c

Kortárs szobrok Köveskálon

Kortárs képzőművészek számára hirdetett pályázat nyertes műalkotásai láthatók a köveskáli szoborparkban. Jövő január végéig további pályaműveket várnak, melyek közül a legjobbakat szintén kiállítják majd a Káli-medencei településen.

Döbröntei Ildikó, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, hogy a pályázatokat 2022. január 31-ig lehet benyújtani, a kiválasztott pályaműveket 2022. május 21-tól lehet majd megtekinteni.

Mint mondta, a Káli Art Inn kertjében lévő szoborparkban kapott helyet a kiállítás, mellyel a környékre látogatóknak kínálnak kulturális programot és egyúttal a kortárs képzőművészeket is szeretnék támogatni.

Az idei pályázatra 30 pályamunka érkezett, melyek közül a zsűri 13 művet választott ki. A Káli Art fődíját Cseh Lili Egem 2 című alkotása nyerte el, amely a helyszínen marad. A többi alkotás november 2-ig látható.

Az újabb nyilvános képzőművészeti pályázatra hazai szobrászok kortárs, kültéri, már elkészült és szállítható állapotban lévő, közepes vagy nagyméretű alkotásait várják. A legjobbnak ítélt műveket szintén kiállítják majd a szoborparkban, ahol meg is lehet vásárolni ezeket. A pályázat első helyezettje másfél millió forint jutalomban részesül.

A kiállításnak otthont adó Káli Art Inn a 18-19. században épült, két központi épületből és a hozzájuk tartozó melléképületekből áll. A főépület az elmúlt száz évben többször cserélt gazdát, rövid ideig tiszti kaszinóként is működött.

Az épületegyüttes, mely majdnem eredeti állapotban maradt fenn, három lakosztálynak ad helyet. Az Art Hotelhez tartozó vendégház 2000-ben nyitotta meg kapuit 15 szobával, majd 2009-ben megnyílt az étterme is. (MTI)