a térség egyik legismertebb kerékpárútja. 145 kilométeres szlovéniai szakasza Dravogradtól indulva gyönyörű vidéken kanyarog. Az út Horvátország irányába, Varasd felé halad tovább, egészen Legradig, ahol a Mura folyó a Drávába torkollik. Az útvonal a Podvelka és Fala közötti szakaszon az emelkedő miatt felkészültebb kerékpárosoknak ajánlott. Mivel a kerékpárút folyamatosan a vasúttal párhuzamosan halad, igény esetén egyes szakaszokat akár vonattal is megtehetünk.

Juliana Bike – túrakerékpározás a Júliai-Alpokban
A hegyvidéki kerekezés hívei élvezni fogják a Juliana Bike útvonalat, amely városokon és falvakon, festői folyóvölgyeken, fennsíkokon és hágókon vezet keresztül. A Júliai-Alpokon átívelő, 290 kilométeres körútvonal Bohinjska Bistricában indul, és 7+3 köztes állomás érintésével – nagyjából 40 kilométeres szakaszokkal, összesen 8500 méternyi szintkülönbséggel – ide is érkezik vissza. (PR in Hungary)